Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Kofein, jeho účinky na zdraví a jeho konzumace mezi žáky vybraných středních škol
Název práce v češtině: Kofein, jeho účinky na zdraví a jeho konzumace mezi žáky vybraných středních škol
Název v anglickém jazyce: Coffeine, its effects on health and its consumption among students of selected secondary schools
Klíčová slova: Kofein, účinky, zdraví, historie, žáci
Klíčová slova anglicky: Coffeine, effects, health, history, students
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 04.11.2016
Datum zadání: 24.11.2016
Datum a čas obhajoby: 06.09.2017 09:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:13.07.2017
Datum proběhlé obhajoby: 06.09.2017
Předmět: Obhajoba diplomové práce (OSZD005)
Oponenti: PhDr. Jiří Kučírek, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1.Zdůvodnění výběru tématu: Proč právě kofein? Znám jen málo poživatin, které by vyvolávaly tak kontroverzní názory na účinky na zdraví, jako je kofein. Jelikož je mi otázka zdraví blízká a jsem s ní často konfrontována a jelikož se názory odborníků poměrně často liší, ráda bych měla v této věci o něco jasněji. Především mne zajímá, kolik studentů se spoléhá na povzbuzující účinky kofeinu při svém studiu, jak na ně kofein působí.
2.Formulace problému, který bude v práci řešen:
Problém: Konzumace nápojů a potravin s obseham kofeinu u žáků vybraných škol.
3.Cíl práce: V diplomové práci jsem si dala za úkol zjistit, z jakých důvodů a v jakém množství konzumují žáci středních škol poživatiny s obsahem kofeinu.
4.Charakteristika metod:
Výzkumné metody použité v práci:dotazníkové šetření.
5.Struktura práce: Pokusím se o kvantitativní výzkumní šetření, kde se v teoretické části pokusím za pomoci literatury formulovat pojmy vztahující se k výrobkům s obsahem kofeinu a srovnám názory a postoje různých autorů na tuto látku. V praktické části se pokusím za pomocí dotazníkového šetření v písemné formě přispět něčím novým k dosavadním zjištěním o účincích konzumace výrobků s kofeinem u žáků středních škol. Odpovědi respondentů zaznamenám do tabulek a grafů.
Seznam odborné literatury
1.WEITENWEBER, Rudolf, V. Der arabische Kaffee, in naturgeschichtlicher, chemischer, diätetischer und ärtztlicher Beziehung für Aertzte und Nichtärtzte, Prag ; Leitmeritz ; Teplitz : Carl Wilhelm Medau, 1837, ISBN 9781247850559
2.HEISE, Ulla. Kaffe und Kaffeenhaus, Leipzig 1987, ISBN 3361000424
3.DIEHL, Hans a spol. Síla zdraví, Praha: Advent Orion, 2006, ISBN 80-7172-183-2
4.VESELÁ, Petra. Kniha o kávě. Praha: Smart Press, s. r. o., 2011, ISBN 978- 80- 87049-34-I.
5.PÖSSL, Martin. Káva jako životní styl. Praha: Grada Publishing, a. s., 2010, ISBN 978-80-247-2822-3.
6.NORMANOVÁ, Jill. Káva. 2. české vyd., Praha: Slovart 2004, ISBN 80-720-9514-5
7.KREJČÍ, Ivan. O kávě a čaji. Praha: Grada Publishing, a. s., 2000, ISBN 80-7169-535-1
8.THORN, John., Káva. Praha: Fortuna Print, 2000, ISBN 80-86144-64-X
Předběžná náplň práce
Tato diplomová práce nese název „Kofein, jeho účinky na zdraví a jeho konzumace mezi žáky vybraných středních škol“. Ve své diplomové práci jsem chtěla odpovědět na otázku, kolik studentů vybraných středních škol se spoléhá na povzbuzující účinky kofeinu při svém studiu a jak na ně kofein působí. Klíčovým úkolem diplomové práce bylo zjistit, na jaké úrovni jsou znalosti a vědomosti žáků prvních a posledních ročníků vybraných středných škol v oblasti poživatin a nápojů s obsahem kofeinu, kolik relevantních informací mají o vlivu kofeinu na zdraví a chování. Rovněž jsem zjišťovala, jaké množství a jaké druhy kofeinových produktů žáci nejčastěji konzumují.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This diploma thesis carries the title "Caffeine, its effects on health and its consumption among students of selected secondary schools". In my diploma thesis, I am interested in how many students of selected secondary schools rely on stimulating effects of caffeine during their studies and how caffeine influences them. The key task of the diploma thesis is to find out at what level the knowledge of students of the first and final years of selected secondary schools are in the area of caffeine drinks and beverages, how much relevant information they have about caffeine influence on health and behaviour. Also, how many and what types of caffeine products the pupils most often consume.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK