Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Realizace a testování optické cely pro měření chemiluminiscence přírodních látek
Název práce v češtině: Realizace a testování optické cely pro měření chemiluminiscence přírodních látek
Název v anglickém jazyce: Implementation and testing of optical cell for measurements of chemiluminescence from natural materials
Klíčová slova: optická cela, luminiscenční aparatura, chemiluminiscence, luminol, pivo, stárnutí piva
Klíčová slova anglicky: optical cell, luminescence setup, chemiluminescence, luminol, beer, beer staling
Akademický rok vypsání: 2017/2018
Typ práce: projekt
Jazyk práce:
Ústav: Katedra chemické fyziky a optiky (32-KCHFO)
Vedoucí / školitel: doc. RNDr. Juraj Dian, CSc.
Řešitel:
Zásady pro vypracování
1. Připojení optické cely na stávající fotoluminiscenční aparaturu chemické laboratoře KCHFO, optimalizace chemiluminiscenčního signálu pomocí roztoku luminolu.
2. Úprava aparatury pro měření časového vývoje chemiluminiscence při dané teplotě roztoku, měření chemiluminiscence roztoků luminolu při různých teplotách.
3. Testování měření časového vývoje chemiluminiscence roztoků piva při teplotách 25, 37 a 60 deg C.
4. Testovací měření časového vývoje chemiluminiscence roztoků piva v průběhu chmelovaru na experimentálním minipivovaru na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.
5. Vyhodnocení naměřených závislostí a srovnání naměřených vzorků.
6. Vypracování závěrečné zprávy.
Seznam odborné literatury
1. A.M. Gacia-Campana, W.R.B. Baeyens, Chemiluminescence in Analytical Chemistry, Marcel Dekker 2001.
2. H. Kaneda et al., Detection of chemiluminescence produced during beer oxidation, Journal of Food Science, 55(3), 1990, 881-882
3. H. Kaneda et al., Free radical reactions in beer during pasteurization, International Journal of Food Science & Technology, 29(2), 1994, 195-200
4. B.Jin, Structural changes of malt proteins during boiling, Molecules, 14(3), 2009, 1081-1097
Předběžná náplň práce
Cílem práce je úprava optické cely pro měření chemiluminiscence a její připojení do optické aparatury pro měření fotoluminiscence v chemické laboratoři KCHFO. Testování cely bude prováděno pomocí fotonásobiče časovým měřením vývoje chemiluminiscence luminolu a následně optimalizováno úpravou detekčního systému aparatury. V případě dosažení dobrého poměru signálu k šumu bude proveden test měření časového vývoje chemiluminiscence různých vzorků piva při jeho zahřívání na cca 60 deg C. Vývoj chemiluminiscence a její intenzita souvisí v tomto případě dle současných poznatků se stářím a senzorickými vlastnostmi piva. V případě úspěšné realizace měření bude následovat testovací měření chemiluminiscence v průběhu chmelovaru ve varně experimentálního minipivovaru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK