Tato práce se zabývá vlivem soli na lidské zdraví. Zejména obsah soli v pekařských, masných a mléčných výrobcích. V práci popisuji poruchy metabolismu sodíku a chloru. Zmíním se také o potravinářské technologie. Uvádím příklady reformulace potravin. V praktické části se budu věnovat obsahu soli ve vybraných potravinách a způsoby, jak tento obsah snížit. Vyhodnotím dotazníky rozdané v lázních a fitness centrech Zhodnotím dle Nutri programu jídelníčky získané ve fitness centrech. Cílem této práce je zmapovat vliv soli na lidské zdraví.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This work deals with the effect of salt on human health. In particular, the salt content in bakery, meat and dairy products. I describe disorders of sodium and chlorine metabolism. I also mention food technology. I give examples of food refomulation. In the practical part I will focus on the salt content in selected foods and ways to reduce this content.I will evaluate questionnaires distributed in spas and fitness centers.I will evaluate menus obtained in fitness centers according to the Nutri program. The aim of this work is to map the effect of salt on human health.