Fyziologická výživa adolescentů a jejich informovanost o zásadách zdravého stravování
Název práce v češtině: | Fyziologická výživa adolescentů a jejich informovanost o zásadách zdravého stravování |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Physiological nutrition of adolescents and their knowledge of principles of healthy eating |
Klíčová slova: | adolescence, adolescent, výživa, stravování, zdraví |
Klíčová slova anglicky: | adolescence, adolescent, nutrition, eating, health |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 30.10.2018 |
Datum zadání: | 30.10.2018 |
Datum a čas obhajoby: | 07.02.2020 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 10.12.2019 |
Datum proběhlé obhajoby: | 07.02.2020 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | MUDr. Adela Krausová |
Seznam odborné literatury |
1. BARTOŇKOVÁ, H. a kol. (2002). Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Brno: Masarykův onkologický ústav 2. BRÁZDOVÁ, Z. (1995). Výživa člověka aneb čtení o lidech… a o jídle. Vyškov: VVŠ PV 3. CABALLERO, B., ALLEN, L., & PRENTICE, A. (2005). Encyclopedia of human nutrition. Amsterdam: Elsevier 4. ČERVENÝ, K. & ČERVENÁ, D. (1991). Vegetariánská kuchařka : vegetariánství v teorii a praxi; 300 receptů. Bratislava : Práca 5. EDELSTEIN, S., & SHARLIN J. (2009). Life cycle nutrition: an evidence-based approach. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers 6. FAJFROVÁ, J. (2011). Vitamíny a jejich funkce v organismu. Interní Medicína, 13(12): 466-468. dostupné z www: https://internimedicina.cz/pdfs/int/2011/12/02.pdf 7. FIALA, J., & KUKLA, L. (2013). Potravinové prevefence 15letých – studie ELSPAC. Česko-slovenská pediatrie, 68 (3): 139-148. dostupné z www: https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-pediatrie/2013-3/potravinove-preference-15letych-studie-elspac-40830 8. FAJFROVÁ, J., & PAVLÍK, V. (2013). Vitamíny, jejich funkce a využití. Medicína pro praxi. 10 (2): 81-84. dostupné z www: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2013/02/09.pdf 9. FOŘT, P. (2007). Tak co mám jíst?. Praha : Grada Publishing 10. FRAŇKOVÁ, S. a kol. (2000). Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: HZ Editio 11. FRAŇKOVÁ, S. a kol. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: Teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum 12. GILLERNOVÁ, I. a kol. (2011). Psychologické aspekty změn v české společnosti: člověk na přelomu tisíciletí. Praha: Grada Publishing a. s. 13. HAMANOVÁ, J. a kol. (1994). Dospívající v péči praktického lékaře. Praha: Triton 14. HAVLÍNOVÁ, M., KOPŘIVA, P., MAYER, I., VILDOVÁ, Z. & kol. (1998). Program podpory zdraví ve škole. Praha: Portál 15. HLAVATÁ, K. (2011). Vliv jednotlivých nutričních faktorů na úspěšnost redukčního režimu – prediktory hmotnostního poklesu. (Dizertační práce). Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/47139 16. HLAVATÝ, P. (2011). Vliv mastných kyselin na lipidový metabolismus a redukci tělesné hmotnosti. (Disertační práce). Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/ 17. 47172/140006335.pdf?sequence=5&isAllowed=y 18. HNÁTEK, J. a kol. (1992). Výživa a stravování žáků základních a středních škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství 19. CHRPOVÁ, D. (2010). S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing a. s. 20. World Health Organization. (2005). Nutrition in adolescence: issues and challenges for the health sector: issues in adolescent health and development. World Health Organization. Dostupné z www: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43342/9241593660_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y 21. KALVACHOVÁ, B. (2011). Štítná žláza v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Pediatrie pro praxi, 12 (2): 91-93. dostupné z www: https://ww.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/02/05.pdf 22. KALVACHOVÁ, B. (2015). Vitamín D v dětství a dospívání – pět okruhů působnosti. Pediatrie pro praxi. 16 (4): 221-223. dostupné z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201504-0002_Vitamin_D_v_detstvi_a_dospivani-pet_okruhu_pusobnosti.php 23. KRCH, F. D. a kol. (1999). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada 24. KRCH, F. D, & MÁLKOVÁ, I. (2001). SOS nadváha. Praha: Portál 25. KOŽÍŠEK, F. (2005). Pitný režim [online]. poslední revize 1. 12. 2005. Dostupný z www: http://www.szu.cz/tema/zivotniprostredi/pitny-rezim 26. KUDLOVÁ, E. (2009). Energie a živiny. In: KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. (s. 35-62). Praha: Karolinum 27. KUNOVÁ V. (2006). Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing, a.s. 28. KUSHI, M. a BLAUER, S. (1997). Makrobiotická cesta : kompletní příručka zdravé výživy. Olomouc: Votobia 29. MACEK, P. (2003). Adolescence. Praha: Portál 30. MARATOVÁ, K. a kol. (2018). Vitamín D a jeho suplementace u dětských pacientů se zánětlivým střevním onemocněním. Pediatrie pro praxi. 19 (4): 190-194. dostupný z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2018/04/02.pdf 31. MAHAN, L. et al. (2012). Krause's food & the nutrition care process. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders 32. MACHOVÁ, J., & KUBÁTOVÁ, D. (2009). Výchova ke zdraví. Praha: Grada Publishing a. s. 33. MARÁDOVÁ, E. (2007). Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8 34. MARÁDOVÁ, E. (2007). Poruchy příjmu potravy [online]. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí. Dostupné z www: http://www.viod.cz/editor/assets/download/potrava.pdf. 35. MARINOV, Z., & PASTUCHA, D. (2012). Komplexní metabolické změny u obézních dětí. Pediatrie pro praxi, 13 (2): 76-80. dostupné z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2012/01/03.pdf 36. MÜLLEROVÁ, D. (2008). Výživa dětí školního věku a adolescentů. In SVAČINA, Š. Klinická dietologie. (s. 27-36). Praha: Grada Publishing a. s. 37. PÁNEK, J., J. POKORNÝ, J. DOSTÁLOVÁ & P. KOHOUT. (2002). Základy výživy. Praha: Svoboda Servis 38. PAPEŽOVÁ, H. a kol. (Eds.). (2005). Poruchy příjmu potravy u adolescentů. Pediatrie po promoci. 2 (3): 30 – 32. 39. PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L. (2007). Obezita v dětství a dospívání: terapie a prevence. (s. 125-150). Praha: Galén 40. PILŇÁČKOVÁ, J. a kol. (Eds.). (2015). Monitoring nabídky stravování ve vybraných základních školách a zařízeních školníro stravování v roce 2011. Hygiena. 60 (2): 71-75. 41. RUMLOVÁ, K. (© 2019). Hygiena dětí a mladistvých. [online] Dostupné z www: https://docplayer.cz/9125896-Karla-rumlova-dis-hygiena-deti-a-mladistvych-karla-rumlova-nj-khsova-cz-na-belidle-7-702-00-moravska-ostrava-www-khsova-cz.html 42. RUMLOVÁ, K. (Eds.). (2018). Hodnocení jídelníčků na školách v přírodě a zotavovacích akcích, doporučení pro jejich sestavení ve smyslu ozdravení a odlehčení. Výživa a potraviny, Zpravodaj pro školní a dietní stravování, 73 (1): 10-12. 43. RUSKOVÁ, J. (2011). Specifika výživy dospívajících. Pediatrie pro praxi. 12 (4): 277-280. dostupné z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201104-0015_Specifika_vyzivy_dospivajicich.php 44. SEVEROVÁ, J. (2006). Sociologie – Některé psychosociální problémy ve zdravotnictví. Brno 45. SLIMÁKOVÁ, M. (2015). Jaké vitamíny dětem doporučit a kdy. Praktické lékárenství. 11(1): 29-33. dostupné z www: https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2015/01/09.pdf 46. STRÁNSKÝ, M. a RYŠAVÁ, L. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích 47. STRATIL, P. (1993). ABC zdravé výživy. Brno: Vydal autor 48. STŘÍTECKÁ, H., & HLÚBIK, P. (2012). Stravovací návyky žáků základních škol – porovnání dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou. Hygiena, 57 (4): 128-134. dostupné z www: https://hygiena.szu.cz/en/artkey/hyg-201204-0002_Stravovaci-navyky-zaku-zakladnich-skol-porovnani-deti-s-normalni-hmotnosti-a-nadvahou-obezitou.php 49. SVAČINA, Š., & BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietní léčba obezity. In: SVAČINA, Š. Klinická dietologie. (s. 89-94). Praha: Grada Publishing a. s. 50. SVAČINA, Š. a kol. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing a. s. 51. SVOBODA, M. a kol. (2012). Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál 52. TLÁSKAL, P., & NESRSTOVÁ, M. (Eds.). (2005). Výživa dítěte proti běžné tradici. Děti a my. 35 (2): 12-14 53. TLÁSKAL, P. (2004). Pitný režim školního dítěte. [online]. Dostupné z www: https://www.vyzivaspol.cz/pitny-rezim-skolniho-ditete/ 54. THOMPSON, J., MANORE, M., & VAUGHAN, L. A. (2011). The science of nutrition. San Francisco, CA: Pearson Benjamin Cummings 55. URBANOVÁ, Z., & ŠAMÁNEK, M. (2005). Obezita u dětí jako významný rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti. Pediatrie po promoci. 2 (6): 47- 49. dostupné z www: https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00013521 56. VAŠUTOVÁ, M. (2005). Pedagogické a psychologické problémy dětství a dospívání. Ostrava: Ostravská univerzita 57. VČELAŘOVÁ, H., & FRYDRYCHOVÁ, H. (2017). Akademická úspěšnost u dětí a dospívajících s nadváhou a obezitou. Psychologie, 11 (4): 19-29. dostupné z www: https://e-psycholog.eu/clanek/302 58. VELÍŠEK, J., & HAJŠLOVÁ, J. (2009). Chemie potravin 1. Rozšířené a přepracované vydání. Tábor: OSSIS 59. VONDRUŠKA, V. a kol. (2002). Zdravý životní styl aneb ,, Prevence založená na důkazech“. Hradec Králové: Ústav tělovýchovného lékařství FN a LFUK 60. VORÁČOVÁ, J., SIGMUND, E., & SIGMUNDOVÁ, D. (2017). Změny ve výživě českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti. Praktický lékař, 97 (2): 82-86. dostupné z www: https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2017-2/zmeny-ve-vyzive-ceskych-adolescentu-vzhledem-k-jejich-telesne-hmotnosti-hbsc-2002-2014-60784 61. VORŠILKA, M. a LUŇÁČEK, Z. Česká vegetariánská společnost. Vegetariánská výživa v kostce [online] 2006 [cit. 10. června 2012]. Dostupné z WWW : <http://www.vegspol.cz/showpage.php?name=vorsilka_plantbased#d1>. 62. VYMĚTAL, J. (2003). Lékařská psychologie. Praha: Portál 63. WEBB, F. S., & WHITNEY, E. N. (2003). Nutrition: concepts and controversies. Belmont: Wadsworth-Thomson Learning 64.ZLATOHLÁVEK, L. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media |
Předběžná náplň práce |
Tato práce se bude zabývat výživou adolescentů. Budou diskutována specifika výživy pro toto vývojové období a budou uvedeny všechny potřebné živiny. V části práce bude popsána problematika stravování u dospívajících, riziko alternativních druhů stravy a také riziko obezity a poruch příjmu potravy. Prostřednictvím práce bude zjištěno, jak jsou adolescenti informováni o zásadách zdravého stravování. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This thesis will deal with nutrition of adolescents. Nutrition specifics for this developmental period will be discussed and all necessary nutrients will be listed. In a part of the work will be described the issue of eating in adolescents, the risk of alternative types of diet and also the risk of obesity and eating disorders. The work will find out how adolescents are informed about the principles of healthy eating. |