Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Problematika laktózové intolerance
Název práce v češtině: Problematika laktózové intolerance
Název v anglickém jazyce: Issues relating to lactose intolerance
Klíčová slova: laktózová intolerance, laktóza, laktáza, mléko
Klíčová slova anglicky: lactose intolerance, lactose, lactase, milk
Akademický rok vypsání: 2017/2018
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Zuzana Humlová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 03.08.2018
Datum zadání: 03.08.2018
Datum a čas obhajoby: 05.06.2019 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:23.04.2019
Datum proběhlé obhajoby: 05.06.2019
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Eva Meisnerová
 
 
 
Předběžná náplň práce
Jednouz příčin zdravotních obtíží při konzumaci mléka a mléčných výrobků může být laktózová intolerance. Deficitem laktázy trpí více než 20 % české populace. U této skupiny pacientů jsou pak významně ovlivněny možnosti příjmu důležitých složek potrav, jako je vápník či vitamín D, a v důsledku dietních opatření dochází k významnému zásahu do kvality života pacienta. V teoretické části práce je rozebírána epidemiologie laktózové intolerance, její příčiny, patofyziologické důsledky, klinické projevy, možnosti současné diagnostiky, diferenciální diagnostiky a terapie.Praktická části práce je zaměřena na anonymní dotazníkové šetření u pacientů, kterým byla diagnostikována laktózová intolerance prostřednictvím dostupných diagnostických metod, včetně nutriční anamnézy, dechového testu, histochemického vyšetření či genotypizace. Cílem je zjistit, jaká diagnostická metoda je nejčastější v praktických podmínkách, jaký je časový interval od subjektivních obtíží pacientů k diagnóze a jak pacienti vnímají svou kvalitu života v rámci dietních opatření spojených s laktózovou intolerancí.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
One of the causes of symptoms related to the consumption of milk and dairy products may be lactose intolerance. More than 20 % of the Czech population suffers from lactase deficiency. In this group of patients, the options of possible intake of important nutrients, such as calcium or vitamin D, are significantly affected. In addition to that, due to nutritional measures, the quality of the patient’s life meaningly influenced. In the theoretical part of the thesis, the epidemiology of lactose intolerance, its causes, pathophysiological consequences, clinical manifestations, possibilities of diagnostics, differential diagnostics and therapy is discussed. The practical part of the thesis focuses on an anonymous questionnaire survey of patients diagnosed with lactose intolerance by one of available diagnostic methods, including nutritional anamnesis, breath test, histochemical examination or genotyping. The aim is to find out according to which method lactose intolerance has been diagnosed, which diagnostic method is the most common one, what is the most common time interval from patients’ subjective problems to diagnosis, and how patients perceive the quality of their lives with the bounds of nutritional measures relating to lactose intolerance.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK