Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 379)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Fyziologická výživa kojenců a batolat
Název práce v češtině: Fyziologická výživa kojenců a batolat
Název v anglickém jazyce: Physiological nutrition of infants and toddlers
Klíčová slova: výživa, kojenec, potravina, strava, dítě, živiny
Klíčová slova anglicky: nutrition, infant, food, diet, child, nutrients
Akademický rok vypsání: 2016/2017
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Pavel Frühauf, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 27.10.2016
Datum zadání: 27.10.2016
Datum potvrzení stud. oddělením: 27.10.2016
Datum a čas obhajoby: 19.06.2017 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.04.2017
Datum proběhlé obhajoby: 19.06.2017
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B01747)
Oponenti: MUDr. Nabil El-Lababidi
 
 
 
Seznam odborné literatury
1. Frühauf, P. (2000). Fyziologie a patologie dětské výživy. Praha: Karolinum.
2. Metody určování optimální tělesné hmotnosti. Epidemie obezity [online]. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2013 [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://www.epidemieobezity.upol.cz/index.php/verejnost/18-metody-urcovani-optimalni-telesne-hmotnosti
3. Tělesná hmotnost dítěte. Datový standard MZ ČR [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví České republiky, 1991 [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD/hypertext/HKAAC.htm
4. Zlatohlávek, L. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media.
5. Pařízek, A., & Honzík, T. (2015). Kniha o těhotenství, porodu a dítěti (5. vydání). Praha: Galén.
6. Nevoral, J. (2003). Výživa v dětském věku. Jinočany: H & H.
7. PAULOVÁ, M. Složení mateřského mléka a význam jeho složek. Vox pediatrie. 2008, 8(5), 2. část.
8. PAULOVÁ, M. Kojení jako součást globální strategie výživy kojenců a malých dětí. Postgraduální medicína. 2003, 5(6), 645-650.
9. ČESKO-SLOVENSKÁ PEDIATRIE. Praha, 2014, 69(1). ISSN 1805-4501.
10. Hrodek, O., & Vavřinec, J. (c2002). Pediatrie. Praha: Galén.
11. O LIZE LA LECHE. Liga La Leche [online]. 2005 [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://www.rodina.cz/LLL/
12. WABA. Laktační liga [online]. Praha, 2010 [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://www.kojeni.cz/novinky/waba-na-podporu-kojeni/
13. O LALI. Laktační liga [online]. Praha [cit. 2017-04-21]. Dostupné z: http://www.kojeni.cz/liga/
14. Nařízení Evropského parlamentu a Rady. EUR-Lex [online]. 2013 [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32013R0609
15. Sarti, P., & Sparnacci, G. (2007). Těhotenství a péče o dítě: kompletní průvodce od početí do věku šesti let : ilustrovaný atlas. Praha: Sun.
16. Recepty pro kojence a batolata do 3 let - speciál časopisu Miminko. Praha, 2015. ISSN 1214-4576.
17. Salt and Health. (2003). Norwich: The Stationery Office (TSO).
18. Tovar, A., Vaughn, A. E., Grummon, A., Burney, R., Erinosho, T., Østbye, T., & Ward, D. S. (2017). Family child care home providers as role models for children: Cause for concern? Preventive Medicine Reports, 5, 308–313. http://doi.org/10.1016/j.pmedr.2016.11.010
19. Agostoni, C., Braegger, C., Decsi, T., Kolacek, S., Koletzko, B., Mihatsch, W., et al. (2011). Role of Dietary Factors and Food Habits in the Development of Childhood Obesity: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition [Online]. Journal Of Pediatric Gastroenterology And Nutrition, 52(6), 662-669. https://doi.org/10.1097/MPG.0b013e3182169253
20. List of Figures [Online]. (2014). In DIETARY GUIDELINES 2015 - 2020. Maryland: Office of the Assistant Secretary for Health, Office of the Secretary, U.S. Department of Health and Human Services. Retrieved from https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/
21. Klíma, J. (2016). Pediatrie pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada Publishing.
22. Doležal, Z. (2007). PITNÝ REŽIM U DĚTÍ. Pediatrie Pro Praxi, (3), 136-138.
23. Muntau, A. (2014). Pediatrie (2. české vyd.). Praha: Grada.
24. Nevoral, J. (2005). PREBIOTIKA, PROBIOTIKA A SYNBIOTIKA. Pediatrie Pro Praxi, (2).
25. Slíva, J., & Votava, M. (2010). Farmakologie. Praha: Triton.
26. Nedostatek vitaminu B12 [Online]. (2011). Retrieved April 25, 2017, from http://www.stefajir.cz/?q=nedostatek-vitaminu-b12-chudokrevnost
Předběžná náplň práce
Tato bakalářská práce se zabývá tématem Fyziologická výživa kojenců a batolat. Teoretická část řeší problematiku kojení, složení mateřského mléka a umělé mléčné výživy. Dále jsou uvedeny jednotlivé druhy kojeneckých formulí a doporučený příjem mléka dle věku dítěte. Také se tato část práce věnuje komplementární stravě, významu jednotlivých mikronutrientů a stravě pro batolata obecně. Poslední úsek teoretické části je zaměřen na alternativní směry ve výživě, a také problematiku obezity u dětí.
Ve výzkumné části jsem zkoumala stravování dětí od narození do dvou let věku. Tato část práce shrnuje výsledky získané kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Ke zpracování bylo použito 35 vyplněných dotazníků. Respondenty tvořily maminky, které mají děti starší dvou let a zároveň mladší čtyř let. Hypotézami byly předpokládány aspekty týkající se stravovacího a pitného režimu dětí. Výzkum ukazuje, jak maminky přistupují k plnění nutričních potřeb dětí. Téměř všechny respondentky kojily dostatečnou dobu a snaží se podávat racionální stravu.
Výsledky jsou relativně pozitivní, ale neměli bychom zapomínat na edukaci.
Ideální je, pokud jsou základy zdravých stravovacích zvyklostí položeny již v dětství. Zde hraje velkou roli příklad rodičů – to je nutné zdůraznit.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis deals with the topic of Physiological nutrition of infants and toddlers. The theoretical part deals with a problem of breast-feeding, breast milk composition and artificial nutrition. Subsequently, I mention individual kinds of infant formulae and recommended milk intake according to the age of the child. It is also dedicated to complementary food, importance of particular micronutrients and baby food in general. Lastly, it focuses on alternative ways of nutrition, and also mentions the problem of obesity in children.
In the research part I have studied children´s nourishment from birth till the age of two. This part summarizes all results gained from a quantitative method of questionnaire survey. Thirty-five filled-in have been used. The respondents were mothers who have children over two years and younger than four years. Previous hyphoteses have suggested a number of aspects concerning children´s diet and fluid intake. The research shows how mothers approach the fulfilment of children´s nutritive needs. Almost all respondents have breast-fed long enough and are trying to serve rational food.
The results are relatively positive, however shouldn´t be forgotten education.
To lay foundations for healthy eating habits already in childhood it is ideal. Parents set a significant example – it is important to emphasize.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK