Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Reflexe food blogů očima pisatelů
Název práce v češtině: Reflexe food blogů očima pisatelů
Název v anglickém jazyce: Reflexion of food blogs by their writers
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Program SHV - Společenskovědní modul (24-SM)
Vedoucí / školitel: Mgr. Vítězslav Slíva
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 08.11.2016
Datum zadání: 08.11.2016
Datum odevzdání elektronické podoby:09.05.2017
Datum proběhlé obhajoby: 16.06.2017
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (YAK47005)
Oponenti: Mgr. Jakub Marek, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Jedná se o kvalitativní výzkum vytvořený s pomocí polostrukturovaných rozhovorů.
Seznam odborné literatury
HENDL, J. Kvalitativní výzkum. Základní metody a aplikace. Praha: Portál, 2005, 408 s.
ISBN 80-7367-040-2.

DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum, 2002, 374 s.
ISBN 978-80-246-0 139-7

KASÍK, P. Blogy, Web 2.0 a žurnalisté. In: OSVALDOVÁ, b. a kol. Žurnalistika v informační společnosti – digitalizace a internetizace žurnalistiky: proměny a perspektivy žurnalistiky v epoše médií aneb nova media teoreticky I prakticky. Vyd. 1. V Praze: Karolinum, 2009, 196 s.
ISBN: 9788024616841

BRYMAN, A. Social Research Methods. 4th ed. New York: Oxford University Press, 2012, 750 s.
ISBN: 978-0-19-958805-3

RETTBERG, J. W.. Blogging. 2nd ed. Cambridge: Polity, 2014, 195 s.
ISBN 978074563654
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce “Význam foodblogů pro jejich pisatele” pojednává o fenoménu food blogování v České republice, nebo-li o aktivitě, která ve většině případů spočívá ve psaní internetového deníku, tzv. blogu, prostřednictvím kterého autoři veřejnosti sdělují své gastronomické zážitky, recepty či hodnocení různých pokrmů.
Praktická část bakalářské práce spočívá v kvalitativním výzkumném šetření, kdy se prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s vybranými autory českých food blogů pokusím dojít k výše vytyčeným cílům.
V rámci bakalářské práce jsem vzorek vybírala záměrným výběrem. Zároveň jsem využila metody sněhové koule, díky které jsem se od prvotních informátorů dostala k dalším respondentům z komunity foodblogerů, jež odpovídali kritériím mého výzkumu. Kritéria výběru spočívala v tom, aby respondenti dlouhodobě žili a blogovali v České republice a aby se blogování věnovali alespoň rok a mohli mi tak poskytnout relevantní informace pro zodpovězení výzkumných otázek.
Cílem mé práce je zjistit, jaký význam čeští food blogeři připisují této své aktivitě a v čem spočívá motivace, jež je k této aktivitě přivedla a zároveň je při ní udržuje.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Bachelor thesis “Meaning of the food blogs for their writers” discusses the phenomenon of food blogging in the Czech Republic. Food blogging is an activity which consists in writing an online diary, so called blog, by which the writers share their gastronomic experiences, receipts or food reviews with public.
The aim of the thesis is to find out what importance the food bloggers dedicate to this activity in their everyday life, what was their original motivation which led them to this activity and still keep them with it.
In the research I conducted for the purposes of this thesis I used the purposive sampling and snowball sampling. The method of snowball sampling allowed me to get another respondents who met the criteria of my research. The criteria were based on the fact, that the respondent has to live in the Czech Republic in the long term period and in the fact that respondent has to blog in the Czech Republic at least for one year. The respondent who meets these criteria could provide me with the relevant information so that my research questions could be answered.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK