Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 372)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Srovnání stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku a klasických kuřáků
Název práce v češtině: Srovnání stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku a klasických kuřáků
Název v anglickém jazyce: Comparison of dietary habits among heated tobacco users and conventional smokers
Klíčová slova: zahřívaný tabák, kouření, stravovací návyky, výživa
Klíčová slova anglicky: heated tobacco, smoking, dietary habits, nutrition
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Alexandra Pánková, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 27.09.2023
Datum zadání: 27.09.2023
Datum a čas obhajoby: 24.06.2024 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.04.2024
Datum proběhlé obhajoby: 24.06.2024
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: prof. MUDr. Eva Králíková, CSc.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tématem této bakalářské práce bylo srovnání stravovacích návyků uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret. Hlavním cílem bakalářské práce bylo srovnat, jestli dochází k významným změnám stravovacích návyků u uživatelů zahřívaného tabáku v porovnání s kuřáky klasických cigaret pomocí odpovědí z dotazníku stravovacích návyků. V práci byly srovnávány stravovací návyky u 18 respondentů, kteří byli rozděleni na skupinu uživatelů zahřívaného tabáku (8 respondentů) s průměrným věkem 41 ± 5,66 a kuřáků klasických cigaret (8 respondentů) s průměrným věkem 55 ± 15,09. Sledované parametry podrobeny statistickému šetření byly příjem bílkovin, tuku, sacharidu, vlákniny, mléčných výrobků a ovoce spolu se zeleninou. Pro statistické porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před vykonáním t-testu byl použitý F-test, v kterém jsme každý parametr podrobili analýze na tzv. rovnost rozptylu. Výsledné střední hodnoty sledovaných znaků mezi soubory byly následující: bílkoviny p = 0,585859, tuky p = 0,536003, sacharidy p = 0,689622, vláknina p = 0,94961, mléčné výrobky p = 0,475181, ovoce a zelenina p = 0,544135. Všechny sledované znaky nebyly z pohledu statistiky významné, vzhledem k tomu, že za hladinu významnosti jsme považovali hodnotu menší než p = 0,05. Z výsledků vyplývá, že uživatelé zahřívaného tabáku nevykazují významné změny ve stravovacích návycích v porovnáni s kuřáky klasických cigaret.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The topic of this bachelor thesis was a comparison of the eating habits of users of heated tobacco compared to smokers of conventional cigarettes. The main aim of the bachelor thesis was to compare whether there are significant changes in the eating habits of heated tobacco users compared to conventional cigarette smokers using responses from an eating habits questionnaire. The study compared the eating habits of 18 respondents who were divided into a heated tobacco user group (8 respondents) with a mean age of 41 ± 5.66 and a conventional cigarette smoker group (8 respondents) with a mean age of 55 ± 15.09. The parameters under statistical investigation were protein, fat, carbohydrate, fiber, dairy products and fruit intake along with vegetables. Student's two-sample unpaired t-test for mean was used for statistical comparison of the groups. Before performing the t-test, the F-test was used in which each parameter was subjected to analysis for the so-called equality of variance. The resulting means of the observed traits between the sets were as follows: protein p = 0.585859, fat p = 0.536003, carbohydrate p = 0.689622, fiber p = 0.94961, dairy p = 0.475181, fruit and vegetables p = 0.544135. All observed traits were not statistically significant, given that we considered the significance level to be less than p = 0.05. The results show that users of heated tobacco do not show significant changes in their eating habits compared to conventional cigarette smokers.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK