Stravování a léčebné diety v období renesance
Název práce v češtině: | Stravování a léčebné diety v období renesance |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutrition and diet therapy in the Renaissance period |
Klíčová slova: | Česká republika, renesance, strava, medicína, léčebná dieta |
Klíčová slova anglicky: | Czech republic, renaissance, food, medicine, therapeutic diet |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Tomáš Alušík, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 12.10.2022 |
Datum zadání: | 12.10.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 13.06.2023 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 29.04.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 13.06.2023 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | Mgr. Bohdana Divišová, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
- studium a rešerše pramenů (zejména dobových kuchařek - především Pavla Severýna z Kapí Hory, Jana Katnora a Bavora Rodovského z Husířan) - rešerše sekundární literatury knižní a časopisecké Možné členění práce: 1) Úvod 2) Renesanční medicína (stručná kapitola) 3) Renesanční kuchyně (stručná kapitola) 4) Léčení pomocí jídla - léčebné diety v obobí renesance (možné dále rozdělit podle typu převažujících potravin, sociálních vrstev a prostředí atp.) 5) Rozbor a srovnání renesanční kuchyně a léčebných diet z hlediska současných nutričních poznatků a postupů 6) Závěr |
Seznam odborné literatury |
Prameny a jejich editace · Černá, A. (2007). Staročeské knihy lékařské. Host. · Černý, J., Tichá, Z. (Ed.). (1981). Knieha lékarská: kteráž slove herbář aneb Zelinář. Avicenum. · Fernel, J., Forrester, J. M. (2003). The physiologia of Jean Fernel (1567). American Philosophical Society. https://books.google.cz/books?id=Ax0LAAAAIAAJ&dq=The%20physiologia%20of%20Jean%20Fernel&hl=cs&source=gbs_book_other_versions · Guarinoni, C. (1610). Consilia Medicinalia: In Qvibvs Vniversa Praxis Medica Exacte Pertractatvr. Baglionus.https://books.google.cz/books?id=CIMvJFWrydQC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false · Kopp, J., Krabice, H. (1536). Gruntovní a dokonalý regiment: jak ... člověk ... zdraví své ... opatrovati a mnoho těžkých nemocí a ... nečasnou smrt předcházeti má a může.https://cdk.lib.cas.cz/view/uuid:MED00149115?page=uuid:b6c47c86-6b2c-11e3-ad8f-d485646517a · Mattioli, P. A. (2003). Herbář, neboli, Bylinář. Levné knihy KMa. · Rantzau, H., Huber, A. H., Weiniger, R., Žemla, M. (Eds.). (2017). O zachování dobrého zdraví. Malvern. · Salmon, W. (1710). Botanologia: The English Herbal. I. Dawks.https://www.henriettes-herb.com/eclectic/salmon/comfrey.html · Španěl, J., Milánský, J., Willet, P. (Eds.). (2001). Regimen sanitatis Salernitanum. Harper & Row Publishers. http://www.godecookery.com/regimen/regimen.htm · Touwaide, A. (2021). Tome 2: Corpus Hippocraticum. Berlin, Boston: De Gruyter. https://doi.org/10.1515/9783110600001 · z Prachatic, K., Tichá, Z. (Ed.). (1975). Lékařské knížky Mistra Křišťana z Prachatic z mnohých vybrané. Avicenum. https://ndk.cz/view/uuid:d3774e70-7ff6-11e2-aa2b-005056827e51?page=uuid:5483227b0c4a3bd37c7227f0efc2644a · Ze Strahova, H., Mlynář, F. (1819). Vitae Vivendae Ratio In Gratiam Caroli Quarti A Magistro Gallo Medico, Et Mathematico Conscripta. Cui Adnexa Est Lucubraciuncula Sistens Praestantiam Et Utilitatem Scientiae Artis Medicae, Indolemque Medicorum Auctore Francisco Müller. Scholle.https://books.google.cz/books?id=SPRVAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false · Žídek, P., Tobolka, Z. (Ed.). (1908). Spravovna: M. Pavla Žídka. Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění.https://kramerius.lib.cas.cz/view/uuid:1d16f51f-ea9b-4689-8221-01b08182ced7?page=uuid:91363a78-fabb-4f78-887a-b4de53de4f5c Sekundární literatura · Agerholm, F. J. (2013). The Sex Res Non Naturales and the Regimen of Health: On the Contemporary Relevance of the History of Ideas of Dietetics. Afhandling præsenteret på Conference on Body, Public Health & Social Theory, København, Danmark. · Albala, K. (2002). Eating Right in the Renaissance. Berkeley: University of California Press. · Alkermes: history, origins, interesting facts and news – Gambero Rosso International. Gambero Rosso International [online]. Copyright © Gambero Rosso SPA 2021 [cit. 08.04.2023]. Dostupné z: https://www.gamberorossointernational.com/news/food-news/alkermes-history-interesting-facts-and-news-on-the-red-liqueur/ · Balzer, W., Eleftheriadis, A. (1991). A Reconstruction of the Hippocratic Humoral Theory of Health. In Journal for General Philosophy of Science / Zeitschrift Für Allgemeine Wissenschaftstheorie, 22(2), (pp.207–227).http://www.jstor.org/stable/25156549 · Bartůšek, V. (2002). Pietro Andrea Mattioli 1501-1578: u příležitosti 500. výročí narození. In Knihovnické revue 35(2) (pp. 136-137). Národní knihovna ČR. · Beranová, M. (1997). Jídlo a pití za Rudolfa II.: včetně 140 dobových receptů. Maxdorf. · Beranová, M. (2001). Luštěniny a olejniny v české kuchyni 15. a 16. století, Vlastivědný sborník Polabí 2001, 16(1) (pp. 80-113). · Beranová, M. (2001). Tradiční české kuchařky. Libri. · Beranová, M. (2002). Zelí, cibule a česnek v kuchyni a v medicíně do konce 16. století. In M. Metlička, Sborník Západočeského muzea v Plzni: Historie 16(1) (pp. 185-194). Západočeské muzeum v Plzni, 2002. · Beranová, M. (2005). Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Academia. · Boháč, Z. (1987). Postup osídlení a demografický vývoj českých zemí do 15. století. Historická demografie, 63(1), (pp. 59-87). · Calabritto, M. (2012). [Curing melancholia in sixteenth-century medical consilia between theory and practice]. Medicina Nei Secoli. · Clericuzio A. (2012). Chemical and mechanical theories of digestion in early modern medicine. Studies in history and philosophy of biological and biomedical sciences, 43(2), (pp. 329–337).https://doi.org/10.1016/j.shpsc.2011.10.025 · Crane, E. (1999). The World History of Beekeeping and Honey Hunting. Routledge.https://doi.org/10.4324/9780203819937 · Český historický atlas: Národnostní poměry do 1900. (2016). Citováno 23, 2023, zhttps://cha.fsv.cvut.cz/sandbox/mapp.php?map=4Ab · Dalby, A. (2008). Nebezpečné chutě: příběh koření. Levné knihy. · Dejmal, M. (2020). Jídali je osolené a s pepřem… Strava na hradě ve Veselí nad Moravou ve 13. a 17. století / They ate it salted and with pepper… The diet at the castle in Veselí nad Moravou in the 13th and 17th centuries. Pro pana profesora Libora Jana k životnímu jubileu, Red. B. Chocholáč, J. Malíř, L. Reitinger, M. Wihoda, 2020. · Divišová, B. (2014). Osobní císařův lékař Christophoro Guarinoni (1534–1604), jeho kolegové a významní pacienti. Časopis lékařů českých, 153(1), (pp. 31-35). · Dobisíková, Miluše & Katina, Stanislav, Veleminsky, Petr. (2008). Stature of the Great Moravian population in connection with social status. Studien Zum Burgwall von Mikulčice VIII. /pp. 77-91). · Dočkalová, M., Vacková, B., Eliášová, H., Dvořík, D. (2003). Antropological Characteristics of the Medieval Moravian Luxemburgs. Anthropologie (1962-), 41(3), (pp. 281–290).http://www.jstor.org/stable/26292645 · Feyfrlíková Černá, M. (2015). Kuchyně pozdního středověku. Grada Publishing. · Fialová, L. (1998). Dějiny obyvatelstva českých zemí (Vyd. 2., dopl). Mladá fronta. · Holub, K., Burian, J. (1997). Prostřené stoly v době císaře Rudolfa II.: a česká kuchařka alchymisty rytíře Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan z roku 1591. Ars Bohemica. · Internetová encyklopedie dějin Brna: Tomáš Jordán z Klausenburku. (2021). Citováno květen 17, 2023, dostupné z https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_osobnosti&load=3519 · Jouanna, J., Allies, N. (2012). Galen‘s Reading of the Hippocratic Treatise The Nature of Man: The Foundationsof Hippocratism in Galen. P. van der Eijk (Ed.), Greek Medicine from Hippocrates to Galen: Selected Papers (pp. 313–334). Brill. http://www.jstor.org/stable/10.1163/j.ctt1w76vxr.20 · Kaupová, S., Brůžek, J., Velemínský, P., & Černíková, A. (2013). Urban-rural differences in stature in the population of medieval Bohemia. Anthropologischer Anzeiger, 70(1), 43–55.http://www.jstor.org/stable/24252980 · Klaretův encyklopedický klub. (2000). Retrieved March 14, 2023, fromhttps://klub.slovniky.cz/clanek/mistr-bartolomej-z-chlumce-receny-klaret · Kraus, V. (2012). Víno napříč staletími. Praga Mystica. · Kyselý, R., & Meduna, P. (2019). The early history of the turkey (Meleagris gallopavo) in the Czech Republic. Archaeological and Anthropological Sciences, 11(12), 6431-6449.https://doi.org/10.1007/s12520-019-00891-8 · Kyselý, R., Meduna, P., Orton, D., Alexander, M., Frolík, J., & Přikryl, T. (2022). Marine fish in the Czech lands in the Middle and Early Modern Ages: a multi-disciplinary study. Archaeological and Anthropological Sciences, 14(9).https://doi.org/10.1007/s12520-022-01625-z · Lagay, F. (2002). The Legacy of Humoral Medicine. AMA Journal of Ethics, 4(7).https://doi.org/10.1001/virtualmentor.2002.4.7.mhst1-0207 · Makariusová, M. (2022). Bibliografický slovník českých zemí: Havel ze Strahova kolem 1320-po 1388. Citováno duben 10, 2023, dostupné zhttp://biography.hiu.cas.cz/Personal/index.php/HAVEL_ze_Strahova_kolem_1320-po_1388 · Moreau, E. (2020). From Food to Elements and Humors. Nutrition and Nutritive Soul in Aristotle and Aristotelianism, (pp. 319-338).https://doi.org/10.1515/9783110690552-016 · Nodl, M. (2001). Lékař a mor aneb Intelektuál rezignující i bojující. Listy filologické 124(3). Ústav pro klasická studia AV ČR. (pp. 259-273) · Palírna U Zeleného stromu: Palírna s historií. (2023). Palírna U Zeleného stromu. Citováno v dubenu 24, 2023, dostupné zhttps://palirnauzelenehostromu.cz/?gclid=CjwKCAjw0ZiiBhBKEiwA4PT9z2lZkbDrg8m8GawSwU5uKg87bgTmS_hNS8KVU7e3DuIbWkDhBZfGxxoC5eIQAvD_BwE · Petráň, J., Petráňová, L. (2000). Rolník v evropské tradiční kultuře. · Říhová, M. (2002). Středověký lékař. In F. Šmahel & M. Nodl, Člověk českého středověku (pp. 309-336). Argo. · Říhová, M. (2007). Jídlo a pití českých králů. In O. Fejtová & J. Pešek, Dobrou chuť, velkoměsto. Scriptorium. (pp. 13-25) · Smolka, J. (2010). Renesanční lékař Georg Handsch (1529-1578). In Dějiny věd a techniky 43(1) (pp. 1-26). Společnost pro dějiny věd a techniky. · Svobodný, P., Hlaváčková, L. (2004). Dějiny lékařství v českých zemích. Triton · Tomíček, D. (2006). "Já mnoho lékařův znám, kteříž prostí laikové sú" - typologie empiriků na stránkách vybraných lékařských tisků 16. století. In K. Černý & P. Svobodný, Historia - medicina - cultura: sborník k dějinám medicíny (pp. 55-70). Univerzita Karlova v Praze. · Tomíček, D. (2018). Dieta a lázně, lázně a dieta. Spis O vodách hojitedlných neb teplicech moravských Tomáše Jordána z Klausenburka a česky psané dietetické spisy předbělohorské doby. In L. Blažek, Brno v minulosti a dnes (pp. 11-22). Archiv města Brna. · Trojánková, O., Kovačiková, L., Frolík, J., Starec, P., & Čiháková, J. (2020). Chov prasat ve středověku prizmatem stabilních izotopů uhlíku a dusíku. Archaeologia historica, (1), (pp.167-183).https://doi.org/10.5817/AH2020-1-7 · Winter, Z. (1913). Šat, strava a lékař v XV. a XVI. věku. Ottovo nakladatelství. · Winter, Z. (2014). Kuchyně a stůl našich předků: líčení dějepisné ze XVI. století. F. Bačkovský. · Zíbrt, Č. (2012). Staročeské umění kuchařské. Dauphin. · Zprávy lékařské. (1934) (Vol. 4). Schering.https://www.digitalniknihovna.cz/nlk/view/uuid:7f82b8da-d215-4b4d-85f4-5880dc3618a1?page=uuid:34c14efa-c307-42c3-bd01-da5a5f2f1788 |
Předběžná náplň práce |
Cílem této teoretické diplomové práce bude zjistit, jak se stravovali obyvatelé na území dnešní České republiky v renesančním období (14.-16. století) a jaké byly léčebné diety v tomto období.Pro splnění cíle této interdisciplinární diplomové práce bude provedena kritická analýza historických literárních pramenů s lékařskou nebo dietní tématikou sepsaných od počátku 14. do konce 16. století na území dnešní České republiky, nebo napsaných autorem, který velkou část života strávil na sledovaném území. Dalším zdrojem informací o problematice práce budou novodobé nebo archivní archeologické a antropometrické výzkumné práce, vědecké nebo historické publikace. Analýzou dat a jejich porovnáním získám validní informace o sledované problematice, které mi umožní v teoretických mezích rekonstruovat podobu stravování a léčebných diet v renesančním období na území dnešní České republiky. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The aim of this theoretical thesis is to investigate the dietary habits of inhabitants of the territory of today's Czech Republic during the Renaissance period (14th-16th century), as well as the therapeutic diets used during that time. To achieve this goal, a critical analysis of historical literary sources on medical or dietary topics written from the beginning of the 14th century to the end of the 16th century in the territory of today's Czech Republic, or written by an author who spent a significant part of their life in the observed territory, will be conducted. Another source of information on the subject matter will be modern or archival archaeological and anthropometric research studies, scientific or historical publications. By analyzing and comparing the data, valid information on the observed issues will be obtained, enabling the reconstruction of the eating habits and therapeutic diets during the Renaissance period in the territory of today's Czech Republic within theoretical limits. |