Změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století
Název práce v češtině: | Změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Changes in eating habits of Czech people during a century |
Klíčová slova: | výživa, věk, složení, česká kuchyně, stravování, superpotraviny |
Klíčová slova anglicky: | nourishment, age, composition, Czech kitchen, alimentation, superfood |
Akademický rok vypsání: | 2016/2017 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem |
Datum přihlášení: | 01.02.2017 |
Datum zadání: | 02.02.2017 |
Datum a čas obhajoby: | 04.09.2018 12:00 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 11.07.2018 |
Datum proběhlé obhajoby: | 04.09.2018 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1. Zdůvodnění výběru tématu: V dnešní době se hodně dočítáme o zdraví prospěšných potravinách, čím dál častěji i v souvislosti s tím, jaké potraviny konzumovali naši předci. Zajímá mě, jakou změnou prošla skladba jídelníčků od první poloviny dvacátého století až po současnost.
2. Formulace problému, který bude v práci řešen: Pokusím se vyhledat informace o způsobu stravování v různých po sobě jdoucích časových etapách, v souvislosti s životním stylem charakteristickým pro tyto doby. 3. Cíl práce: Cílem práce bude zmapovat typické potraviny ve zvolených časových úsecích, jejich výskyt v jídelníčcích dané doby. V závěru práce zhodnotím, jakým směrem se ubírá trend stravování v současné době. 4. Charakteristika metod: empirický výzkum v podobě dotazníkového šetření studium odborné literatury zpracování, vyhodnocení a interpretace výsledků historicko- srovnávací metody 5. Struktura práce: Práce bude rozdělena do několika časových etap, ve kterých zmapuji stravování a převládající životní styl charakteristický pro danou časovou etapu. Časové úseky se budou týkat první poloviny 20. století až do současné doby. Do své práce zařadím výsledky dotazníkového šetření o znalosti a používání vybraných potravin mezi různými věkovými skupinami. |
Seznam odborné literatury |
BORTEL, Roman. Alchymie v kuchyni. Praha: Národní zemědělské muzeum, 2010. ISBN 978-80-86874-26-5.
FLEISCH, Alfred. Emahrungsprobleme in Mangelzeiten. Basel: Benno Schwabe, 1947. HAMANN, Brigitte. 50 nejzdravějších superpotravin. Liberec: Dialog, 2013. ISBN 978-80-7424-055-3. HAVEL, Petr. Vojenská kuchařka. Praha: Naše vojsko, 2004. ISBN 80-206-0728-5 HŘIVNOVÁ, Michaela. Základní aspekty výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. ISBN 978-80-244-4034-7. JEDLIČKOVÁ, Blanka a kol.. Krajiny prostřených i prázdných stolů. I., Evropská gastronomie v proměnách staletí. Pardubice-Polabiny: Univerzita Pardubice, 2016. ISBN 978-80-7560-026-4. MERHAUT, Marek. Národní kulturní stravování a difuze. Praha: Wolters Kluwer, 2016. ISBN 978-80-7552-077-7. MONTANARI, Massimo. Hlad a hojnost: dějiny stravování v Evropě. Praha: Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9. |
Předběžná náplň práce |
Zaměřím se na změny ve způsobu stravování českého obyvatelstva v průběhu jednoho století. Zvolený problém budu řešit historickou literární rešerší. Budu se snažit v kontextu doby vyzdvihnout možnosti dostupných surovin. Pomocí dotazníkového šetření pak porovnám dnešní používání některých potravin typických dříve u českého obyvatelstva, které si rozdělím do 4 věkových kategorií. Dělení bude následující: mladší 18 let, 19-30 let, 31-60 let a starší 61 let. Budu se snažit zjistit, zda existují rozdíly v konzumaci některých potravin mezi pohlavími a mezi věkovými skupinami. Které dřívě běžné potraviny ztrácejí oblibu, či zda mí respondenti budou vykazovat nějaký striktní a zvláští stravovací styl. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
I will focus on changes in eating habits of Czech people during a century. I will solve the chosen problem by historical literary research. I will try to highlight the possibilities of available ingredients in the context of time. Using a questionnaire survey, I compare today's use of certain foods typical of the Czech population, which I will divide into 4 age categories. The division will be the following: younger than 18, 19-30, 31-60 and older 61 years. I will try to find out if there are differences in the consumption of some foods between the sexes and between the age groups. Which formerly common foods lose popularity or whether my respondents will show some strict and special eating style. |