Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Klasické cukrářské výrobky v moderním trendu v teoretické a praktické výuce
Název práce v češtině: Klasické cukrářské výrobky v moderním trendu v teoretické a praktické výuce
Název v anglickém jazyce: Classic confectionery in modern trend in theoretical and practical teaching
Klíčová slova: odborná příprava v cukrářství, nové trendy, techniky zdobení, cukrářské směsi, teoretická a praktická výuka nových materiálů, technologických postupů, klíčové kompetence
Klíčová slova anglicky: professional preparation in confectionery, new trendy, technique decorating, confectionery mixtures, theoretical and practical teaching new materials, technological procedures, key competence
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání (41-UVRV)
Vedoucí / školitel: Mgr. Kateřina Novotná, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 05.06.2022
Datum zadání: 09.11.2022
Datum a čas obhajoby: 17.05.2023 09:00
Místo konání obhajoby: Myslíkova 7, Praha 1, M306, multimediální učebna
Datum odevzdání elektronické podoby:17.04.2023
Datum proběhlé obhajoby: 17.05.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: doc. PhDr. Martin Chvál, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Práce bude mít teoreticko-empirický charakter. Cílem práce je prostudovat klasické cukrářské výrobky a převést je do moderního trendu (popis stávajících a nových surovin) a popsat, jak je modernizace cukrářské výroby reflektována ve výuce. V dnešní době si hosté, zákazníci žádají výrobky v moderním pojetí, moderní nejen svým vzhledem, ale i složením, tedy i bezlepkové nebo bez laktózy.
V teoreticé části diplomantka popíše technologické postupy klasických výrobků a moderních trendů v cukrářství. Výrobky budou popsány jak v tradiční podobě (suroviny) i v moderní podobě (s použitím moderních surovin), a bude popsáno, jak jsou vyučovány jak v teorii, tak realizovány na pracovištích OV, ale i na cvičné kuchyni ve škole. Empirická část bude realizována jako kvantitativní výzkum, bude zadán dotazník žákům školy a představena vlastní tvorba.
Diplomantka bude pravidelně konzultovat pokrok ve své práci a dodržovat etický kodex výzkumu.
Seznam odborné literatury
BLÁHA L., KOPOVÁ I., ŠREK F., 2007: Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Informatorium, Praha, ISBN 978-80-7333-000-2.
BLÁHA L., ŠREK J., 1999: Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Informatorium, Praha, ISBN 80-86073-44-0.
PŮLPANOVÁ A., 2001: Cukrářská technologie. Rplus, Hradec Králové, ISBN 80- 902492-2-1.
KOČÍ K., 2013: Historie řemesla cukrář. Databáze online [cit. 2014-10-30]. Dostupné na: http://www.poznejte-remesla.cz/remeslo/cukrar/historie.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK