Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 381)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nutriční terapie a stravovací návyky u pacientů s onemocněním TBC
Název práce v češtině: Nutriční terapie a stravovací návyky u pacientů s onemocněním TBC
Název v anglickém jazyce: Nutritional therapy and eating habits of people with tuberculosis
Klíčová slova: Tuberkulóza; výživa; nutriční terapie; nemoc
Klíčová slova anglicky: Tuberculosis; nutrition; nutritional therapy; disease
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Veronika Špíralová
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 10.10.2022
Datum zadání: 11.10.2022
Datum a čas obhajoby: 13.06.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:26.04.2023
Datum proběhlé obhajoby: 13.06.2023
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Roman Mudra
 
 
 
Předběžná náplň práce
Diplomová práce se zabývá výživou dospělých pacientů s tuberkulózou. Cílem práce je zmapovat stravovací návyky pacientů s tuberkulózou a dále i vyhodnotit nutriční potřebu u konkrétních pacientů s tuberkulózou a porovnat ji s aktuálním příjmem potravy v léčebně tuberkulózy.
Teoretická část se zaměřuje na historii, současnou epidemiologii, klinický obraz nemoci, vyšetřovací metody a léčebné metody. Podrobněji se pak zabývá léčebnou výživou a nejnovějšími výživovými doporučeními v souvislosti s onemocněním tuberkulózou.
Pro tuto práci jsem si zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo deset dospělých respondentů s diagnostikovanou tuberkulózou, léčených v Léčebně tuberkulózy a respiračních nemocí Janov. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol. První z nich je věnována kazuistikám, kde jsou shrnuty všechny základní informace o pacientech získané z lékařské dokumentace. Je zde individuálně propočítán celkový doporučený denní příjem energie a doporučený příjem makronutrientů. Tento celkový energetický denní příjem je následně porovnáván s energetickým příjmem z domácího prostředí a s energií přijímanou v léčebně. Součástí jsou i ukázky jednotlivých jídelníčků. V druhé části jsou vyhodnoceny odpovědi respondentů na otázky kladené při semistrukturovaném rozhovoru. Otázky byly zaměřeny především na základní znalosti z oblasti výživy.
Z výzkumu vyplynulo, že strava pacientů s tuberkulózou v domácím prostředí je energeticky deficitní. Velká část respondentů se stravuje neplnohodnotně. Často jsou přítomny závislosti na nikotinu a alkoholu. Většina respondentů nejeví zájem o výživu a nevykazuje dostatečné znalosti z tohoto odvětví.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This thesis deals with the nutrition of adult tuberculosis patients. The main goal is to map the dietary habits of tuberculosis patients and also to assess the nutritional requirements of specific tuberculosis patients and to compare it with the actual food intake in a tuberculosis sanatorium.
The theoretical part is focused on the history, current epidemiology, clinical presentation of the disease, diagnostic procedure and treatment options. It is also focused mainly on clinical nutrition and the latest nutritional recommendations in relation to tuberculosis disease.
For this research, I chose a qualitative approach which was attended by ten adult respondents diagnosed with tuberculosis and treated at the Tuberculosis and Respiratory Diseases Sanatorium Janov. The practical part is divided into two subchapters. The first of them is devoted to case reports, where all the basic information about the patients obtained from the medical records is summarized. Recommended total daily energy intake and macronutrients are individually calculated. This total daily energy intake is then compared with the energy intake from the home environment and with the energy intake in the sanatorium. Examples of individual menus are also included. In the second part, respondents' answers to questions asked in a semi-structured interview are evaluated. The questions focused mainly on basic nutritional knowledge.
The research has shown that the diet of tuberculosis patients in the home setting is energy deficient. A large proportion of the respondents are not eating a nutritious diet. Nicotine and alcohol dependencies are often present. Most of the respondents do not show interest in nutrition and do not show sufficient knowledge in this field.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK