Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Úloha potravin v medicíně na pozdně středověkém dvoře
Název práce v češtině: Úloha potravin v medicíně na pozdně středověkém dvoře
Název v anglickém jazyce: The role of food in the medicine at the late medieval court
Klíčová slova: dvůr; potraviny; regimina; pozdní středověk; české země
Klíčová slova anglicky: court; food; regimina; late medieval period; the Czech lands
Akademický rok vypsání: 2018/2019
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Program SHV - Historický modul (24-HM)
Vedoucí / školitel: PhDr. Roman Zaoral
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 28.02.2019
Datum zadání: 28.02.2019
Datum odevzdání elektronické podoby:09.05.2019
Datum proběhlé obhajoby: 07.06.2019
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (YAK47005)
Oponenti: Mgr. Marek Suchý, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1.Rozbor primárních pramenů (regimina, kuchařky a kuchyňské účty)
Edice pramenů: Herbář se zdravovědou (1410), Lékařství neznámého františkána (pol. 15. stol.), Křišťan z Prachatic, Pojednání o moru, Havel ze Strahova, H. Švarcová(ed.), Nejstarší česká kuchařka
2. Konfrontace skladby stravy s lékařskými doporučeními: norma a realita
Seznam odborné literatury
Milada Říhová, Lékaři na dvoře Karla IV. Praha 2010
Magdalena Beranová, Jídlo a pití v pravěku a středověku. Praha 2005
Roy Porter, Největší dobrodiní lidstva. Praha 2001
Čeněk Zíbrt, Staročeské umění kuchařské. Praha 2012
Norbert Elias, O procesu civilitzace
Předběžná náplň práce
1. Výzkumné otázky
2. Charakteristika pramenů a literatury
3. Použité metody
4. Stav medicíny v Evropě v 15. století
5. Skladba jídelníčku na šlechtických dvorech
6. Možnosti zásobování a produkce
7. Rozbor vybraných pramenů, konfrontace normy a reality
8. Závěr, zhodnocení, zodpovězení výzkumných otázek
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK