Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Fyziologická výživa adolescentů a jejich informovanost o zásadách zdravého stravování
Název práce v češtině: Fyziologická výživa adolescentů a jejich informovanost o zásadách zdravého stravování
Název v anglickém jazyce: Physiological nutrition of adolescents and their knowledge of principles of healthy eating
Klíčová slova: adolescence, adolescent, výživa, stravování, zdraví
Klíčová slova anglicky: adolescence, adolescent, nutrition, eating, health
Akademický rok vypsání: 2018/2019
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 30.10.2018
Datum zadání: 30.10.2018
Datum a čas obhajoby: 07.02.2020 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:10.12.2019
Datum proběhlé obhajoby: 07.02.2020
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Adela Krausová
 
 
 
Seznam odborné literatury
1. BARTOŇKOVÁ, H. a kol. (2002). Manuál prevence a časné detekce nádorových onemocnění. Brno: Masarykův onkologický ústav
2. BRÁZDOVÁ, Z. (1995). Výživa člověka aneb čtení o lidech… a o jídle. Vyškov: VVŠ PV
3. CABALLERO, B., ALLEN, L., & PRENTICE, A. (2005). Encyclopedia of human nutrition. Amsterdam: Elsevier
4. ČERVENÝ, K. & ČERVENÁ, D. (1991). Vegetariánská kuchařka : vegetariánství v teorii a praxi; 300 receptů. Bratislava : Práca
5. EDELSTEIN, S., & SHARLIN J. (2009). Life cycle nutrition: an evidence-based approach. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers
6. FAJFROVÁ, J. (2011). Vitamíny a jejich funkce v organismu. Interní Medicína, 13(12): 466-468. dostupné z www: https://internimedicina.cz/pdfs/int/2011/12/02.pdf
7. FIALA, J., & KUKLA, L. (2013). Potravinové prevefence 15letých – studie ELSPAC. Česko-slovenská pediatrie, 68 (3): 139-148. dostupné z www: https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-pediatrie/2013-3/potravinove-preference-15letych-studie-elspac-40830
8. FAJFROVÁ, J., & PAVLÍK, V. (2013). Vitamíny, jejich funkce a využití. Medicína pro praxi. 10 (2): 81-84. dostupné z www: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2013/02/09.pdf
9. FOŘT, P. (2007). Tak co mám jíst?. Praha : Grada Publishing
10. FRAŇKOVÁ, S. a kol. (2000). Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: HZ Editio
11. FRAŇKOVÁ, S. a kol. (2013). Jídlo v životě dítěte a adolescenta: Teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum
12. GILLERNOVÁ, I. a kol. (2011). Psychologické aspekty změn v české společnosti: člověk na přelomu tisíciletí. Praha: Grada Publishing a. s.
13. HAMANOVÁ, J. a kol. (1994). Dospívající v péči praktického lékaře. Praha: Triton
14. HAVLÍNOVÁ, M., KOPŘIVA, P., MAYER, I., VILDOVÁ, Z. & kol. (1998). Program podpory zdraví ve škole. Praha: Portál
15. HLAVATÁ, K. (2011). Vliv jednotlivých nutričních faktorů na úspěšnost redukčního režimu – prediktory hmotnostního poklesu. (Dizertační práce). Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/47139
16. HLAVATÝ, P. (2011). Vliv mastných kyselin na lipidový metabolismus a redukci tělesné hmotnosti. (Disertační práce). Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/
17. 47172/140006335.pdf?sequence=5&isAllowed=y
18. HNÁTEK, J. a kol. (1992). Výživa a stravování žáků základních a středních škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství
19. CHRPOVÁ, D. (2010). S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada Publishing a. s.
20. World Health Organization. (‎2005)‎. Nutrition in adolescence: issues and challenges for the health sector: issues in adolescent health and development. World Health Organization. Dostupné z www: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43342/9241593660_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y
21. KALVACHOVÁ, B. (2011). Štítná žláza v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost. Pediatrie pro praxi, 12 (2): 91-93. dostupné z www: https://ww.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/02/05.pdf
22. KALVACHOVÁ, B. (2015). Vitamín D v dětství a dospívání – pět okruhů působnosti. Pediatrie pro praxi. 16 (4): 221-223. dostupné z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201504-0002_Vitamin_D_v_detstvi_a_dospivani-pet_okruhu_pusobnosti.php
23. KRCH, F. D. a kol. (1999). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada
24. KRCH, F. D, & MÁLKOVÁ, I. (2001). SOS nadváha. Praha: Portál
25. KOŽÍŠEK, F. (2005). Pitný režim [online]. poslední revize 1. 12. 2005. Dostupný z www: http://www.szu.cz/tema/zivotniprostredi/pitny-rezim
26. KUDLOVÁ, E. (2009). Energie a živiny. In: KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. (s. 35-62). Praha: Karolinum
27. KUNOVÁ V. (2006). Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing, a.s.
28. KUSHI, M. a BLAUER, S. (1997). Makrobiotická cesta : kompletní příručka zdravé výživy. Olomouc: Votobia
29. MACEK, P. (2003). Adolescence. Praha: Portál
30. MARATOVÁ, K. a kol. (2018). Vitamín D a jeho suplementace u dětských pacientů se zánětlivým střevním onemocněním. Pediatrie pro praxi. 19 (4): 190-194. dostupný z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2018/04/02.pdf
31. MAHAN, L. et al. (2012). Krause's food & the nutrition care process. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders
32. MACHOVÁ, J., & KUBÁTOVÁ, D. (2009). Výchova ke zdraví. Praha: Grada Publishing a. s.
33. MARÁDOVÁ, E. (2007). Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze 8
34. MARÁDOVÁ, E. (2007). Poruchy příjmu potravy [online]. Praha: Vzdělávací institut ochrany dětí. Dostupné z www: http://www.viod.cz/editor/assets/download/potrava.pdf.
35. MARINOV, Z., & PASTUCHA, D. (2012). Komplexní metabolické změny u obézních dětí. Pediatrie pro praxi, 13 (2): 76-80. dostupné z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2012/01/03.pdf
36. MÜLLEROVÁ, D. (2008). Výživa dětí školního věku a adolescentů. In SVAČINA, Š. Klinická dietologie. (s. 27-36). Praha: Grada Publishing a. s.
37. PÁNEK, J., J. POKORNÝ, J. DOSTÁLOVÁ & P. KOHOUT. (2002). Základy výživy. Praha: Svoboda Servis
38. PAPEŽOVÁ, H. a kol. (Eds.). (2005). Poruchy příjmu potravy u adolescentů. Pediatrie po promoci. 2 (3): 30 – 32.
39. PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L. (2007). Obezita v dětství a dospívání: terapie a prevence. (s. 125-150). Praha: Galén
40. PILŇÁČKOVÁ, J. a kol. (Eds.). (2015). Monitoring nabídky stravování ve vybraných základních školách a zařízeních školníro stravování v roce 2011. Hygiena. 60 (2): 71-75.
41. RUMLOVÁ, K. (© 2019). Hygiena dětí a mladistvých. [online] Dostupné z www: https://docplayer.cz/9125896-Karla-rumlova-dis-hygiena-deti-a-mladistvych-karla-rumlova-nj-khsova-cz-na-belidle-7-702-00-moravska-ostrava-www-khsova-cz.html
42. RUMLOVÁ, K. (Eds.). (2018). Hodnocení jídelníčků na školách v přírodě a zotavovacích akcích, doporučení pro jejich sestavení ve smyslu ozdravení a odlehčení. Výživa a potraviny, Zpravodaj pro školní a dietní stravování, 73 (1): 10-12.
43. RUSKOVÁ, J. (2011). Specifika výživy dospívajících. Pediatrie pro praxi. 12 (4): 277-280. dostupné z www: https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-201104-0015_Specifika_vyzivy_dospivajicich.php
44. SEVEROVÁ, J. (2006). Sociologie – Některé psychosociální problémy ve zdravotnictví. Brno
45. SLIMÁKOVÁ, M. (2015). Jaké vitamíny dětem doporučit a kdy. Praktické lékárenství. 11(1): 29-33. dostupné z www: https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2015/01/09.pdf
46. STRÁNSKÝ, M. a RYŠAVÁ, L. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice : Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
47. STRATIL, P. (1993). ABC zdravé výživy. Brno: Vydal autor
48. STŘÍTECKÁ, H., & HLÚBIK, P. (2012). Stravovací návyky žáků základních škol – porovnání dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou. Hygiena, 57 (4): 128-134. dostupné z www: https://hygiena.szu.cz/en/artkey/hyg-201204-0002_Stravovaci-navyky-zaku-zakladnich-skol-porovnani-deti-s-normalni-hmotnosti-a-nadvahou-obezitou.php
49. SVAČINA, Š., & BRETŠNAJDROVÁ, A. (2008). Dietní léčba obezity. In: SVAČINA, Š. Klinická dietologie. (s. 89-94). Praha: Grada Publishing a. s.
50. SVAČINA, Š. a kol. (2008). Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing a. s.
51. SVOBODA, M. a kol. (2012). Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál
52. TLÁSKAL, P., & NESRSTOVÁ, M. (Eds.). (2005). Výživa dítěte proti běžné tradici. Děti a my. 35 (2): 12-14
53. TLÁSKAL, P. (2004). Pitný režim školního dítěte. [online]. Dostupné z www: https://www.vyzivaspol.cz/pitny-rezim-skolniho-ditete/
54. THOMPSON, J., MANORE, M., & VAUGHAN, L. A. (2011). The science of nutrition. San Francisco, CA: Pearson Benjamin Cummings
55. URBANOVÁ, Z., & ŠAMÁNEK, M. (2005). Obezita u dětí jako významný rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti. Pediatrie po promoci. 2 (6): 47- 49. dostupné z www: https://www.medvik.cz/bmc/link.do?id=MED00013521
56. VAŠUTOVÁ, M. (2005). Pedagogické a psychologické problémy dětství a dospívání. Ostrava: Ostravská univerzita
57. VČELAŘOVÁ, H., & FRYDRYCHOVÁ, H. (2017). Akademická úspěšnost u dětí a dospívajících s nadváhou a obezitou. Psychologie, 11 (4): 19-29. dostupné z www: https://e-psycholog.eu/clanek/302
58. VELÍŠEK, J., & HAJŠLOVÁ, J. (2009). Chemie potravin 1. Rozšířené a přepracované vydání. Tábor: OSSIS
59. VONDRUŠKA, V. a kol. (2002). Zdravý životní styl aneb ,, Prevence založená na důkazech“. Hradec Králové: Ústav tělovýchovného lékařství FN a LFUK
60. VORÁČOVÁ, J., SIGMUND, E., & SIGMUNDOVÁ, D. (2017). Změny ve výživě českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti. Praktický lékař, 97 (2): 82-86. dostupné z www: https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2017-2/zmeny-ve-vyzive-ceskych-adolescentu-vzhledem-k-jejich-telesne-hmotnosti-hbsc-2002-2014-60784
61. VORŠILKA, M. a LUŇÁČEK, Z. Česká vegetariánská společnost. Vegetariánská výživa v kostce [online] 2006 [cit. 10. června 2012]. Dostupné z WWW : <http://www.vegspol.cz/showpage.php?name=vorsilka_plantbased#d1>.
62. VYMĚTAL, J. (2003). Lékařská psychologie. Praha: Portál
63. WEBB, F. S., & WHITNEY, E. N. (2003). Nutrition: concepts and controversies. Belmont: Wadsworth-Thomson Learning
64.ZLATOHLÁVEK, L. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media
Předběžná náplň práce

Tato práce se bude zabývat výživou adolescentů. Budou diskutována specifika výživy pro toto vývojové období a budou uvedeny všechny potřebné živiny. V části práce bude popsána problematika stravování u dospívajících, riziko alternativních druhů stravy a také riziko obezity a poruch příjmu potravy. Prostřednictvím práce bude zjištěno, jak jsou adolescenti informováni o zásadách zdravého stravování.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce

This thesis will deal with nutrition of adolescents. Nutrition specifics for this developmental period will be discussed and all necessary nutrients will be listed. In a part of the work will be described the issue of eating in adolescents, the risk of alternative types of diet and also the risk of obesity and eating disorders. The work will find out how adolescents are informed about the principles of healthy eating.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK