Stravování vybrané skupiny seniorů v Praze a menších obcích
Název práce v češtině: | Stravování vybrané skupiny seniorů v Praze a menších obcích |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Alimentation of selected group of seniors in Prague and smaller municipalities |
Klíčová slova: | senior, stárnutí, senioři žijící v Praze, senioři žijící v malých obcích, výživa |
Klíčová slova anglicky: | senior, ageing, seniors living in Prague, seniors living in smaller municipalities, alimentation |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 15.02.2019 |
Datum zadání: | 23.04.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 08.09.2020 13:00 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 22.07.2020 |
Datum proběhlé obhajoby: | 08.09.2020 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1. Zdůvodnění výběru tématu
Důvodem pro výběr tématu je dosud stále malá pozornost, která je věnovaná výživě seniorů. Právě výživa v mnohých případech ovlivňuje jejich zdraví i délku života. 2. Formulace problému, který bude v práci řešen: Charakteristika faktorů a problémů, které ovlivňují výživu seniorů. 3. Cíl práce: - Hlavním cílem mé práce je zjistit za pomocí dotazníku rozdíly ve výživě seniorů, žijících v hlavním městě a v malých obcích. Dále bude pozornost zaměřena na zjištění a zhodnocení složení stravy u seniorů, a to zejména na dodržení pitného režimu, konzumaci ovoce, zeleniny a vybraných zdravých potravin ve zvolených skupinách. Další dílčí cíle práce jsou zaměřeny na zjištění nejčastější překážky ovlivňující výživu seniorů a na zjištění míry soběstačnosti seniorů ve stravování. 4. Charakteristika metod: Metoda pro dosažení cíle mé praktické části bude dotazník. Dotazník bude obsahovat otevřené i uzavřené otázky. 5. Struktura práce: Teoretická část Charakteristika fyziologických změn organizmu v souvislosti se stárnutím a z toho vyplývajících potřebných změn ve výživě. Změny v organismu ve stáří (fyzické, sociální, psychické). Výživa ve stáří (specifikace jednotlivých faktorů – energie, bílkoviny, sacharidy, tuky, tekutiny, vybrané minerální látky a vitaminy, obecná výživová doporučení a faktory ovlivňující výživu seniorů). Poruchy výživy ve stáří (malnutrice ve stáří, obezita). Praktická část Metodika průzkumu. Zpracování dat. Zhodnocení výsledku. |
Seznam odborné literatury |
ČEŠKA, Richard a kol., 2015. Interna. Praha: Triton. 909 s. ISBN 978-80-7387-895-5
HOLMEROVÁ, Iva, Božena JURAŠKOVÁ, Květa ZIKMUNDOVÁ a kol., 2007. Vybrané kapitoly z gerontologie. Vyd. 3., přeprac. a dopl. Praha: EV public relations. 143 s. ISBN 978- 80-254-0179-8 KALVACH, Zdeněk a kol., 2004. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada. 861 s. ISBN 80-247-0548-6 SVAČINA, Štěpán, a kol., 2008. Klinická dietologie, Praha: Grada. 384 s. ISBN 978-80-247-2256-6 |
Předběžná náplň práce |
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku stravování seniorů pocházejících z Prahy a z malých obcí. Téma jsem zvolila z důvodu zvyšujícího se počtu seniorů v České republice a s tím spojený stále se zvyšující zájem o tuto problematiku, která je v dnešní době hodně diskutována. Stravování v mnoha případech ovlivňuje zdraví, kvalitu i délku života seniorů. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda existují rozdíly ve stravování seniorů v Praze a v malých obcích. Dále jsem se zajímala o stravovací návyky seniorů bez ohledu na jejich demografické členění, jejich překážky při stravování a jejich samostatnost při stravování a nákupech potravin.
Praktická část bakalářské práce byla založena na dotazníkovém šetření, které bylo realizováno na vybrané skupině seniorů v Praze a malých obcích. Celkový počet oslovených seniorů byl 104. Tyto údaje byly graficky zpracovány a okomentovány. Data v grafech uvádějí jednak celkový stav zjišťovaných údajů, jednak členění údajů dle lokalit. Z analýzy dat vyplynulo, že senioři z obou porovnávaných lokalit mají poměrně zdravé stravovací návyky. Přesto vyplynuly některé dílčí rozdíly ve stravování těchto vybraných skupin seniorů. Oslovení pražští senioři se vhodněji stravují. Konzumují více zeleniny, ovoce, mléčných výrobků i potravinových doplňků. Jí méně tučného masa, konkrétně konzumují více drůbežího masa. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
In my bachelor's thesis I focused on the issue of catering for seniors from Prague and small villages. I chose the topic due to the increasing number of seniors in the Czech Republic and the associated ever-increasing interest in this issue, which is much discussed today.
In many cases, diet affects the health, quality and life expectancy of seniors. The main goal of the work was to find out whether there are differences in the diet of seniors in Prague and in small villages. I was also interested in the eating habits of seniors, regardless of their demographic structure, their barriers to eating and their independence in eating and buying food. The practical part of the bachelor's thesis was based on a questionnaire survey, which was conducted on a selected group of seniors in Prague and small communities. The number of addresed seniors was 104 in total. These data were graphically processed and commented. The data in the graphs show both the overall status of the collected data and the breakdown of data by localities. The analysis of the data showed that seniors from both compared localities have relatively healthy eating habits. Nevertheless, some partial differences in the diet of these selected groups of seniors emerged. Addressed Prague seniors eat more appropriately. They consume more vegetables, fruits and dairy products as well as food supplements. They eat less fatty meat. Specifically, they eat more poultry meat. |