Cílem bakalářské práce je analyzovat problematiku vzájemného výskytu obezity a rysů poruch příjmu potravy u nově příchozích pacientů v obezitologické ambulanci. Praktická část se zaměřuje na komplikace obezity, rizikové faktory vzniku, možnosti léčby a prevence. Obdobně je popsána část týkající se poruch příjmu potravy. Mimo epidemiologii, etiologii, léčbu a prevenci jsou zde popsány jednotlivé poruchy příjmu potravy (anorexia nervosa, bulimia nervosa, psychogenní přejídání a syndrom nočního jedení). Praktická část se věnuje již samotnému výzkumu, pro který byly stanoveny 4 hlavní výzkumné cíle mapující výskyt depresivních a úzkostných symptomů, intenzitu bažení po jídle, jídelní psychopatologii a rysy poruch příjmu potravy. Pro sběr dat bylo zvoleno 5 dotazníků, a to krátký anamnestický dotazník, Beckova posuzovací škála deprese a úzkosti (BDI-II a BAI), dotazník jídelních zvyklostí (TFE-Q), dotazník neodolatelné chuti k jídlu (G-FCQ-T) a EDE-Q dotazník.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The aim of this study is to analyze the issue of a mutual occurrence of obesity and eating disorders in newcomers at obesity clinic. The practical part focuses on complications of obesity, risk factors, treatment options and prevention. The part about eating disorders is described similarly. Apart from epidemiology, etiology, treatment and prevention, individual eating disorders (anorexia nervosa, bulimia nervosa, binge eating and night eating syndrom) are described as well. The practical part deals with the research itself. A total of 4 major research objectives have been identified mapping the incidence of depression and anxiety, craving intensity, eating psychopathology and eating disorders. Five questionnaires were selected for data collection: a short anamnesis questionnaire, The Beck depression and anxiety inventory (BDI-II and BAI), The Three Factor Eating-Questionnaire (TFE-Q), The General Food-Craving Questionnaire – Trait (G-FCQ-T) and The EDE-Q questionnaire.