Bakalářská práce se zabývá problematikou konzumace ovoce u diabetiků. Stěžejní částí práce je chemická analýza, která charakterizuje obsah a skladbu jednoduchých sacharidů v různých druzích běžně dostupného ovoce. Součástí práce je porovnání naměřených hodnot s Databází složení potravin České republiky, která uvádí obsahy jednoduchých sacharidů v jednotlivých typech ovoce a na jejímž podkladě jsou často tvořena doporučení příjmu ovoce pro diabetiky. Bakalářská práce ověřuje platnost těchto databázových údajů a posuzuje vhodnost jednotlivých druhů ovoce pro konzumaci u diabetiků.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The bachelor thesis deals with consumption of the fruit by diabetics. The crucial part of the thesis is a chemical analysis, which characterizes the content and the composition of simple carbohydrates in various fruit species. The thesis compares the measured data with the fruit carbohydrate contents obtained from the Czech Food Composition Database. These data are regularly used to make recommendations of fruit intake for diabetics. The bachelor thesis verifies validity of these data obtained from the database and assesses suitability of various fruit species for consumption by diabetics.