Klasické cukrářské výrobky v moderním trendu v teoretické a praktické výuce
Název práce v češtině: | Klasické cukrářské výrobky v moderním trendu v teoretické a praktické výuce |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Classic confectionery in modern trend in theoretical and practical teaching |
Klíčová slova: | odborná příprava v cukrářství, nové trendy, techniky zdobení, cukrářské směsi, teoretická a praktická výuka nových materiálů, technologických postupů, klíčové kompetence |
Klíčová slova anglicky: | professional preparation in confectionery, new trendy, technique decorating, confectionery mixtures, theoretical and practical teaching new materials, technological procedures, key competence |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání (41-UVRV) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Kateřina Novotná, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 05.06.2022 |
Datum zadání: | 09.11.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 17.05.2023 09:00 |
Místo konání obhajoby: | Myslíkova 7, Praha 1, M306, multimediální učebna |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 17.04.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 17.05.2023 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | doc. PhDr. Martin Chvál, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Práce bude mít teoreticko-empirický charakter. Cílem práce je prostudovat klasické cukrářské výrobky a převést je do moderního trendu (popis stávajících a nových surovin) a popsat, jak je modernizace cukrářské výroby reflektována ve výuce. V dnešní době si hosté, zákazníci žádají výrobky v moderním pojetí, moderní nejen svým vzhledem, ale i složením, tedy i bezlepkové nebo bez laktózy.
V teoreticé části diplomantka popíše technologické postupy klasických výrobků a moderních trendů v cukrářství. Výrobky budou popsány jak v tradiční podobě (suroviny) i v moderní podobě (s použitím moderních surovin), a bude popsáno, jak jsou vyučovány jak v teorii, tak realizovány na pracovištích OV, ale i na cvičné kuchyni ve škole. Empirická část bude realizována jako kvantitativní výzkum, bude zadán dotazník žákům školy a představena vlastní tvorba. Diplomantka bude pravidelně konzultovat pokrok ve své práci a dodržovat etický kodex výzkumu. |
Seznam odborné literatury |
BLÁHA L., KOPOVÁ I., ŠREK F., 2007: Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Informatorium, Praha, ISBN 978-80-7333-000-2.
BLÁHA L., ŠREK J., 1999: Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Informatorium, Praha, ISBN 80-86073-44-0. PŮLPANOVÁ A., 2001: Cukrářská technologie. Rplus, Hradec Králové, ISBN 80- 902492-2-1. KOČÍ K., 2013: Historie řemesla cukrář. Databáze online [cit. 2014-10-30]. Dostupné na: http://www.poznejte-remesla.cz/remeslo/cukrar/historie. |