Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Flexibilní dávkování inzulinu a dieta
Název práce v češtině: Flexibilní dávkování inzulinu a dieta
Název v anglickém jazyce: Flexible dosage of insulin and diet
Klíčová slova: sacharidy, inzulin, diabetes mellitus, terapie diabetes mellitus, dávkování inzulinu
Klíčová slova anglicky: carbohydrates, insulin, diabetes mellitus, therapy of diabetes mellitus, insulin dosing
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Milan Flekač, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 27.10.2016
Datum zadání: 27.10.2016
Datum potvrzení stud. oddělením: 27.10.2016
Datum a čas obhajoby: 21.06.2017 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:26.04.2017
Datum proběhlé obhajoby: 21.06.2017
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B01747)
Oponenti: MUDr. Pavel Trachta, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
[1] ČEŠKA, Richard, ŠTULC, Tomáš, Vladimír TESAŘ a Milan LUKÁŠ, ed. Interna. 2., aktualizované vydání [brožované]. V Praze: Stanislav Juhaňák - Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-895-5.
[2] Data o diabetu v ČR. Diabetická asociace ČR [online]. Česká republika, 2014 [cit. 2017-01-18]. Dostupné z: http://www.diabetickaasociace.cz/co-je-diabetes/data-o-diabetu-v-cr/.
[3] Global report on diabetes. Worldhealthorganization [online]. Switzerland, 2017 [cit. 2017-01-18]. Dostupné z: http://www.who.int/diabetes/global-report/en/.
[4] PELIKÁNOVÁ, Terezie a Vladimír BARTOŠ. Praktická diabetologie. 5., aktualiz. vyd. Praha: Maxdorf, 2011. Jessenius. 12-343 s. ISBN 978-80-7345-244-5.
[5] GANONG, William F. Přehled lékařské fyziologie: dvacáté vydání. Praha: Galén, c2005. 289 s. ISBN 80-7262-311-7.
[6] SILBERNAGL, Stefan a Agamemnon DESPOPOULOS. Atlas fyziologie člověka. 6. vyd., zcela přeprac. a rozš., Vyd. 3. české. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0630-X.
[7] VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
[8] LEBL, Jan, Štěpánka PRŮHOVÁ a Zdeněk ŠUMNÍK. Abeceda diabetu. 4., přepracované a rozšířené vydání. Praha: Maxdorf, 2015. 14-204 s. ISBN 978-80-7345-438-8.
[9] ZLATOHLÁVEK, Lukáš a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. 143-192 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
[10] JIRKOVSKÁ, Alexandra. Jak (si) kontrolovat a zvládat diabetes: manuál pro edukaci diabetiků. Praha: Mladá fronta, 2014. Lékař a pacient. ISBN 978-80-204-3246-9.
[11] STŘÍBRNÁ, Daniela, Jana URBANOVÁ a Jan BROŽ. Dieta a inzulín trochu jinak. 2. vydání. Praha: ing. Slávka Wiesnerová, 2016. ISBN 978-80-87630-16-7.
[12] KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. 276-283 s. ISBN 978-80-247-45336.
[13] MASOPUST, Jaroslav a Richard PRŮŠA. Patobiochemie metabolických drah. 2. vydání. Univerzita Karlova, 2004. 208 s.
[14] RACEK, Jaroslav. Klinická biochemie. 2., přeprac. vyd. Praha: Galén, c2006. ISBN 80-7262-324-9.
[15] KARVONEN, MARJATTA, MAARIT VIIK-KAJANDER a ELENA MOLTCHANOVA. Incidence ofChildhood Type 1 Diabetes Worldwide. Diabetes care. 2000,23(10), 10.
[16] ZOLLNER, N.: Effects of nicotinic acid. Nicotinamide, and pyridylcarbinol in pharmalogical dosages on lipid metabolism in humans. In: Walter, P., G. Brubacher, H. Stähelin, H. Huber: Elevated dosages of vitamins. Huber, Toronto–Bern–Stuttgart 1989.
[17] ZIEGLER, Anette G., Sandra SCHMID a Doris HUBER. Early Infant Feeding and Risk of Developing Type 1 Diabetes–AssociatedAutoantibodies. JAMA. 2003,120(6), 8.
[18] GUPTA, Abhishek a Vani GUPTA. Metabolic syndrome: what are the risks for humans?. BiosciTrends [online]. 2010, vol. 4, no. 5, s. 204-12, dostupné také z <http://www.biosciencetrends.com/action/downloaddoc.php?docid=343>. ISSN 1881-7815 (print), 1881-7823.
[19] HALUZÍK, Martin. Praktická léčba diabetu. Praha: Mladá fronta, 2009. Aeskulap. 71-187 s. ISBN 978-80-204-2071-8.
[20] ŠKRHA, Jan, Terezie PELIKÁNOVÁ a Milan KVAPIL. Doporučený postup péče o diabetes mellitus 2. typu. DMEV [online]. 2016,19(2), 48-56 [cit. 2017-02-16]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/standard_lecba_dm_typ_II.pdf
[21] JIRKOVSKÁ, Alexandra, Terezie PELIKÁNOVÁ a Michal ANDĚL. Doporučený postup dietní léčby pacientů s diabetem. DMEV [online]. 2015,15(4), 235-242 [cit. 2017-02-16]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/standard_dietni_lecba.pdf
[22] KAREN, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online] . 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009. Dostupné také z <http://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy-od-2013/DM.pdf >. ISBN 978-80-86998-30-5.
[23] LÜLLMANN, Heinz, Klaus MOHR a Lutz HEIN. Barevný atlas farmakologie. Vyd. 4., české. Ilustroval Jürgen WIRTH, přeložil Maxmilián WENKE. Praha: Grada, 2012. 73 s. ISBN 978-80-247-3908-3.
[24] ANDĚL, Michal, LEBL, Jan, Stanislava KOLOUŠKOVÁ a Marta ŠNAJDEROVÁ, ed. 90. výročí objevu inzulínu: historie a současnost inzulínové terapie. Praha: Galén, c2013. 9-40 s. SBN 978-80-7262-974-9.
[25]LINCOVÁ, Dagmar a Hassan FARGHALI, et al. Základní a aplikovaná farmakologie. 2. vydání. Praha : Galén, 2007. 1 s. ISBN 978-80-7262-373-0
Předběžná náplň práce
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi inzulinem a sacharidy v rámci metabolismua nejvýznamnější poruchou těchto fyziologických pochodů ve formě onemocnění diabetes mellitus. Zabývá se také možnostmi léčby inzulínem u pacientů s diabetes mellitus 2. typu s důrazem na nutriční aspekt.
Teoretická část je rozdělena na tři části. První představuje popis metabolismu sacharidů u zdravého člověka a představení inzulinu jako nezbytnou látku v tomto procesu. Druhá část je věnována patofyziologickému obrazu onemocnění, jeho příčinám a rizikovým faktorům. Podrobně jsou zde také popsány dva základní druhy nemoci – 1. a 2. typ. Třetí část je věnována léčbě. Řeší se zde možnosti nutriční terapie, ale také farmakoterapie inzulinem a jinými léčivy.
Poslední část teoretické části vyúsťuje výzkumnou prací, jež se zabývá vlivem edukace a změny v inzulinoterapii z fixního na flexibilní dávkování u pacientů s diabetem mellitus 2. typu. Pacienti byli sledování po dobu šesti týdnů a byli během této doby opakovaně edukováni. K relevantnímu vyhodnocení byly použity změny hodnot glykovaného hemoglobinu a záznamy z glukometrů.
Provedeným výzkumem bylo zjištěno na kolik má tato změna potenciál zlepšit kompenzaci diabetes mellitus a zda jsou pacienti dostatečně motivováni si nový princip dávkování osvojit. Sledovaní jedinci téměř bezproblémově spolupracovali, s novým systémem se rychle sžili a i přes časovou omezenost projektu se dostavily výsledky značící zlepšení celkové kompenzace onemocnění. Téměř u všech pacientů se snížila hladina glykovaného hemoglobinu a bylo zaznamenáno snížení množství rizikových hodnot glykémie v rámci selfmonitoringu.
Výsledky této práce umožňují pracovat s potenciálem tohoto způsobu vedení inzulínové léčby u pacientů s DM 2. typu, jeho rozšíření do populace pacientů s diabetem mellitus a nabízí také možnost dalšího nutričního postupu u motivovaných pacientů.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis describes the connection between insulin and carbohydrates in the context of metabolism and the most significant disorder of these physiological processes in form of diabetes mellitus. It also discusses insulin treatment options with an emphasis on the nutritional aspect.

The theoretical part is divided into three complex units. The first represents description of carbohydrate metabolism in a healthy person and introduction of insulin as an essential substance in this process. The second part is devoted to the representation of pathophysiological disorder, its causes and risk factors. There are also in detail described two basic types of the disease - type 1 and 2. The third part provides information about treatment. It focuses on possibilities of nutritional and pharmacological therapy.

The last part of the theoretical part leads to research work, which examines the influence of education and change of insulin therapy from fixed to flexible dosing in patients with type 2 diabetes mellitus. Patients were observed for six weeks and during this time they were repeatedly educated. The relevant evaluation was made based on changes in glycated haemoglobin values and records from blood glucose meters.

This research found how much this change has the potential to improve control of diabetes mellitus and whether patients are sufficiently motivated to acquire new principle of dosing. Surveyed people worked together almost seamlessly, managed the new system quickly and despite the time limitations of the project results are indicating improvement in the overall compensation of the disease. Decrease of glycated haemoglobin was showed in almost every patient and as well as lower number of risk values of glycaemia during patients’selfmonitoring.

The results of this study make it possible to work with the potential of this style of dosing in type 2 diabetes patients, its realistic extension and it also offers the possibility of further nutritional treatment for motivated patients.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK