"Po práci na pivo a pak vlakem domů". Etnografie nádražky.
Název práce v češtině: | "Po práci na pivo a pak vlakem domů". Etnografie nádražky. |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | "For a beer after work and then going by train home". Etnography of a station pub. |
Klíčová slova: | nádražka, nádražní restaurace, uzel, sociální instituce, hospoda, železniční nádraží, cesta, cestující,štamgast |
Klíčová slova anglicky: | station pub, station restaurant, node, social institution, pub, railway station, path, passenger,local |
Akademický rok vypsání: | 2023/2024 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra sociální a kulturní antropologie (24-KSKA) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Hedvika Novotná, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 23.10.2023 |
Datum zadání: | 23.10.2023 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 24.10.2023 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 05.01.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 15.02.2024 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (YBOS001) |
Oponenti: | PhDr. Dana Bittnerová, CSc. |
Seznam odborné literatury |
BROUČEK, Stanislav. 1997. Místo hospody v české lokální společnosti. In NOVOTNÝ, Vladimír. Hospody a pivo v české společnosti. Praha: Academia.
LYNCH, Kevin. 2004. Obraz města. Praha: Polygon. MEITNER, Zdeněk. 2021. Kronika železnic českých zemí. A nejkrásnější tratě. Brno: Cpress. MUSIL, Stanislav. 2007. Z historie nádražních restaurací. GRAND EXPRES-ČD. NOVOTNÁ, Hedvika, ŠPAČEK, Ondřej a Magdaléna ŠTOVÍČKOVÁ JANTULOVÁ (eds.). 2019. Metody výzkumu ve společenských vědách. Praha: Fakulta humanitních studií UK. PAUKNEROVÁ, Karolína. 2019. Krajina mezi pamětí a zapomínáním. Studie z Čech. Praha: Karolinum. SCHIVELBUSCH, Wolfgang. 2014. The Railway Journey. The Industrialization of Time and Space in the Nineteen Century. With a New Preface (z originálu 1977). Oakland: University of California Press. VINOPAL, Jiří. 2005. Instituce hospody v české společnosti. Naše společnost. |
Předběžná náplň práce |
Tématem mé bakalářské práce jsou nádražky v Čechách. Záměrně nebudu užívat termín nádražní restaurace, protože dnešní koncept pohostinství či osvěžoven, které se nacházejí v nádražních budovách či v jejich blízkosti, už nemusí korespondovat s konceptem 19. století, kdy se pojil mimo osvěžení v podobě pití zejména ke stravě, jelikož ještě neexistovaly stánky s rychlým občerstvením.
Cílem mého výzkumu je porozumět jak vztahům a sociálním interakcím mezi živými i neživými aktéry nádražek, tak významu samotné nádražky jako sociální instituce. Nádražka je aktér úzce propojený s vlakovou dopravou, nalézá se totiž v důležitém uzlu a významném prvku vlakové dopravy, a to nejen svým umístěním v nádražní budově či v jejím těsném sousedství. Nádražkou může být hospoda, restaurace či kavárna, kam pravidelně míří její štamgasti, zároveň je ale také čekárnou s občerstvením. Své místo tu mají šotouši, zaměstnanci drah, lidé pospíchající na vlak, výletníci i rodiče s dětmi pozorující vláčky. Proto mě bude zajímat, jak to v nádražkách žilo kdysi, co se změnilo a co se nezměnilo vůbec, proč nádražky spíš zanikají, než-li vznikají nové, a v jakém vztahu jsou tyto jevy ke změně životního stylu a způsobu cestování. Nádražky jako sociální instituci tedy budu sledovat jak diachronně prostřednictvím odborné i neodborné literatury, tak především synchronně pomocí etnografického výzkumu vybraných nádražek. Teoretické ukotvení mé práce bude těžit zejména z konceptů antropologie místa a prostoru a antropologie infrastruktur s důrazem na socio-materiální vztahy. |