Hodnocení celkového nutričního stavu a klinických projevů u kojenců s alergickou kolitidou
Název práce v češtině: | Hodnocení celkového nutričního stavu a klinických projevů u kojenců s alergickou kolitidou |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Assessment of Nutritional Status and Clinical Manifestation in Infants with Allergic Colitic |
Klíčová slova: | Nutriční terapie, antropometrie, alergie na bílkovinu kravského mléka, mateřské mléko, extenzivní hydrolyzát, aminokyselinová formule |
Klíčová slova anglicky: | Nutritional therapy, anthropometry, cow's milk protein allergy, breast milk, extensive hydrolyzate, amino acid formula |
Akademický rok vypsání: | 2017/2018 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Marcela Floriánková |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 06.08.2018 |
Datum zadání: | 06.08.2018 |
Datum a čas obhajoby: | 28.08.2020 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 30.06.2020 |
Datum proběhlé obhajoby: | 28.08.2020 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | MUDr. Pavel Frühauf, CSc. |
Seznam odborné literatury |
BISCHOFF, Stephan C. 'Gut health': a new objective in medicine? BMC MEDICINE [online]. 2011, 9(24) [cit. 2020-05-26]. DOI: https://doi.org/10.1186/1741-7015-9-24. Dostupné z: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-9-24 Breast-feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. 2009, 49(1), 112–125. CONNORS, Lori. Non-IgE-mediated Food Hypersensitivity. Allergy Asthma Clin Immunol [online]. 2018, 14(2) [cit. 2020-05-27]. DOI: 10.1186/s13223-018-0285-2. Dostupné z:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30275846/ Developmental origins of metabolic disease: life course and intergenerational perspectives. Trends in Endocrinology & Metabolism [online]. 2010, 21(4), 199-205 [cit. 2020-05-26]. Dostupné z:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043276009002197?via%3Dihub Diagnostika a léčba alergie na bílkovinu kravského mléka. Sansquis [online]. 2010, (75), 81-83 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z:http://www.address.cz/data/www.sanquis.cz/articles/files/75_diagnostika_a_lecba_alergie_na_bilkovinu_kravskeho_mleka.pdf Doporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat. Česko-slovenská pediatrie [online]. 2014, 69(1), 7-41 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z:https://gastroped.cz/_files/200000163-4a2514c70f/doporuceni-vyziva-kojencu-a-batolat-2014.pdf DOSTÁLOVÁ KOPEČNÁ, L. Familiární hypercholesterolémie u dětí. Pediatrie pro praxi [online]. 2016, 17(4), 224-227 [cit. 2020-05-29]. Dostupné z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2016/04/07.pdf ETTLEROVÁ, K. Alergie na kravské mléko. Pediatrie pro praxi [online]. 2009, 3(4), 178–183 [cit. 2020-06-28]. Dostupné z: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/der/2009/04/06.pdf FRIEDECKÝ, B. a J. KRATOCHVÍLA. Diabetes mellitus – laboratorní diagnostika a sledování stavu pacientů. Klinická biochemie a metabolismus [online]. 2019, 27(48), 32–47 [cit. 2020-05-29]. Dostupné z:http://www.cskb.cz/res/file/KBM-pdf/2019/2019-1/KBM-1-2019-doporuceni-DM.pdf FRÜHAUF, P. Neprospívání kojenců a batolat. Pediatrie pro praxi [online]. Praha, 2013, 14(5), 291-294 [cit. 2020-06-29]. Dostupné z: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2013/05/05.pdfZačátek formuláře FRÜHAUF, P. a P. SZITANYI. Výživa v pediatrii. Plzeň: IPVZ, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6. FUCHS, Martin a et al. Potravinové alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. ISBN 978-80-204-3757-0. FUCHS, Martin a et al. Potravinová alergie-jak na ni. Praha: Mladá fronta, 2019. ISBN 978-80-204-5572-7. HOŘEJŠÍ, V. a J. a kol. BARTŮŇKOVÁ. Základy imunologie. 6. Praha: Triton, 2017. ISBN 978-80-7553-250-3. HRONEK, M. a H. BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4. HRONEK, Miloslav. Výživa kojících žen [online]. Hradec Králové, 2018 [cit. 2020-05-26]. Dostupné z:http://www.nemcb.cz/upload/files/Nutrilon_Brozura_Vyziva_kojicich_pro_web_09-2018_01.pdf JEURINK, P.V. a K. KNIPPING. Importance of Maternal Diet in the Training of the Infant's Immune System During Gestation and Lactation. Journal Critical Reviews in Food Science and Nutrition [online]. 2019, 59(8), 1311-1319 [cit. 2020-06-29]. DOI: 10.1080/10408398.2017.1405907. Dostupné z: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2017.1405907 KARÁSKOVÁ, Eva. Umělá mléčná kojenecká výživa – současná doporučení. Pediatrie pro praxi [online]. 2016, 12(5), 26-30 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/01/06.pdf KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 11. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. KOLETZKO, S. a B. NIGGEMANN. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN GI Committee Practical Guidelines. MEDICAL POSITION PAPER [online]. 2012, 55(2), 221–229 [cit. 2020-05-27]. KREMMYDA, Lefkothea Stella, Eva TVRZICKÁ a Aleš ŽÁK. Fatty Acids as Biocompounds: Their Role in Human Metabolism, Health and Disease: A Review. Part 2: Fatty Acid Physiological Roles and Applications in Human Health and Disease. Biomed Pap Med Fac Univ. Palacky Olomouc Czech Repub [online]. 2011, 155(3), 195-218 [cit. 2020-05-26]. DOI: 10.5507/bp.2011.052. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22286806/ KRČ, I. Hematologie-hodnocení krevního obrazu. Urologie pro praxi [online]. 2007, 8(5), 243–244 [cit. 2020-05-29]. Dostupné z:https://www.solen.cz/pdfs/uro/2007/05/10.pdf LAI, Fu-Ping a Yao-Jong YANG. The prevalence and characteristics of cow's milk protein allergy in infants and young children with iron deficiency anemia. Pediatrics & Neonatology [online]. 2018, 59(1), 48-52 [cit. 2020-06-29]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.pedneo.2017.01.004. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1875957217303868 LÁTALOVÁ, V. a F. KOPŘIVA. Neobvyklý projev alergie na bílkovinu kravského mléka u kojence. KAZUISTIKY V ALERGOLOGII, PNEUMOLOGII A ORL [online]. 2018, 15(4), 18-20 [cit. 2020-05-27]. Dostupné z: https://www.geum.org/files/shop-archiv-casopisu/pdf/289.pdf LEBL, Jan a kol. a J. a kol. BARTŮŇKOVÁ. Klinická pediatrie. Praha: Galén, 2012. ISBN 978-80-7262-772-1 LEBL, J., Š. PRŮHOVÁ a Z. ŠUMNÍK. Abeceda diabetu. Páté. Praha: Maxdorf, 2018. ISBN 978-80-7345-582-8. MERWE, Liandré F van der a Simone R EUSSEN. Iron status of young children in Europe. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 2017, 106(6), 1663-1671 [cit. 2020-06-29]. DOI: 10.3945/ajcn.117.156018. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5701725/ MIHÁL, V. Význam proteinů aktuní fáze a neutrofilních granulocytů při diagnostice bakteriálního zánětu. Pediatrie pro praxi [online]. 2001, (5), 213-216 [cit. 2020-05-29]. Dostupné z: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2001/05/03.pdf MUNTAU, Ania Carolina. Pediatrie. Šesté. Praha: Grada, Urban & Fischer – Elsevier, 2014. ISBN 978-80-247-4588-6. NEVORAL, Jiří a kol. Výživa v dětském věku. Praha: Nakladatelství H&H, 2003. ISBN 80-86-022-93-5. NEVORAL, Jiří. Tuky v kojenecké výživě. PEDIATRIE PRO PRAXI [online]. 2018, 19(5), 262–266 [cit. 2020-05-26]. Dostupné z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2018/05/06.pdf NOWAK-WEGRZYN, A. a Y. KATZ. Non–IgE-mediated gastrointestinal food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology [online]. 2015, 135(5), 1114-1124 [cit. 2020-06-28].DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2015.03.025.Dostupné z:https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)00430-3/fulltext PRŮHOVÁ, Š. a J. LEBL. DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA IFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA HYPERGLYKÉMIE U DĚTÍ YPERGLYKÉMIE U DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH. Pediatrie pro praxi [online]. 2005, (6), 305-309 [cit. 2020-05-29]. Dostupné z: https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2005/06/08.pdf Průměrný novorozenec váží 3,3 kilogramu. Český statistický úřad [online]. Praha 10, 2018 [cit. 2020-05-26]. Dostupné z:https://www.czso.cz/csu/czso/prumerny-novorozenec-vazi-33-kilogramu SEDLÁŘOVÁ, Petra a a kolektiv. Základní ošetřovatelská péče v pediatrii. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-6667-6. STRÁNSKÁ, K. a M. ANDĚLOVÁ. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. STRÁNSKÁ, K. a M. STRÁNSKÝ. Referenční hodnoty pro příjem živin. Druhé. Praha 2018: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-3-86528-148-7. Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky. Regionální zpravodajství Národního zdravotnického informačního systému: 2.7.20 Podíl kojených novorozenců podle celkové délky kojení. Regionální zpravodajství NZIS [online]. Praha: ÚZIS ČR, 2016 [cit. 2020-06-29]. Dostupné z: https://reporting.uzis.cz/vys/index.php?pg=statisticke-vystupy--ukazatele-zdravotniho-stavu--indikatory-echi--podil-kojenych-novorozencu-podle-celkove-delky-kojeni®ion=cr&year=2017 VERNEROVÁ, E. Potravinová alergie v dětském věku. Pediatrie pro praxi [online]. 2007, 8(5), 268–274 [cit. 2020-06-14]. Dostupné z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/05/04.pdf WAHN, Ulrich. The Allergic March. World Allergy Organization [online]. Berlin, 2015 [cit. 2020-06-30]. Dostupné z: https://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/the-allergic-march WILEY, John. Appropriate age range for introduction of complementary feeding into an infant’s diet. EFSA Journal. 2019, 17(9), 2-19. DOI: 10.2903/j.efsa.2019.5780. ZEMKOVÁ, Daniela. Auxologické parametry aneb Jak správně měřit a vážit. Pediatrie pro praxi [online]. 2016,17(4), 3 [cit. 2020-05-25]. Dostupné z:https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2016/04/04.pdf ZIMA, Tomáš, Drahomíra SPRINGER a Bohumil SEIFERT. LABORATORNÍ METODY: Část 1. Biochemické metody [online]. Praha 10: CDP-PL Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře, 2008 [cit. 2020-05-25]. ISBN 978-80-86998-28-2. Dostupné z:http://www.laboratorveseli.cz/dokumenty/Laboratorni-metody.pdf ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5. ZLATOHLÁVEK, Lukáš a a kolektiv. Klinická dietologie a výživa. Druhé. Praha: Current Media, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8. |
Předběžná náplň práce |
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením klinických projevů alergické kolitidy u kojenců, jejich celkového nutričního stavu, antropometrie, krevního obrazu a protilátek proti bílkovinám kravskému mléku. Alergická kolitida patří mezi nejčastější projev kojenecké alergie na bílkovinu kravského mléka s postižením gastrointestinálního traktu. Teoretická část zahrnuje antropometrické hodnocení růstu a vývoje kojenců, dále jejich výživu a nejdůležitější laboratorní ukazatele nutričního stavu. Část je obecně věnována potravinovým alergiím, převážně alergii na bílkovinu kravského mléka. Praktická část se zabývá hodnocením vyšetřených pacientů v gastroenterologických ambulancích a nutriční ambulanci Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Sledovaná skupina kojenců s alergickou kolitidou zahrnuje kojence výlučně kojené, kojené matkou dodržující bezmléčnou dietu, kojence na extenzivním hydrolyzátu nebo na aminokyselinové formuli. Hlavním cílem diplomové práce bylo vysledovat nejčastější klinické projevy a změny nutričního stavu u sledovaných kojenců. Celkem byla zpracována data 45 náhodně vybraných kojenců, kteří byli vyšetřeni v gastroenterologické ambulanci s již potvrzenou alergickou kolitidou. Část práce je věnována analýze získaných dat. U všech sledovaných kojenců se projevily gastrointestinální klinické projevy, které u kojených dětí nejčastěji ustoupily po nasazení bezmléčné diety u matky, u většiny se nezaznamenaly změny v nutričním stavu. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This diploma thesis deals with the evaluation of clinical manifestations in infants with allergic colitis and their overall nutritional status, anthropometry, blood count and antibodies against cow's milk proteins. Allergic colitis is one of the most common manifestations of infant allergy to cow`s milk protein with gastrointestinal involvement. The theoretical part summarizes the anthropometric evaluation of growth and development, infant nutrition, the most important laboratory indicators of nutritional status. The part is generally devoted to food allergies, mainly allergy to cow's milk protein. The practical part deals with the evaluation of a sample of examined patients in gastroenterology outpatient clinics and nutritional outpatient clinic of the Department of Pediatrics and Adolescent Medicine of the 1st Faculty of Medicine, Charles University and General Hospital in Prague. The observed group of infants with allergic colitis includes infants exclusively breastfed, breastfed by a mother following a non-dairy diet, infants on an extensive hydrolyzate or on an amino acid formula. The main goal of the diploma thesis was to trace the most common clinical manifestations and whether there are any changes in their nutritional status during the disease and its treatment. A total of 45 randomly selected infants who came to the gastroenterology outpatient clinic with confirmed allergic colitis or with various clinical manifestations related to allergic colitis were processed. A part of the thesis is devoted to the analysis of the obtained data. All monitored infants showed gastrointestinal symptoms, which in breastfed children most often resolved after the introduction of a non-dairy diet in the mother, in most of them there were no changes in nutritional status. |