Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa při onkologickém onemocnění
Název práce v češtině: Výživa při onkologickém onemocnění
Název v anglickém jazyce: Nutrition for oncological diseases
Klíčová slova: nádorové onemocnění, malnutrice, pohled pacienta, nežádoucí účinky léčby, výživa, nutriční podpora
Klíčová slova anglicky: Cancer, malnutrition, patient´s view, side effects of treatment, nutrition, nutritional support
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Kateřina Jirsová
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 15.09.2017
Datum zadání: 15.09.2017
Datum a čas obhajoby: 11.06.2018 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:26.04.2018
Datum proběhlé obhajoby: 11.06.2018
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Alexandra Aschermannová
 
 
 
Seznam odborné literatury
LINKOS: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně [online]. Brno, 2018, 2018 [cit. 2018-04-24]. Dostupné z: https://www.linkos.cz/narodni-onkologicky-program/co-musite-vedet/ceska-republika-a-rakovina-v-cislech/
NOVOTNÝ, Jan a Pavel VÍTEK. Onkologie v klinické praxi: standardní přístupy v diagnostice a léčbě vybraných zhoubných nádorů. Praha: Mladá fronta, 2012. 532 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2663-5.

http://www.prolekare.cz/pdf?ida=vl_07_02_12.pdfTeploty nejasného původu
Vnitřní lékařství [online]. 2007, 2007(2) [cit. 2017-11-22]. ISSN 1801 - 7592. Dostupné z:http://www.prolekare.cz/pdf?ida=vl_07_02_12.pdf

Výživa v nemoci [online]. [cit. 2017-11-25]. Dostupné z:
http://www.vyzivavnemoci.cz/slovnicek-pojmu/pojem/malnutrice/
KOHOUT, Pavel a Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005. 116 s. ISBN 80-86912-08-6.
ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. 424 s. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
STARNOVSKÁ, Tamara, Jaroslava PAVLÍČKOVÁ a Danuše HRBKOVÁ. Výživa při nádorovém onemocnění: [praktická příručka pro pacienty. Praha: Nutricia, 2007. 40 s. ISBN 978-80-239-9055-3.
SZITÁNYI, Peter a Pavel TĚŠÍNSKÝ. Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. 120 s. ISBN 978-80-87023-25-9.
Linkos: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně [online]. [cit. 2017-11-25]. Dostupné z:
https://www.linkos.cz/slovnicek/kachexie-kachexia-tumorosa-nadorova-kachexie/
KLEINOVÁ, Jana, Luboš SOBOTKA, Pavel TĚŠÍNSKÝ, Jiří VORLÍČEK, Zdeněk WILHELM a Zdeněk ZADÁK. Malnutrice nejen u nádorových onemocnění. Olomouc: Solen, 2011.
KLENER, Pavel. Základy klinické onkologie. Praha: Galén, c2011. 96 s. ISBN 978-80-7262-716-5.
VORLÍČEK, Jiří, Jitka ABRAHÁMOVÁ a Hilda VORLÍČKOVÁ. Klinická onkologie pro sestry. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2012. Sestra (Grada). 450 s. ISBN 978-80-247-3742-3.
LINKOS: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně [online]. [cit. 2017-11-26]. Dostupné z: https://www.linkos.cz/slovnicek/tnm-system-tnm-klasifikace/
VOKURKA, Samuel. Postižení dutiny ústní a trávicího traktu onkologických pacientů. Praha: Current Media, 2016. Medicus. 225 s. ISBN 978-80-88129-13-4.
LINKOS: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně [online]. [cit. 2017-12-02]. Dostupné z:
https://www.linkos.cz/slovnicek/chirurgicka-lecba/
DUDA, Miloslav. Speciální chirurgie: Chirurgie jícnu [online]. [cit. 2017-12-02]. Dostupné z:http://eportal.chirurgie.upol.cz/portal_final/?page_id=669
Zdraví euro: Sestra + [online]. [cit. 2017-12-02]. Dostupné z:
https://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/chirurgie-127515
OnkoMaják: Pomoc onkologickým pacientům [online]. 2015. [cit. 2017-12-02]. Dostupné z: http://www.onkomajak.cz/blog/172
NUTRICIA: Advanced Medical Nutrition [online]. [cit. 2017-12-03]. Dostupné z:http://www.nutriciamedical.cz/nase-pripravky/enteralni-vyziva-k-popijeni-pro-dospele/nabidka-pripravku/preop/jak-preop-pusobi.html
SKVIMP. Doporučené postupy pro enterální výživu (ESPEN). 2007. [dostupné online 11. 4. 2012 http://skvimp.cz/?action=changecategory&value=25].
Stomici.cz: O životě se stomií [online]. [cit. 2017-12-03]. Dostupné z:
http://www.stomici.cz/co-je-to-stomie
BINAROVÁ, Andrea. Radioterapie. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, Fakulta zdravotnických studií, 2010. 251 s. ISBN 978-80-7368-701-4
TOMÍŠKA, Miroslav. Antiemetická profylaxe chemoterapií indukované nevolnosti a zvracení. REMEDIA: Internetové stránky českého farmakoterapeutického dvouměsíčníku [online]. 2011(6) [cit. 2017-12-17]. ISSN 2336-3541. Dostupné z: http://www.remedia.cz/Clanky/Farmakoterapie/Antiemeticka-profylaxe-chemoterapii-indukovane-nevolnosti-a-zvraceni/6-L-1cX.magarticle.aspx
LINKOS: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti J. E. Purkyně [online]. 2017 [cit. 2017-12-29]. Dostupné z:https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/pece-o-pacienta/vyziva/vyziva-onkologicky-nemocneho/#nevolnost
BENEŠ, Petr, 2010, Výživu nelze stavět na vedlejší kolej, Medical Tribune, 26/2010, získáno 2017-12-29, dostupné zhttp://tribune.cz/clanek/19975
CHOCENSKÁ, Eva, Heidi MÓCIKOVÁ a Kateřina DĚDEČKOVÁ. Průvodce pacienta onkologickou léčbou. Praha: Forsapi, 2009. 128 s. Rady lékaře, průvodce dietou. ISBN 9788087250020.

ZAZULA, Roman, Petr WOHL a Pavel WOHL. Nutriční stav pacienta a možnosti jeho hodnocení. Interní medicína pro praxi: SOLEN MEDICAL EDUCATION [online]. Olomouc: Solen, 2009, 2009(1) [cit. 2018-01-02]. Dostupné z: https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/01/13.pdf
SOBOTKA, Luboš. Využití doplňkové enterální výživy během hospitalizace. Interní medicína [online]. 1.06.2009, 2009(4), 190 - 192 [cit. 2018-01-03]. Dostupné z:https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/04/13.pdf
KONDRUP, J. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002. Clinical Nutrition [online]. 2003, 22(4), 415-421 [cit. 2018-04-16]. DOI: 10.1016/S0261-5614(03)00098-0. ISSN 02615614. Dostupné z:
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0261561403000980
TOMÍŠKA, Miroslav in TĚŠÍNSKÝ, Pavel, František NOVÁK, Pavel KOHOUT a Petra KHOLOVÁ, ed. Podvýživa při nádorovém onemocnění. XXXII. mezinárodní kongres SKVIMP: Optimální nutriční péče pro každého : sborník prezentací : Hradec Králové, 17.-19.3.2016[online]. Plzeň: Euroverlag, 2016 [cit. 2018-01-05]. ISBN 978-80-7177-954-4.
ŠVECOVÁ, Dagmar, RYMPLEROVÁ, Dana in TĚŠÍNSKÝ, Pavel, František NOVÁK, Pavel KOHOUT a Petra KHOLOVÁ, ed. Nutriční podpora v onkologickém onemocnění. XXXII. mezinárodní kongres SKVIMP: Optimální nutriční péče pro každého : sborník prezentací : Hradec Králové, 17.-19.3.2016[online]. Plzeň: Euroverlag, 2016 [cit. 2018-01-05]. ISBN 978-80-7177-954-4.
HOLEČKOVÁ, Petra. Výživa u onkologicky nemocných. Praha: Liga proti rakovině. 2013. 30 s.
VYZULA, Rostislav. Výživa při onkologickém onemocnění. Praha: Galén, c2001. 122 s. Trápí vás-- (Galén). ISBN 8072621203.
VYZULA, Rostislav et al. Indikace nutriční podpory. Modrá kniha: České onkologické společnosti. 24. vydání. Brno: Masarykův onkologický ústav, 2018. 260 s. ISBN 978-80-86793-44-3
Enterální výživa k popíjení pro dospělé: Nutriční podpora. NUTRICIA: Advanced Medical Nutrition[online]. Danone Nutricia, 2018 [cit. 2018-01-14]. Dostupné z: http://www.nutriciamedical.cz/nase-pripravky/enteralni-vyziva-k-popijeni-pro-dospele/diagnozy/onkologicke-onemocneni/nutricni-podpora.html
DASTYCH, Milan. Enterální výživa v klinické praxi. Interní medicína pro praxi [online]. Olomouc: Solen, 2012, 23.4.2012, (4), 152 - 156 [cit. 2018-01-14]. Dostupné z:https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/04/04.pdf
ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2008.542 s. ISBN 978-80-247-2844-5.
FRESENIUS KABI: Caring for life [online]. 2018 [cit. 2018-01-18]. Dostupné z:https://www.fresenius-kabi.com/cz/produkty/fresubin-3-2-kcal-drink
ČUPÁKOVÁ, Jitka. EDUKAFARM: Vzdělávání v oblasti OTC a RX léčiv [online]. FarmiNews, 2012 [cit. 2018-01-21]. Dostupné z:
http://www.edukafarm.cz/soubory/farminews-2012/1/15_dietetika.pdf
ŠACHLOVÁ, Milana, Miroslav TOMÍŠKA a Ondřej SLÁMA. Doporučené postupy: nutriční péče u pacientů v onkologické paliativní péči: stanovisko pracovní skupiny pro výživu České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP. Praha: Ve spolupráci s časopisem Klinická onkologie vydalo nakl. Ambit Media, 2012. ISBN 9788090459656.
BRABCOVÁ, Petra. Poruchy výživy a jejich prevence u onkologických pacientů. Zlín, 2007. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, fakulta humanitních studií. Vedoucí práce MUDr. Milan Kohoutek.
Předběžná náplň práce
Správná, kvalitní výživa je důležitá pro udržení dobrého fyzického, ale i duševního stavu, které jsou nezbytné k zvládnutí naročné léčby se spoustou nežádoucích účinků. Mezi časté a pacienty špatně snášené nežádoucí účinky při podávání chemoterapie patří nechutenství, nevolnosti, zvracení a průjmy, mnohdy všechny naráz. To samozřejmě u pacientů výrazně snižuje příjem stravy. Také radioterapie, zvláště v oblasti hlavy, krku, trupu a dutiny břišní, ovlivňují příjem stravy přímo, např. podrážděním sliznice dutiny ústní - obtíže s polykáním nebo nepřímo - podrážděním sliznice střeva způsobující průjmy. Snížený příjem stravy, hubnutí a náročná léčba pacienta vyčerpávají a prodlužují léčbu a dobu hospitalizace.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Proper, high-quality nutrition is important for maintaining good physical and mental well-being, which is necessary to manage an incredible treatment with many side effects. Frequent and poorly tolerated side effects of chemotherapy include loss of appetite, nausea, vomiting and diarrhea, often all at once. That, of course, patients significantly decreases food intake. Radiotherapy, especially in the head, neck, trunk and abdominal cavities, influences dietary intake directly, eg mucosal irritation of the oral cavity - difficulty swallowing or indirectly - irritation of the intestinal mucosa causing diarrhea. Reduced food intake, weight loss and intensive therapy patient depleted and extend treatment and hospitalization time.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK