Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 392)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Sledování konzumace potravin obsahujících cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a střední školy
Název práce v češtině: Sledování konzumace potravin obsahujících cukr u žákyň 2. stupně ZŠ a střední školy
Název v anglickém jazyce: Monitoring consumption of food containing sugar in pupils of the 2nd grade of elementary school and secondary school
Klíčová slova: cukr, dostupnost, výživa, závislost, žákyně
Klíčová slova anglicky: sugar,availability, nutrition, addiction, schoolgirl
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 30.01.2020
Datum zadání: 30.01.2020
Datum a čas obhajoby: 17.05.2022 14:20
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:12.04.2022
Datum proběhlé obhajoby: 17.05.2022
Předmět: Obhajoba diplomové práce (OSZD005)
Oponenti: PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1. Zdůvodnění výběru tématu
V současné době se konzumaci jednoduchého cukru obecně věnuje zvýšená pozornost, ale ohrožení závislosti na této látce je zatím málo diskutována. Strava dospívající mládeže obsahuje většinou vysoké množství sacharidů, zvýšenou konzumací může dojít k ohrožení závislost na cukru obecně. I přes omezení prodeje nevhodných potravin ve školách, dochází ke konzumaci těchto potravin u výše uvedené mládeže. Ve své práci bych ráda popsala výživu dospívajících dívek, které navštěvují základní a střední školu.

2. Formulace problému, který bude v práci řešen:
Sledování konzumace cukru a výrobků s vysokým obsahem cukru u dospívajících dívek, vztah dívek ke skladbě stravy, společné znaky konzumace nežádoucích potravin.

3. Cíl práce:
Hlavním cílem diplomové práce je "Zmapovat riziko ohrožení závislostí na cukru u dospívajících dívek." Prvním dílčím cílem je zjistit "Jaké poživatiny s obsahem cukru dívky nejvíce preferují." Dalším dílčím cílem je zjistit "Nejčastější kritérium závislosti, které dívky splňují."

4. Charakteristika metod:
Pro svůj výzkum jsem zvolila kvantitativní metodu, pomocí dotazníku a rozhovoru.

5. Struktura práce:
Teoretická část :
Škodlivost cukru na lidský organismus a vliv na jeho zdraví
Mechanismus vzniku fyzické a psychické závislosti na cukru
Stravovací návyky dospívajících dívek
Spouštěcí faktor pro zvýšenou konzumaci cukru
Dostupnost výrobků obsahujících cukr a legislativa
Praktická část :
Dotazníkové šetření pomocí dotazníku
Yalská škála závislosti na jídle - YFAS (Gearhardt et al., 2009)
Seznam odborné literatury

POPOV, Petr a Kamil KALINA.(2003).Drogy a drogové závislosti 1: Mezioborový přístup. 1. vydání. Česká republika: Úřad vlády České republiky. ISBN 80-86734-05-6.

KODÍČEK, Milan. (2007). Biochemické pojmy: výkladový slovník. Praha: VŠCHT Praha.ISBN 978-80-7080-669-2

LEDVINA, Miroslav. (2004). Biochemie pro studující medicíny. II. díl. Praha: Karolinum. ISBN 80-246-0851-0

JIČÍNSKÁ, Jana. (2014). Můj život beze mne. Hledání vlastní identity. Speciální pedagogika 2018, 28(3), 284-285 ISSN 1211-2720.
Předběžná náplň práce
Práce se bude zabývat nadměrnou konzumací sladkých poživatin u dívek 2. stupně ZŠ a střední školy. Ohrožení závislosti na sladkých poživatinách. Pro výzkum použiji dotazník Yfas, který určuje stupeň závislosti na jídle.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The work will deal with excessive consumption of sweet foods in girls of the 2nd grade of elementary school and high school. Threat of addiction to sweet foods. For the research, I will use the Yfas questionnaire, which determines the degree of dependence on food.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK