Alternativní výživové směry a jejich rizika
Název práce v češtině: | Alternativní výživové směry a jejich rizika |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Alternative nutritional guidelines and their risks |
Klíčová slova: | raw veganství, vitariánství, živá strava, ortorexie, zdraví, alternativní léčba |
Klíčová slova anglicky: | raw veganism, rawism, raw foodism, orthorexia, health, alternative medicine |
Akademický rok vypsání: | 2016/2017 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Lenka Vysoká |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 15.09.2017 |
Datum zadání: | 15.09.2017 |
Datum a čas obhajoby: | 10.09.2018 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 31.07.2018 |
Datum proběhlé obhajoby: | 10.09.2018 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
Literární zdroje: 1. ADAMOVÁ, Jitka. Raw pro zdraví a krásu: vše, co jste chtěli vědět o živé stravě : 71 výtečných receptů . Praha: Smart Press, 2016. ISBN 978-80-87049-78-5. 2. BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou . Praha: Společnost pro výživu, 2005. ISBN 80-239-6202-7. 3. DAVIS, Brenda, Vesanto MELINA a Rynn. BERRY. Becoming raw: the essential guide to raw vegan diets . Summertown, Tenn.: Book Pub. Co., c2010. ISBN 978-1-57067-238-5. 4. DUARTE, Odilo. a Robert E. PAULL. Exotic fruits and nuts of the New World . Boston, MA: CABI, [2015]. ISBN 9781780645056 5. EDMOND BORDEAUX SZEKELY. The discovery of the Essene Gospel of peace: the Essenes and the Vatican . Cartago: International Biogenic Society, 1977. ISBN 089564004X. 6. FIALOVÁ, Ludmila a František David KRCH. Pojetí vlastního těla: zdraví, zdatnost, vzhled . Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2160-9. 7. GOLD, Mark. The global benefits of eating less meat: a report for Compassion in World Farming Trust . New Delhi: Navodanya in collaboration with Compassion in World Farming Trust, 2004. ISBN 1900156296. 8. Harperova ilustrovaná biochemie. 5. české vyd., 1. v nakl. Galén. Praha: Galén, c2012, s. 56. ISBN 978-80-7262-907-7. 9. HOWELL, Edward. Enzymová výživa: jak jsou enzymy důležité . Hodkovičky [Praha]: Pragma, c2007. 10.HORAN, Peter. Znáš svůj cholesterol? . Čestlice: Pavla Momčilová, c1996. Prevence pro každého. ISBN 80-85936-06-2. 11.CHRPOVÁ, Diana. S výživou zdravě po celý rok . Praha: Grada, 2010. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-2512-3. 12.IACOBBO, Karen. a Michael. IACOBBO. Vegetarian America: a history . Westport, Conn.: Praeger, 2004. ISBN 978-0275975197. 13.KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin . V Brně: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. ISBN 80-7157-757-X. 14.MALKMUS, George H., Peter. SHOCKEY a Stowe. SHOCKEY. The Hallelujah diet: experience the optimal health you were meant to have . Shippensburg, PA: Destiny Image Publishers, c2006. ISBN 9780768423211. 15.MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech: z pohledu jednotlivce i populačních skupin . Praha: Triton, 2003. ISBN 80-7254-421-7. 16.PERŠINOVÁ, Eva. Raw food jako zážitek: Užívej si pestrost živé stravy každý den! . Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-247-5799-5. 17.RENZETTI, Claire M. a Daniel J. CURRAN. Ženy, muži a společnost . Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0525-2. 18.STÁRKA, Luboslav. Pokroky v endokrinologii: [molekulární biologie, diagnostika, léčba] . Praha: Maxdorf, c2007. Jessenius. ISBN 978-80-7345-129-5. 19.SZÉKELY, Edmond Bordeaux. Treasury of raw foods . San Diego, Calif.: Academy Books, 1973. 20.TALANDOVÁ, Věra. Sluneční živá strava . Praha: IFP Publishing, 2009. ISBN 978-80-903997-9-2. 21.TRÈFLE NOVÁ, Ria. Raw kuchařka: jak zůstat zdraví a štíhlí napořád . V Praze: Fortuna Libri, 2016. ISBN 978-80--7546-045-5. 22.ZAMRAZIL, Václav a Jarmila ČEŘOVSKÁ. Jod a štítná žláza: optimální přívod jodu a poruchy z jeho nedostatku . Praha: Mladá fronta, 2014. Aeskulap. ISBN 978-80-204-3302-2. 23.ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa . Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5. Internetové zdroje: 24. ANN, Gibbons. Cooked Food Allowed Evolution Of Primates’ Big Brains, Scientists Say. Https://www.huffingtonpost.com [online]. 2012 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z: https://www.huffingtonpost.com/2012/10/29/cooked-food-diet-primates-brains _n_2033975.html 25.Archaeobotanical evidence reveals the origins of bread 14,400 years ago in northeastern Jordan. Http://www.pnas.org: Proceedings of The National Academy of sciences of The United States of America [online]. 2018 [cit. 2018-07-27]. ISSN 1091-6490. 26.AŚOK C., ANTONY. Hematology: MEGALOBLASTIC ANEMIAS. Https://www.sciencedirect.com [online]. 2018. [cit. 2018-07-25]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323357623000391 27.BRATMAN, Steven. Healthy-eating-vs-orthorexia. Http://www.orthorexia.com [online]. 2017 [cit. 2018-07-22]. Dostupné z: http://www.orthorexia.com/healthy-eating-vs-orthorexia/ 28.BRATMAN, Steve. What-is-orthorexia. Http://www.orthorexia.com [online]. January 23, 2014 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z: http://www.orthorexia.com/what-is-orthorexia/ 29.BRATMAN, Steve. The-authorized-bratman-orthorexia-self-test. Https://www.orthorexia.com [online]. June 8, 2017 [cit. 2018-07-26]. Dostupné z: https://www.orthorexia.com/the-authorized-bratman-orthorexia-self-test/ 30.Dental erosions in subjects living on a raw food diet. Pubmed [online]. 1999 [cit. 2018-07-25]. DOI: 10.1159/000016498. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9831783 31.FIZÍKOVÁ, Iveta. Orthorexia - novodobý fenomén?: Orthorexia - a latter-day phenomenon?. Psychiatria pre prax . Bratislava: SOLEN, 2016, 17 (3), 96-98. ISSN 1335-9584. Dostupné také z: http://www.psychiatriapreprax.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=8167&ma gazine_id=2 32.FRUIT AND VEGETABLE PROMOTION INITIATIVE. Http://www.who.int [online]. 2003 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z: http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/f&v_promotion_initiative_re port.pdf?ua=1 33.HENZLEROVÁ, Eva. Svetova-populace-konzumuje-stale-vice-masa. Http://www.statistikaamy.cz [online]. 2018 [cit. 2018-07-26]. Dostupné z: http://www.statistikaamy.cz/2018/02/svetova-populace-konzumuje-stale-vicemasa/ 34.Hippocrates Health Institute [online]. [cit. 2018-07-29]. Dostupné z: https://hippocratesinst.org/ 35.History-of-naturopathic-medicine. Https://www.cand.ca/: Canadian Association of Naturopathic Doctors [online]. [cit. 2018-07-22]. Dostupné z: https://www.cand.ca/history-of-naturopathic-medicine/ 36.KUBEŠOVÁ, Hana, Pavel WEBER a Vlasta POLCAROVÁ,. VÝŽIVA VE STÁŘÍ [online]. 2006, , 6 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2006/03/04.pdf 37.Kuchynska-kulinarni-uprava-potravin. Http://www.vyzivaspol.cz [online]. 2015 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/kuchynska-kulinarni-uprava-potravin/ 38.NOBLE, Freya. Http://www.dailymail.co.uk [online]. 2015 [cit. 2018-07-24]. Dostupné z: femail/article-2989543/Mystery-Australian-health-guru-launched-Pantry-food-e mpire-claiming-healthy-diet-cured-terminal-cancer-fled-U-S-amid-accusationsmisled- followers.html 39.RAJMON, Pavel. UROLITIÁZA – LÉČBA PODLE LOKALIZACE KAMENE. Urologie pro praxi [online]. 2001, , 188-190 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z: https://www.urologiepropraxi.cz/pdfs/uro/2001/05/03.pdf 40.Raw-strava/. Http://www.vyzivaspol.cz/: Společnost pro výživu [online]. 10.5.2017 [cit. 2018-07-24]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/raw-strava/ 41.Spotreba-potravin-2015. Https://www.czso.cz: Český statistický úřad [online]. 08.12.2016 [cit. 2018-07-26]. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-2015 42.Stav a vývoj zemědělství ČR před rokem 1989. Https://is.muni.cz: Vybrané kapitoly ze socioekonomické geografie České republiky [online]. [cit. 2018-07-27]. Dostupné z: https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/js13/geograf/web/pages/04-zemedelstv i-lesnictvi-rybolov.html 43.ŠPINAROVÁ, Kamila. Chlapáctví vás odrovná. IForum: Online magazín univerzity Karlovy [online]. 2017 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z: https://iforum.cuni.cz/IFORUM-16060.html 44.The-gerson-protocol-and-the-death-of-jess-ainscough. Https://sciencebasedmedicine.org [online]. 2015 [cit. 2018-07-23]. Dostupné z: https://sciencebasedmedicine.org/the-gerson-protocol-and-the-death-of-jess-a inscough/ 45.TUSO, Philip. Nutritional Update for Physicians: Plant-Based Diets. The Permanente Journal [online]. 2013, 17 (2), 61-66 [cit. 2018-07-29]. DOI: 10.7812/TPP/12-085. ISSN 15525767. Dostupné z: http://www.thepermanentejournal.org/issues/2013/spring/5117-nutrition.html 46.Vegan blogger who tried to cure her cancer with raw vegetable diet has died. Https://www.news.com.au [online]. 2018 [cit. 2018-07-23]. Dostupné z: lifestyle/health/health-problems/vegan-blogger-who-tried-to-cure-her-cancer-w ith-raw-vegetable-diet-has-died/news-story/132cd39869e379ddb4f99476a19d a729 47.Vláknina. Http://www.stob.cz [online]. 22.11.2014 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z: http://www.stob.cz/cs/vlaknina 48.VRÁNOVÁ, Dana. Role-ovoce-a-zeleniny-v-prevenci-civilizacnich-chorob. Http://www.chempoint.cz [online]. 2012 [cit. 2018-07-27]. Dostupné z: http://www.chempoint.cz/role-ovoce-a-zeleniny-v-prevenci-civilizacnich-chorob 49.DEMČÁK, Marek. Vyplň to.cz [online]. [cit. 2018-07-30]. Dostupné z: https://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/ 50.Vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky. Http://www.vyzivaspol.cz: Společnost pro výživu [online]. 2012 [cit. 2018-07-26]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republi ky/ 51.Zpráva o životním prostředí České republiky. Https://www.mzp.cz: Ministerstvo životního prostředí [online]. 2016 [cit. 2018-07-25]. Dostupné z: https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zpravy_o_stavu_zivotniho_prostr edi_publikace/$FILE/SOPSZP-Zprava_ZP_CR_2016-20171211.pdf |
Předběžná náplň práce |
Abstrakt
Východiska: Tato bakalářská práce se zabývá problematikou alternativního výživového směru raw veganství. Informace byly čerpány z 23 literárních a 27 internetových zdrojů. Z důvodu aktuálnosti tohoto tématu je velká část zdrojů zahraničního původu. Téma bylo zvoleno na základě dlouhodobého zájmu a samostudia pozitiv a negativ radikálních výživových směrů. Cíle práce: Na základě informací z bibliografických zdrojů byly cíle pro tuto bakalářskou práci formulovány takto. Prvním hlavní cílem práce bylo odhalit stěžejní důvody, kvůli kterým si lidé volí tuto radikální životosprávu, a na základě zpracované literatury je analyzovat a zhodnotit tak případná zdravotní rizika. Předběžná hypotéza určila jako hlavní očekávaný důvod argument zdravotní. Druhým hlavním cílem bylo srovnání raw veganského stravování s ortorexií, kterou lze popsat jako patologickou závislost na zdravé stravě. Následné výstupy a argumenty mají za účel posloužit případným kolegům zdravotníkům. Metodika: Potřebná data byla získána formou elektronického průzkumu. Dotazník, čítající 20 povinných a 1 nepovinnou otázku, byl zpřístupněn pouze konkrétnímu vzorku osob, které se v minulosti nebo současnosti částečně nebo zcela stravovali raw veganskou stravou a dosáhli 18 let. Dotazník vyplnilo 50 respondentů, otázky jsou vyhodnoceny jak slovně, tak formou grafů. Práce je doplněna o 3 externí elektronické přílohy, obsahující surová data z dotazníkového šetření. Výsledky: Vyhodnocený dotazník v první části potvrdil hypotézu ohledně nejčastěji uváděného argumentu pro volbu raw veganství. Na prvním místě uváděné zdravotní důvody byly následně analyzovány a označeny jako nedostatečné a čistě raw veganský způsob stravování v dlouhodobém horizontu jako zdraví nebezpečný. Druhá část dotazníku potvrdila společné prvky mezi ortorexií a radikálním vitariánským způsobem života. Závěr: Raw veganství má zásadní nutriční rizika, nelze jej doporučit jako dlouhodobě udržitelnou formu stravování. Nicméně inspirace živou stravou a následné příležitostné zařazení těchto pokrmů do racionálního jídelníčku může mít prospěšný vliv na lidské zdraví. Fakt, že tento výživový styl ve své nejradikálnější podobě u některých jedinců může vykazovat podobné symptomy jako ortorexie, poukazuje na nesmyslnost takto extrémní životosprávy. Tento argument byl následně použit jako součást obhajoby pestré racionální stravy, která respektuje roční období a místo původu konkrétních potravin. Klíčová slova: raw veganství, vitariánství, živá strava, ortorexie, zdraví, alternativní léčba |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Abstract
Basis: This bachelor’s thesis explores the alternative diet known as raw veganism. Information has been drawn from 23 literary and 27 internet sources. Considering the contemporaneity of the subject, many of these sources are of foreign origin. The theme was selected based on the long-term interest and self-study of the positive and negative effects of radical diets. Aims: Based on information gained from bibliographical sources, the aims of this bachelor’s thesis were set as follows. The first goal was to uncover the most frequent reasons why people choose such a radical lifestyle, and by means of literary research to assess potential health risks. A preliminary hypothesis stated that the most frequent arguments would be health-related. A secondary goal was the comparison of raw veganism to orthorexia, which can be described as a pathological obsession with healthy food. The output and resulting arguments of the thesis are intended to aid colleagues in medicine. Methodology: Required data was gathered by means of an electronic survey. The questionnaire, consisting of 20 required and one optional question, was made available only to a specific sample of people who had in the past followed or were still following a partial or complete raw vegan diet, and were at least 18 years of age. The questionnaire was filled in by 50 respondents, and the results have been evaluated both textually and in graphs.The thesis is complemented by three external electronic attachments containing raw data from the survey. Results: The evaluation of the questionnaire’s first part confirmed the preliminary hypothesis of the most frequently stated arguments for choosing raw veganism. These health-related reasons were then analyzed and found insufficient, and the raw vegan lifestyle was found hazardous to health in the long run. The second part of the questionnaire showed the existence of similarities between orthorexia and radical raw foodism. Conclusion: Raw veganism holds serious nutritional risks and is not recommended as a longterm diet. However, drawing inspiration from raw food and making occasional additions to a more rational menu may prove beneficial to a person’s health. The fact that this diet, in its most radical form, can produce similar symptoms as orthorexia, shows the meaninglessness of such an extreme lifestyle. This argument was then used as part of the defense of a varied rational diet that respects different seasons and the places of origin of foodstuffs. Keywords: raw veganism, rawism, raw foodism, orthorexia, health, alternative medicine |