Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu
Název práce v češtině: Stravování oslovených vysokoškolských studentů se zaměřením na alternativní výživu
Název v anglickém jazyce: Eating habits of addressed university students focusing on alternative nutrition
Klíčová slova: Alternativní výživa, stravování, výživa, zdravotní pozitiva, zdravotní rizika
Klíčová slova anglicky: Alternative nutrition, eating habits, diet, health benefits, health risks
Akademický rok vypsání: 2017/2018
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 14.02.2018
Datum zadání: 14.02.2018
Datum a čas obhajoby: 21.05.2019 00:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:15.04.2019
Datum proběhlé obhajoby: 21.05.2019
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování

1. Zdůvodnění výběru tématu:
Téma jsem si vybrala hned z několika důvodů. V první řadě se touto problematikou již dlouho zabývám, zajímá mě a sama jsem nějaký čas byla vegankou. V další řadě si poslední dobou víc a víc všímám lidí kolem sebe, kteří se alternativně stravují.

2. Formulace problému, který bude v práci řešen:
V bakalářské práci se budu zabývat problematikou stravování vysokoškolských studentů a vybranými alternativními směry výživy. Budu zjišťovat jejich kladné i záporné stránky, a jejich vliv na zdraví člověka. Dále mě budou zajímat důvody, proč daní jedinci preferují alternativní výživu.

3. Cíl práce:
Cílem bakalářské práce je zjistit stravovací návyky vysokoškolských studentů a kolik z nich se stravuje alternativně.

4. Charakteristika metod:
- Rešerše: vyhledávání informací z odborných zdrojů.
- Analýza: jak alternativní výživa ovlivňuje život vysokoškolských studentů.
- Dotazník: zjištění jednotlivých informací pomocí otázek.
- Syntéza: propojení odborných informací s informacemi od vysokoškolských studentů.

5. Struktura práce:
- Teoretická část: Přehled vybraných alternativních směrů výživy, jejich výhody a nevýhody, vliv na zdraví, důvody alternativní výživy, trávicí soustava.
- Praktická část: Dotazníkové šetření, které bude zaměřeno na věkovou skupinu vysokoškolských studentů. V tomto šetření budu zjišťovat, kolik procent studentů se stravuje alternativní dietou a jaké alternativní směry výživy preferují.
Seznam odborné literatury
1. AIHARA, Herman. Základy makrobiotiky. Olomouc: ANAG, 2010. ISBN 978-80-7263- 543-6.
2. MACHOVÁ, Jitka. Biologie člověka pro učitele. V Praze: Karolinum, 2002. ISBN 80-7184-867-0.
3. POKORNÝ, Jan, Jan PÁNEK a Jana DOSTÁLOVÁ. Základy výživy a výživová politika. Vydavatelství VŠCHT. Svoboda Servis, 2007. ISBN 9788070804681.
4. Vím co jím: Alternativní směry ve stravování [online]. Praha, 2016 [cit. 2018-02-14]. Dostupné z: http://www.vimcojim.cz
Předběžná náplň práce
Tato bakalářská práce bude zaměřena na alternativní stravování. Cílem teoretické části práce bude seznámit čtenáře s obecnými výživovými doporučeními a alternativním stravováním, jež s sebou může nést různá rizika. Praktická část práce se bude zaměřovat na stravovací návyky vysokoškolských studentů (příjem energie, pravidelnost stravování, pitný režim), jejich subjektivní spokojenost se stravovacími návyky a kolik z nich se stravuje alternativně.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis will be focused on alternative nutrition. The aim of the theoretical part will be to acquaint readers with general nutritional recommendations and alternative diets that may carry various risks. The practical part will focus on the eating habits of university students (energy intake, regularity of meals, drinking regime), their subjective satisfaction with eating habits and how many of them eat alternatively.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK