Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa v silových sportech se zaměřením na příjem bílkovin
Název práce v češtině: Výživa v silových sportech se zaměřením na příjem bílkovin
Název v anglickém jazyce: Nutrition in strength sports with a focus on protein intake
Klíčová slova: výživa, bílkoviny, sport, suplementace
Klíčová slova anglicky: nutrition, protein, sport, supplementation
Akademický rok vypsání: 2018/2019
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Eva Chytilová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 24.10.2018
Datum zadání: 24.10.2018
Datum a čas obhajoby: 08.01.2019 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:26.11.2018
Datum proběhlé obhajoby: 08.01.2019
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Zdislava Štulcová Krupičková, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
Anton, S. D., Hida, A., Heekin, K., Sowalsky, K., Karabetian, C., Mutchie, H., … Barnett, T. E. (2017). Effects of Popular Diets without Specific Calorie Targets on Weight Loss Outcomes: Systematic Review of Findings from Clinical Trials. Nutrients, 9(8), 822. doi:10.3390/nu9080822
ARETA, J. L. et al. (2013). Timing and distribution of protein ingestion during prolonged recovery from resistence exercise alters myofibrilar protein synthesis. The Journal of Physiology. 591(9), 2319-2331.
BROŽOVÁ, K. a HADAČ, J. (2013). Ketogenní dieta. Neurologie pro praxi. Olomouc: Solen, 14(2), s. 89-91.
BUENO, NB. et al. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition. 110(7), 1178-87.
CAMPBELL, B. et al. (2007). International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Human Kinetics Publishers, 4(8), 1-7. doi:10.1186/1550-2783-4-8
CLARK, N (2009). Sportovní výživa: [obsahuje 71 receptů pro dobrou kondici a sportovní trénink]. 1. vyd. Praha: Grada, 352 s. Fitness, síla, kondice.
Dansinger, M. L., Gleason, J. A., Griffith, J. L., Selker, H. P. a Schaefer, E. J. (2005). Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for weight loss and heart disease risk reduction: a randomized trial. JAMA, 293(1), 43–53. doi:10.1001/jama.293.1.43
DEVLIN, T. M. (2011). Textbook of biochemistry with clinical correlations. 7th edition. Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 1240 s.
DOSTÁL, J. Biochemie: pro posluchače bakalářských oborů (2009). Brno: Masarykova univerzita.
Eaton, S. B., & Konner, M. (1985). Paleolithic nutrition. A consideration of its nature and current implications. The New England Journal of Medicine, 312(5), 283–289. doi: 10.1056/NEJM198501313120505
Embleton, P. a Thorne, G. (1999). Suplementy ve výživě: ucelený informativní průvodce užíváním ergogenních látek v kulturistice. Pardubice: Ivan Rudzinskyj.
FINE, E. J., FEINMAN, R. D. (2004). Thermodynamics of weight loss diets. Nutrition & Metabolism. 1(15).
Fitkul.cz. (2011). Jsou prášky na hubnutí bezpečné? [online] [cit. 2017-10-27]. Dostupné z:http://www.fitkul.cz/clanky/333-Jsou-prasky-na-hubnuti-bezpecne
Genoni, A., Lyons-Wall, P, Lo, J., & Devine, A. (2016). Cardiovascular, Metabolic Effects and Dietary Composition of Ad-Libitum Paleolithic vs. Australian Guide to Healthy Eating Diets: A 4-Week Randomised Trial. Nutrients, 8(5). doi:10.3390/nu8050314
HELMS, E. R., ARAGON, A. A., FITSCHEN, P. J. (2014). Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(20). doi:10.1186/s12970-018-0236-9
Hoffman, R. (2017). Can the paleolithic diet meet the nutritional needs of older people? Maturitas, 95, 63-64. doi:10.1186/1550-2783-11-20
Holeček, M. (2006). Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada.
Holeček, M. (2016). Regulace metabolizmu základních živin u člověka. Praha: Karolinum.
CHUNG, H-Y., PARK, Y. K. (2017). Rationale, Feasibility and Acceptability of Ketogenic Diet for Cancer Treatment. Journal of Cancer Prevention, 22(3). doi:10.15430/JCP.2017.22.3.127
Jönsson, T., Granfeldt, Y., Ahrén, B., Branell, U. C, Pålsson, G., Hansson, A., … Lindeberg. S. (2009). Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovascular Diabetology, 8(35). doi:10.1186/1475-2840-8-35
Kittnar, O. a MLČEK, M. (2009). Atlas fyziologických regulací: 329 schémat. Praha: Grada.
Kittnar, O. (2011). Lékařská fyziologie. Praha: Grada.
KLEINER, S. M. a GREENWOOD-ROBINSON, M. (2015). Fitness výživa: Power Eating program. 2. vydání. Praha: Grada.
Koktavý, P. (2010). Přehled potravních doplňků používaných pro sportovní výživu. Praktické lékárenství, 6(6), 312-316.
KONOPKA, P. (2004). Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp.
Kunová, V. (2011). Zdravá výživa. 2., přepracované vydání. Praha: Grada.
MASOOD, W., UPPALURI, K. R. (2018). Ketogenic Diet. StatPearls Publishing. Last Update: May 3, 2018. Dostupné z:www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
Maughan, R. J. a Burke, L. (2006). Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén.
MENDES, R. R. et al. (2004). Effect of creatine supplementation on the performance and body composition of competitive swimmers. The Journal of Nutritional Biochemistry. 15(8), 473-478.
Mellberg, C., Sandberg, S., Ryberg, M., Eriksson, M., Brage, S., Larsson, C., … Lindahl B. (2014). Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a two-year randomized trial. European Journal of Clinical Nutrition, 68(3), 350–357. doi:10.1038/ejcn.2013.290
NORTON, L. a WILSON, G. J. (2009). Optimal protein intake to maximize muscle protein synthesis. AgroFood industry hi-tech. 20, 54-57.
ODSTRČIL, J. a ODSTRČILOVÁ, M. (2006). Chemie potravin. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
PAOLI, A. (2014). Ketogenic Diet for Obesity: Friend or Foe?. International Journal of Environmental Research and Public Health, 11(2), 2092–2107. doi: 10.3390/ijerph110202092
PETRIK, M. a KAISER, N. (2016). CrossFit Ultra Workouts: intenzivní trénink bez kompromisů. Praha: Ikar.
Pitt, C. E. (2016). Cutting through the Paleo hype: The evidence for the Palaeolithic diet. American Family Physician, 45(1), 35-38.
POUŠEK, L, BINDZAR J. a ZIMOVÁ J. (2008). Přehled biochemie člověka. Praha: České vysoké učení technické.
Richter, M. (2017). Doplňky výživy pro CrossFit v otázkách a odpovědích [online]. Praha: Erasport s. r. o. [cit. 2017-10-31]. Dostupné z:http://kulturistika.ronnie.cz/c-28041-doplnky-vyzivy-pro-crossfit-v-otazkach-a-odpovedich.html/
ROUBÍK, Lukáš a kol. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport.
Ruemmele, F. M. (2016). Role of Diet in Inflammatory Bowel Disease. Annals of Nutrition and Metabolism, 68(1), 1, 33-41. doi:10.1159/000445392
ŘEHOŘKOVÁ, P., ŠPIČKOVÁ M. a ŠPIČKOVÁ M. (2008). Odvápnění kostí, čili, Osteoporóza: dieta bohatá vápníkem. Praha: Forsapi.
SEARS, B. (1997). Vstupte do Zóny. Frýdek-Místek: Alpress.
SKALSKÁ, M. (2015). Velký přehled, co jíst před a po cvičení od Marie Skalské [online]. CS HOCKEY [cit. 2018-11-16]. Dostupné z: http://www.cshockey.cz/blog/velky-prehled-co-jist-pred-a-po-cviceni-od-marie-skalske/
SMITH, A. E. (2011). Ergolytic/ergogenic effects of creatine on aerobic power. International Journal of Sports Medicine. 32(12), 975-981.
SKOLNIK, H. a CHERNUS, A. (2011). Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Praha: Grada.
STOB (nedatováno). Výživa při sportu pro hubnoucí i pro ty, kteří budují kondičku [online]. STOB [cit. 2018-11-16]. Dostupné z: https://www.stobklub.cz/clanek/vyziva-pri-sportu-pro-hubnouci-i-pro-ty-kteri-buduji-kondicku/
Šedivý, K. (2008). Tekuté svaly: v hlavní roli sacharidové a proteinové nápoje. Pardubice: Svět kulturistiky.
VARGAS, S. et al. (2018). Efficacy of ketogenic diet on body composition during resistance training in trained men: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(31). doi:10.1186/s12970-018-0236-9
VELDHORST et al. (2008). Protein-induced satiety: effects and mechanisms of different proteins. Physiology & Behavior. 94(2), 300-307.
VELÍŠEK, J. a HAJŠLOVÁ J. (2009). Chemie potravin. 3. vyd. Tábor: OSSIS.
WESTERTERP PLANTENGA, M. S. et al. (2009). Dietary protein, weight loss, and weight maintenance. Annual Review of Nutrition. 29, 21-41.
Zákon č. 456/2004 Sb. „O potravinách“ (ÚZ z. č. 110/1997 Sb.)
Předběžná náplň práce
Diplomová práce se zabývá problematikou výživy kondičních silových sportovců se zaměřením na příjem bílkovin. V práci jsou shrnuty nejnovější poznatky z oblasti sportovní výživy, příjmu bílkovin, jejich významu během zátěže a suplementace. Bílkoviny jsou jedním z nejkontroverznějších témat fitness a kulturistiky, a jejich příjem bývá v praxi často přeceňován. Nadměrný, ale i nedostatečný přísun bílkovin může vést ke zdravotním problémům a poklesu výkonnosti sportovce. Praktická část práce je proto zaměřena na zhodnocení jídelníčku silových sportovců a komparaci jejich příjmu bílkovin s oficiálními doporučeními pro sportovce (Kleiner a GreenWood Robinson, 2015; Mezinárodní společnosti pro sportovní výživu).
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This diploma thesis deals with nutrition of fitness power athletes focusing on their protein intake. The thesis summarizes the latest findings of sports nutrition, protein intake, their importance during training and the sports supplementation. Proteins are one of the most controversial topics in fitness and bodybuilding and importance and intake of proteins is often overrated. Excessive protein intake can lead to health problems and decreased performance of the athletes. The practical part of this thesis is focused on the evaluation of diet of the power athletes and the comparison of their protein intake with official recommendations for power sports (Kleiner and GreenWood Robinson, 2015; International Society for Sports Nutrition).
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK