Laktózová intolerance - fakta a mýty
Název práce v češtině: | Laktózová intolerance - fakta a mýty |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Lactose intolerance - facts and myths |
Klíčová slova: | mléko, laktóza, laktáza, laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mléka |
Klíčová slova anglicky: | milk, lactose, lactase, lactose intolerance, cow's milk protein allergy |
Akademický rok vypsání: | 2017/2018 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | doc. Ing. Jaroslav Hubáček, CSc., DSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 23.10.2017 |
Datum zadání: | 23.10.2017 |
Datum a čas obhajoby: | 25.06.2018 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 28.04.2018 |
Datum proběhlé obhajoby: | 25.06.2018 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | MUDr. Ivan Raška, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Práce má za cíl definovat specifika laktózové intolerance a její projevy, zabývá se výskytem laktózové intolerance v populaci a následnou volbou vhodného dietního opatření. Dále poukazuje na důležitost mléka a mléčných výrobků v potravě člověka a jak lze zajistit dostatečnou kompenzaci u osob odmítajících tyto složky potravy z jakýchkoliv důvodů. Praktická část zjišťuje, jak často a v jaké míře jsou mléko a mléčné výrobky odmítány a zda je hlavním důvodem laktózová intolerance. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The main goal of this thesis is to define the specifics of the lactose intolerance and its symptoms, prevalence and diet preferences. Furthermore, it highlights the importance of milk and dairy products in human nutrition and ways how to replace these components of nutrition for people who refuse dairy for any reason. The practical part finds out how often and to what extent the dairy products are refused by people and if the main reason for that is the lactose intolerance. |