Sladká Francie – historie francouzského cukrářství
Název práce v češtině: | Sladká Francie – historie francouzského cukrářství |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Sweet France – the history of French pastry |
Klíčová slova: | cukrářství, cukrář, cukrářské výrobky, francouzská gastronomie, dezert, recept, FLE |
Klíčová slova anglicky: | confectionery, confectioner, pastries, french gastronomy, dessert, recipe, FLE |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra francouzského jazyka a literatury (41-KFJL) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Sylva Nováková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 13.04.2019 |
Datum zadání: | 21.05.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 04.06.2020 14:00 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R122, 122, 1. patro, vlevo, mezi toaletami |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 02.05.2020 |
Datum proběhlé obhajoby: | 04.06.2020 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | Mgr. Tomáš Klinka, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
- rešerše zdrojů
- část teoretická - část praktická Všechny části budou pravidelně konzultovány. |
Seznam odborné literatury |
Literatura:
DUPUIS, Mélanie, Cazor, Anne. Le grand manuel du pâtissier. Marabout, 2014. PINEL, Hervé, Manelle, Clara. Atlas de la France gourmande. Albin Michel, 2012. TANGUY, Michel, Génin, Jacques. La marveilleuse histoire des pâtisseries. Grund, 2017. časopisy Le francais dans le monde; Cizí jazyky |
Předběžná náplň práce |
Bakalářská práce se zabývá cukrářským uměním jakožto francouzským kulturním fenoménem. První část práce je zaměřena na historický vývoj francouzského cukrářství a analýzu fundamentálních receptur, které tvoří základ mnoha francouzských dezertů. Práce dále pojednává o typických francouzských cukrářských výrobcích, a to jak o celosvětově známých dezertech, tak o některých ryze regionálních specialitách. Praktickou částí této práce bylo představení výukových aktivit a vytvoření pracovních listů zaměřených na francouzské cukrářství. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The subject of this bachelor thesis is confectionery craft and pastry making as a French cultural phenomenon. The first part focuses on the historical development of French confectionery and on an analysis of fundamental recipes that lay the foundation of many French desserts. Furthermore, the thesis deals with typical French pastries both internationally recognized desserts as well as regional specialties. The practical part of this thesis was dedicated to the creation of educational materials focused on French pastry arts. |