Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Lidská výživa, Bacteroides fragilis a imunitní systém
Název práce v češtině: Lidská výživa, Bacteroides fragilis a imunitní systém
Název v anglickém jazyce: Human nutrition, Bacteroides fragilis and the immune system
Klíčová slova: Bacteroides fragilis, imunitní systém, imunomodulace, výživa, mikrobiom, probiotika
Klíčová slova anglicky: Bacteroides fragilis, immune system, immunomodulation, diet, microbiome, probiotics
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. RNDr. Jiří Hrdý, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 20.10.2020
Datum zadání: 20.10.2020
Datum a čas obhajoby: 23.06.2021 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:29.04.2021
Datum proběhlé obhajoby: 23.06.2021
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: RNDr. Štěpán Podzimek, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
V rámci této bakalářské práce bude diskutován vliv výživy na složení střevní mikrobioty, především pak vliv na Bacteroides fragilis. Bude také probrán potenciální prospěšný vliv Bacteroides fragilis na imunitní systém hostitele. Pro praktickou část práce bude použito dotazníkové šetření. Dotazník se bude ptát na názor a znalosti respondentů ohledně střevní mikrobioty, probiotických doplňků stravy a možnosti ovlivnění proporčního zastoupení střevních bakterií pomocí dietní intervence.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
In the bachelor thesis, the effect of nutrition on gut microbiota composition will be discussed with a particular focus on Bacteroides fragilis. In addition, the potential beneficial effect of Bacteroides fragilis on the host immune system will be described. The practical part of the thesis will be carried out using a questionnaire survey. It will explore people's view and knowledge of gut microbiota, probiotic supplements and the possibility of altering bacteria abundance using a dietary intervention.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK