Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Zdravý životní styl a způsoby školního stravování žáků maloměstské základní školy
Název práce v češtině: Zdravý životní styl a způsoby školního stravování žáků maloměstské základní školy
Název v anglickém jazyce: Healthy lifestyle and eating the habits of students from a small-town elementary school
Klíčová slova: Životní styl, stravování, zdraví,výživa, základní škola
Klíčová slova anglicky: Lifestyle, catering, health, nutrition, elementary school
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: MUDr. Rostislav Čevela, Ph.D., MBA
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 06.02.2015
Datum zadání: 06.02.2015
Datum a čas obhajoby: 05.09.2017 09:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:12.07.2017
Datum proběhlé obhajoby: 05.09.2017
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Základ práce tvoří průzkumné dotazníkové šetření, jejíž hlavním úkolem je zjistit a zanalyzovat životní styl žáků v oblastech výživy, pitného režimu, volnočasových a fyzických aktivit a samotné postoje žáků ke zdraví. Šetření bude probíhat na II. stupni maloměstské základní školy Mnichovice a pro porovnání dále v soukromé škole Magic Hill Říčany.
Seznam odborné literatury
PÍŤHA J., POLEDNE R. , Zdravá výživa pro každý
SVOBODOVÁ JARMILA, Zdravá škola včera a dnes
STRNADELOVÁ VLADIMÍRA, ZERZÁN JAN , Radost ze zdravých dětí
KŘIVOHLAVÝ JARO, Psychologie zdraví
PAYNE JAN a kol., Kvalita života a zdraví
Časopis „ Rodina a škola“ – vyd. Portál
Předběžná náplň práce
Práce je rozdělena do dvou částí a to do teoretické a praktické.
Teoretická část je zaměřena na obecné základy a definice zdravého životního stylu s ohledem na zkoumanou věkovou kategorii. Zásady správného sestavování jídelníčku pro školní jídelny a aktuální problémy ve školním stravování.
Dále bude na teoretická část navazovat část praktická.

Praktická část se bude dělit na dva oddíly. První oddíl má za úkol zmapovat a analyzovat s jakým životním stylem se setkávají děti nejen ve školním prostředí, ale i doma. Pomocí dotazníkového šetření budu zjišťovat například, zda děti navštěvují školní jídelnu popřípadě, zda jsou s ni spokojeni, jaká jídla k obědu upřednostňují, zda používají automaty s jídlem a pitím, fyzická aktivita ve škole
tzn. tělesná výchova – zda žák hodiny navštěvuje/ nenavštěvuje, dále jejich volnočasové aktivity.

Druhý oddíl bude zaměřen na představy a znalosti dětí z oblasti zdravého životního stylu. Zda žáci dokážou definovat, co samotný zdraví životní styl je. Dále zda dokážou rozlišit zdravé potraviny od nezdravých ( podle předložených příkladů). Jejich znalosti základních pojmů např. vitamíny, bio produkty, linie.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK