Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Alternativní výživové směry a jejich rizika
Název práce v češtině: Alternativní výživové směry a jejich rizika
Název v anglickém jazyce: Alternative nutritional guidelines and their risks
Klíčová slova: raw veganství, vitariánství, živá strava, ortorexie, zdraví, alternativní léčba
Klíčová slova anglicky: raw veganism, rawism, raw foodism, orthorexia, health, alternative medicine
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Lenka Vysoká
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 15.09.2017
Datum zadání: 15.09.2017
Datum a čas obhajoby: 10.09.2018 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:31.07.2018
Datum proběhlé obhajoby: 10.09.2018
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
Literární zdroje:
1. ADAMOVÁ, Jitka. Raw pro zdraví a krásu: vše, co jste chtěli vědět o živé
stravě : 71 výtečných receptů . Praha: Smart Press, 2016. ISBN
978-80-87049-78-5.
2. BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a
se zárukou . Praha: Společnost pro výživu, 2005. ISBN 80-239-6202-7.
3. DAVIS, Brenda, Vesanto MELINA a Rynn. BERRY. Becoming raw: the
essential guide to raw vegan diets . Summertown, Tenn.: Book Pub. Co.,
c2010. ISBN 978-1-57067-238-5.
4. DUARTE, Odilo. a Robert E. PAULL. Exotic fruits and nuts of the New World .
Boston, MA: CABI, [2015]. ISBN 9781780645056
5. EDMOND BORDEAUX SZEKELY. The discovery of the Essene Gospel of
peace: the Essenes and the Vatican . Cartago: International Biogenic Society,
1977. ISBN 089564004X.
6. FIALOVÁ, Ludmila a František David KRCH. Pojetí vlastního těla: zdraví,
zdatnost, vzhled . Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2160-9.
7. GOLD, Mark. The global benefits of eating less meat: a report for Compassion
in World Farming Trust . New Delhi: Navodanya in collaboration with
Compassion in World Farming Trust, 2004. ISBN 1900156296.
8. Harperova ilustrovaná biochemie. 5. české vyd., 1. v nakl. Galén. Praha:
Galén, c2012, s. 56. ISBN 978-80-7262-907-7.
9. HOWELL, Edward. Enzymová výživa: jak jsou enzymy důležité . Hodkovičky
[Praha]: Pragma, c2007.
10.HORAN, Peter. Znáš svůj cholesterol? . Čestlice: Pavla Momčilová, c1996.
Prevence pro každého. ISBN 80-85936-06-2.
11.CHRPOVÁ, Diana. S výživou zdravě po celý rok . Praha: Grada, 2010. Zdraví
& životní styl. ISBN 978-80-247-2512-3.
12.IACOBBO, Karen. a Michael. IACOBBO. Vegetarian America: a history .
Westport, Conn.: Praeger, 2004. ISBN 978-0275975197.
13.KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin . V Brně: Mendelova
zemědělská a lesnická univerzita, 2004. ISBN 80-7157-757-X.
14.MALKMUS, George H., Peter. SHOCKEY a Stowe. SHOCKEY. The
Hallelujah diet: experience the optimal health you were meant to have .
Shippensburg, PA: Destiny Image Publishers, c2006. ISBN 9780768423211.
15.MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve
schématech: z pohledu jednotlivce i populačních skupin . Praha: Triton, 2003.
ISBN 80-7254-421-7.
16.PERŠINOVÁ, Eva. Raw food jako zážitek: Užívej si pestrost živé stravy každý
den! . Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5799-5.
17.RENZETTI, Claire M. a Daniel J. CURRAN. Ženy, muži a společnost . Praha:
Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0525-2.
18.STÁRKA, Luboslav. Pokroky v endokrinologii: [molekulární biologie,
diagnostika, léčba] . Praha: Maxdorf, c2007. Jessenius. ISBN
978-80-7345-129-5.
19.SZÉKELY, Edmond Bordeaux. Treasury of raw foods . San Diego, Calif.:
Academy Books, 1973.
20.TALANDOVÁ, Věra. Sluneční živá strava . Praha: IFP Publishing, 2009. ISBN
978-80-903997-9-2.
21.TRÈFLE NOVÁ, Ria. Raw kuchařka: jak zůstat zdraví a štíhlí napořád . V
Praze: Fortuna Libri, 2016. ISBN 978-80--7546-045-5.
22.ZAMRAZIL, Václav a Jarmila ČEŘOVSKÁ. Jod a štítná žláza: optimální
přívod jodu a poruchy z jeho nedostatku . Praha: Mladá fronta, 2014.
Aeskulap. ISBN 978-80-204-3302-2.
23.ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa . Praha: Current Media,
2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
Internetové zdroje:
24. ANN, Gibbons. Cooked Food Allowed Evolution Of Primates’ Big Brains,
Scientists Say. Https://www.huffingtonpost.com [online]. 2012 [cit.
2018-07-27]. Dostupné z:
https://www.huffingtonpost.com/2012/10/29/cooked-food-diet-primates-brains
_n_2033975.html
25.Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in
northeastern Jordan. Http://www.pnas.org: Proceedings of The National
Academy of sciences of The United States of America [online]. 2018 [cit.
2018-07-27]. ISSN 1091-6490.
26.AŚOK C., ANTONY. Hematology: MEGALOBLASTIC ANEMIAS.
Https://www.sciencedirect.com [online]. 2018. [cit. 2018-07-25]. Dostupné z:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323357623000391
27.BRATMAN, Steven. Healthy-eating-vs-orthorexia. Http://www.orthorexia.com
[online]. 2017 [cit. 2018-07-22]. Dostupné z:
http://www.orthorexia.com/healthy-eating-vs-orthorexia/
28.BRATMAN, Steve. What-is-orthorexia. Http://www.orthorexia.com [online].
January 23, 2014 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z:
http://www.orthorexia.com/what-is-orthorexia/
29.BRATMAN, Steve. The-authorized-bratman-orthorexia-self-test.
Https://www.orthorexia.com [online]. June 8, 2017 [cit. 2018-07-26]. Dostupné
z: https://www.orthorexia.com/the-authorized-bratman-orthorexia-self-test/
30.Dental erosions in subjects living on a raw food diet. Pubmed [online]. 1999
[cit. 2018-07-25]. DOI: 10.1159/000016498. Dostupné z:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9831783
31.FIZÍKOVÁ, Iveta. Orthorexia - novodobý fenomén?: Orthorexia - a latter-day
phenomenon?. Psychiatria pre prax . Bratislava: SOLEN, 2016, 17 (3), 96-98.
ISSN 1335-9584. Dostupné také z:
http://www.psychiatriapreprax.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=8167&ma
gazine_id=2
32.FRUIT AND VEGETABLE PROMOTION INITIATIVE. Http://www.who.int
[online]. 2003 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z:
http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_promotion_initiative_re
port.pdf?ua=1
33.HENZLEROVÁ, Eva. Svetova-populace-konzumuje-stale-vice-masa.
Http://www.statistikaamy.cz [online]. 2018 [cit. 2018-07-26]. Dostupné z:
http://www.statistikaamy.cz/2018/02/svetova-populace-konzumuje-stale-vicemasa/
34.Hippocrates Health Institute [online]. [cit. 2018-07-29]. Dostupné z:
https://hippocratesinst.org/
35.History-of-naturopathic-medicine. Https://www.cand.ca/: Canadian
Association of Naturopathic Doctors [online]. [cit. 2018-07-22]. Dostupné z:
https://www.cand.ca/history-of-naturopathic-medicine/
36.KUBEŠOVÁ, Hana, Pavel WEBER a Vlasta POLCAROVÁ,. VÝŽIVA VE
STÁŘÍ [online]. 2006, , 6 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z:
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2006/03/04.pdf
37.Kuchynska-kulinarni-uprava-potravin. Http://www.vyzivaspol.cz [online]. 2015
[cit. 2018-07-25]. Dostupné z:
http://www.vyzivaspol.cz/kuchynska-kulinarni-uprava-potravin/
38.NOBLE, Freya. Http://www.dailymail.co.uk [online]. 2015 [cit. 2018-07-24].
Dostupné z:
femail/article-2989543/Mystery-Australian-health-guru-launched-Pantry-food-e
mpire-claiming-healthy-diet-cured-terminal-cancer-fled-U-S-amid-accusationsmisled-
followers.html
39.RAJMON, Pavel. UROLITIÁZA – LÉČBA PODLE LOKALIZACE KAMENE.
Urologie pro praxi [online]. 2001, , 188-190 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z:
https://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2001/05/03.pdf
40.Raw-strava/. Http://www.vyzivaspol.cz/: Společnost pro výživu [online].
10.5.2017 [cit. 2018-07-24]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/raw-strava/
41.Spotreba-potravin-2015. Https://www.czso.cz: Český statistický úřad [online].
08.12.2016 [cit. 2018-07-26]. Dostupné z:
https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2015
42.Stav a vývoj zemědělství ČR před rokem 1989. Https://is.muni.cz: Vybrané
kapitoly ze socioekonomické geografie České republiky [online]. [cit.
2018-07-27]. Dostupné z:
https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/js13/geograf/web/pages/04-zemedelstv
i-lesnictvi-rybolov.html
43.ŠPINAROVÁ, Kamila. Chlapáctví vás odrovná. IForum: Online magazín
univerzity Karlovy [online]. 2017 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z:
https://iforum.cuni.cz/IFORUM-16060.html
44.The-gerson-protocol-and-the-death-of-jess-ainscough.
Https://sciencebasedmedicine.org [online]. 2015 [cit. 2018-07-23]. Dostupné
z:
https://sciencebasedmedicine.org/the-gerson-protocol-and-the-death-of-jess-a
inscough/
45.TUSO, Philip. Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets. The
Permanente Journal [online]. 2013, 17 (2), 61-66 [cit. 2018-07-29]. DOI:
10.7812/TPP/12-085. ISSN 15525767. Dostupné z:
http://www.thepermanentejournal.org/issues/2013/spring/5117-nutrition.html
46.Vegan blogger who tried to cure her cancer with raw vegetable diet has died.
Https://www.news.com.au [online]. 2018 [cit. 2018-07-23]. Dostupné z:
lifestyle/health/health-problems/vegan-blogger-who-tried-to-cure-her-cancer-w
ith-raw-vegetable-diet-has-died/news-story/132cd39869e379ddb4f99476a19d
a729
47.Vláknina. Http://www.stob.cz [online]. 22.11.2014 [cit. 2018-07-27]. Dostupné
z: http://www.stob.cz/cs/vlaknina
48.VRÁNOVÁ, Dana. Role-ovoce-a-zeleniny-v-prevenci-civilizacnich-chorob.
Http://www.chempoint.cz [online]. 2012 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z:
http://www.chempoint.cz/role-ovoce-a-zeleniny-v-prevenci-civilizacnich-chorob
49.DEMČÁK, Marek. Vyplň to.cz [online]. [cit. 2018-07-30]. Dostupné z:
https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/
50.Vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky.
Http://www.vyzivaspol.cz: Společnost pro výživu [online]. 2012 [cit.
2018-07-26]. Dostupné z:
http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republi
ky/
51.Zpráva o životním prostředí České republiky. Https://www.mzp.cz:
Ministerstvo životního prostředí [online]. 2016 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z:
https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zpravy_o_stavu_zivotniho_prostr
edi_publikace/$FILE/SOPSZP-Zprava_ZP_CR_2016-20171211.pdf
Předběžná náplň práce
Abstrakt

Východiska: Tato bakalářská práce se zabývá problematikou alternativního výživového
směru raw veganství. Informace byly čerpány z 23 literárních a 27 internetových zdrojů. Z
důvodu aktuálnosti tohoto tématu je velká část zdrojů zahraničního původu. Téma bylo
zvoleno na základě dlouhodobého zájmu a samostudia pozitiv a negativ radikálních
výživových směrů.

Cíle práce: Na základě informací z bibliografických zdrojů byly cíle pro tuto bakalářskou
práci formulovány takto. Prvním hlavní cílem práce bylo odhalit stěžejní důvody, kvůli
kterým si lidé volí tuto radikální životosprávu, a na základě zpracované literatury je
analyzovat a zhodnotit tak případná zdravotní rizika. Předběžná hypotéza určila jako
hlavní očekávaný důvod argument zdravotní. Druhým hlavním cílem bylo srovnání raw
veganského stravování s ortorexií, kterou lze popsat jako patologickou závislost na zdravé
stravě. Následné výstupy a argumenty mají za účel posloužit případným kolegům
zdravotníkům.

Metodika: Potřebná data byla získána formou elektronického průzkumu. Dotazník, čítající
20 povinných a 1 nepovinnou otázku, byl zpřístupněn pouze konkrétnímu vzorku osob,
které se v minulosti nebo současnosti částečně nebo zcela stravovali raw veganskou
stravou a dosáhli 18 let. Dotazník vyplnilo 50 respondentů, otázky jsou vyhodnoceny jak
slovně, tak formou grafů. Práce je doplněna o 3 externí elektronické přílohy, obsahující surová data z dotazníkového šetření.

Výsledky: Vyhodnocený dotazník v první části potvrdil hypotézu ohledně nejčastěji
uváděného argumentu pro volbu raw veganství. Na prvním místě uváděné zdravotní
důvody byly následně analyzovány a označeny jako nedostatečné a čistě raw veganský
způsob stravování v dlouhodobém horizontu jako zdraví nebezpečný. Druhá část
dotazníku potvrdila společné prvky mezi ortorexií a radikálním vitariánským způsobem
života.

Závěr: Raw veganství má zásadní nutriční rizika, nelze jej doporučit jako dlouhodobě
udržitelnou formu stravování. Nicméně inspirace živou stravou a následné příležitostné
zařazení těchto pokrmů do racionálního jídelníčku může mít prospěšný vliv na lidské
zdraví. Fakt, že tento výživový styl ve své nejradikálnější podobě u některých jedinců
může vykazovat podobné symptomy jako ortorexie, poukazuje na nesmyslnost takto
extrémní životosprávy. Tento argument byl následně použit jako součást obhajoby pestré
racionální stravy, která respektuje roční období a místo původu konkrétních potravin.

Klíčová slova: raw veganství, vitariánství, živá strava, ortorexie, zdraví, alternativní léčba
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Abstract

Basis: This bachelor’s thesis explores the alternative diet known as raw veganism.
Information has been drawn from 23 literary and 27 internet sources. Considering the
contemporaneity of the subject, many of these sources are of foreign origin. The theme was
selected based on the long-term interest and self-study of the positive and negative effects
of radical diets.

Aims: Based on information gained from bibliographical sources, the aims of this bachelor’s
thesis were set as follows. The first goal was to uncover the most frequent reasons why
people choose such a radical lifestyle, and by means of literary research to assess potential
health risks. A preliminary hypothesis stated that the most frequent arguments would be
health-related. A secondary goal was the comparison of raw veganism to orthorexia, which
can be described as a pathological obsession with healthy food. The output and resulting
arguments of the thesis are intended to aid colleagues in medicine.

Methodology: Required data was gathered by means of an electronic survey. The
questionnaire, consisting of 20 required and one optional question, was made available only
to a specific sample of people who had in the past followed or were still following a partial or
complete raw vegan diet, and were at least 18 years of age. The questionnaire was filled in
by 50 respondents, and the results have been evaluated both textually and in graphs.The thesis is complemented by three external electronic attachments containing raw data from the survey.

Results: The evaluation of the questionnaire’s first part confirmed the preliminary
hypothesis of the most frequently stated arguments for choosing raw veganism. These
health-related reasons were then analyzed and found insufficient, and the raw vegan
lifestyle was found hazardous to health in the long run. The second part of the questionnaire
showed the existence of similarities between orthorexia and radical raw foodism.

Conclusion: Raw veganism holds serious nutritional risks and is not recommended as a longterm
diet. However, drawing inspiration from raw food and making occasional additions to a
more rational menu may prove beneficial to a person’s health. The fact that this diet, in its
most radical form, can produce similar symptoms as orthorexia, shows the meaninglessness
of such an extreme lifestyle. This argument was then used as part of the defense of a varied
rational diet that respects different seasons and the places of origin of foodstuffs.

Keywords: raw veganism, rawism, raw foodism, orthorexia, health, alternative medicine
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK