Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny
Název práce v češtině: | Doplňky stravy: možnosti snížení hyperurikémie a zmírnění dny |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutraceuticals: possibilities in decreasing of hyperuricemia and alleviating gout |
Klíčová slova: | potravní doplňky, dna, hyperurikémie, potraviny, doplňky stravy |
Klíčová slova anglicky: | nutraceuticals, gout, hyperuricemia, food, food supplement |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra farmaceutické botaniky (16-16130) |
Vedoucí / školitel: | PharmDr. Anna Hošťálková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 01.10.2018 |
Datum zadání: | 29.01.2019 |
Datum a čas obhajoby: | 17.06.2020 08:30 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 14.05.2020 |
Datum proběhlé obhajoby: | 17.06.2020 |
Oponenti: | prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc. |
Zásady pro vypracování |
1. provedení literární rešerše na uvedené téma v referátovém časopise, 2. výběr a utřídění faktů, 3. zajištění potřebné originální literatury, napsání práce podle zvyklostí obvyklých na pracovišti. Práce by měla obsahovat 50-60 stran rukopisu, 100-120 literárních odkazů. |
Seznam odborné literatury |
1. Chemical Abstracts (SciFinder), 2. zajištění původních prací a přehledových studií prostřednictvím informačních zdrojů dostupných v e-formě na Univerzitě Karlově (http://pez.cuni.cz, (http://www.jib.cz), Web of Knowledge (http://webofknowledge.com/), EBSCO host (http://search.ebscohost.com) knihy s nutraceutickou tématikou, které jsou ve fondu Střediska vědeckých informací FaF UK |
Předběžná náplň práce |
1. Stručný rozbor patofyziologických pochodů vedoucích k hyperurikémii a dně, epidemiologie atd. 2. Přehled látek z potravy (ovoce, zeleniny, pochutin, (a rostlinných extraktů, atd.), které mohlou být využity při ovlivňování hyperurikémie a dny 3. Přehled potravin s negativním vlivem na hyperurikémii a dnu 4. Doplňky stavy používané k pozitivnímu ovlivnění dny v ČR, Zhodnocení využití látek, které byly v práci uvedeny (klady, zápory, případné interakce) s návrhem na jejich využitelnost. |