Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa při léčbě domácí hemodialýzou
Název práce v češtině: Výživa při léčbě domácí hemodialýzou
Název v anglickém jazyce: Nutrition during home hemodialysis treatment
Klíčová slova: Dialýza, domácí hemodialýza, výživa, malnutrice, bílkoviny
Klíčová slova anglicky: Dialysis, home hemodialysis, nutrition, malnutrition, proteins
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: PhDr. Tamara Starnovská
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 11.10.2022
Datum zadání: 11.10.2022
Datum a čas obhajoby: 12.09.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.06.2023
Datum proběhlé obhajoby: 12.09.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Nina Borisovna Dusílková, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce „Výživa pacientů léčených domácí hemodialýzou“ se zabývá rozborem jídelníčku a jídelních zvyklostí u pacientů, kteří se léčí domácí hemodialýzou.
Cílem práce je prokázat, že pacienti léčení domácí hemodialýzou mohou dodržovat mírnější stravovací restrikce, lépe prospívají a mohou vést aktivní život.
V teoretické části se věnuji typům dialýzy a jejich principům, komplikacím dialyzační léčby, kvalitě života dialyzovaných pacientů a v neposlední řadě výživě v jednotlivých stádiích onemocnění ledvin a u dialyzovaných pacientů.
V praktické části jsem vycházela ze strukturovaných dotazníků, které obsahovaly 20 otázek a podrobný týdenní jídelníček. Kvantitativního šetření se účastnilo všech 5 pacientů dialyzačního centra, kteří se léčí pomocí domácí hemodialýzy.
Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti pociťují rozdíl ve stravování oproti konvenční dialýze a to 60% pacientů prohlašuje, že se nemusí tolik omezovat a 40% pacientů dokonce tvrdí, že se neomezují vůbec. Pacienti tyto rozdíly uvádějí hlavně v množství zkonzumovaných nápojů, zeleniny a ovoce. Pacienti během výzkumu měli laboratorní výsledky v normě, cítili se lépe, pociťovali menší únavu a vedli kvalitnější život.
Kvalita života u pacientů na domácí hemodialýze je z mnoha důvodů shledávána lepší a jedním z těchto důvodů je i výživa a mírnější restrikce stravy. Ze svého pohledu vidím potřebu úzké spolupráce mezi ošetřujícím lékařem a nutričním terapeutem, aby nutriční stav byl kontrolován a dieta konzultována a individuálně upravována.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The bachelor thesis „Nutrition of patients treated with home haemodialysis“ deals with the analysis of diet and eating habits of patients treated with home haemodialysis.
The aim of the thesis is to show that patients treated with home haemodialysis can follow a more moderate dietary restriction, thrive better and lead an active life.
In the theoretical part I discuss the types of dialysis and their principles, complications of dialysis treatment, quality of life of dialysis patients and last but not least nutrition in different stages of kidney disease and dialysed patients.
In the practical part, I based the results on structured questionnaires containing 20 questions and a detailed weekly menu. All 5 dialysis patients of the dialysis centre who are treated by home haemodialysis participated in the quantitative survey.
The results of the survey showed that patients perceive a difference in their diet compared to conventional dialysis, with 60% of patients saying that they do not have to restrict themselves as much and 40% of patients even saying that they do not restrict themselves at all. Patients report these differences mainly in the amount of beverages, vegetables and fruits consumed. During the research, patients had normal laboratory results, felt better, experienced less fatigue and led a better quality of life.
The quality of life of patients on home haemodialysis is found to be better for many reasons, and one of these reasons is nutrition and less dietary restriction. From my point of view, I see the need for close cooperation between the attending physician and the nutritional therapist so that the nutritional status is monitored and the diet is consulted and individually adjusted.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK