Mediální reflexe současných trendů ve stravování
Název práce v češtině: | Mediální reflexe současných trendů ve stravování |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Media Reflection of Current Food Trends |
Klíčová slova: | mediální obraz, stravování, životní styl, veganství, vitariánství, paleo dieta, bezlepková dieta, online média, kvantitativní obsahová analýza, kvalitativní obsahová analýza |
Klíčová slova anglicky: | media image, alimentation, lifestyle, veganism, raw foodism, paleolithic diet, gluten-free diet, online media, quantitative content analysis, qualitative content analysis |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra mediálních studií (23-KMS) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Mgr. Kristina Zábrodská, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 12.08.2016 |
Datum zadání: | 12.08.2016 |
Datum a čas obhajoby: | 20.06.2017 08:30 |
Místo konání obhajoby: | Hollar - Smetanovo nábřeží 6 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 19.05.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 20.06.2017 |
Oponenti: | Mgr. Lucia Osvaldová |
Kontrola URKUND: |
Seznam odborné literatury |
Literatura:
ALI, Naheed. Kniha pro celiaky: Nové poznatky pro nemocné, lékaře a pacienty. Praha: Pragma, 2015. 239 s. ISBN 978-80-7349-434-6. FASANO, Alessio, Susie FLAHERTY. Jak žít zdravě bez lepku: Přední odborník nabízí praktický návod, jak se zbavit nemocí. Praha: Pragma, 2015. 335 s. ISBN 978-80-7349-433-9. HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Příbram: Jan Melvil, 2014. 336 s. ISBN 978-80-87270-67-7. HENDL, Jan. Úvod do kvalitativního výzkumu. Praha: Karolinum, 1999. 278 s. ISBN 8024600307. HÝŽOVÁ, Anna. Škola živé stravy – Vitariánství jako Cesta. Hradec Králové: Anna Hýžová, 2013. 215 s. ISBN 978-80-260-5325-5. KENTON, Leslie a Susannah KENTON. Syrová strava. Praha: Pragma, 2007. 339 s. ISBN 978-80-7349-031-7. KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: Dieta bezlepková. Čestlice: Pavla Momčilová, 1994. 128 s. ISBN 80-901137-6-1. MACRI, Irena. Paleo, cesta ke zdraví. Praha: Synergie, 2016. 217 s. ISBN 978-80-7370-426-1. McQUAIL, Denis. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 2009. 640 s. ISBN 978-80-7367-574-5. 47 PÁNEK, J., J. POKORNÝ a J. DOSTÁLOVÁ: Základy výživy a výživová politika. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 219 s. ISBN 80-7080-468-8. RISI, Armina a Ronald ZÜRRER. Vegetariánský život – Přednosti bezmasé výživy. Praha: EarthSave CZ, 2007. 102 s. ISBN:978-80-86916-00-2. RUJNER, Jolanta a Barbara A. CICHANSKA. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006. 108 s. ISBN 80-251-0775-2. RUSSO, Ruthann. Syrová strava jako životní styl: Filozofie a výživa na pozadí syrové a živé stravy. Olomouc: Fontána, 2012. 262 s. ISBN 978-80-7336-686-5. REIFOVÁ, Irena, et al. Analýza obsahu mediálních sdělení. Praha: Karolinum, 2004. 149 s. ISBN 80-246-0827-8. TRAMPOTA, Tomáš a Martina VOJTĚCHOVSKÁ. Metody výzkumu médií. Praha: Portál, 2010. 296 s. ISBN 978-80-7367-683-4. WIMMER, Roger D a Joseph R DOMINICK. Mass media research: an introduction. 9th ed. Boston, Mass.: Cengage/Wadsworth, 2011. 464 s. ISBN 978-143-9082-744. Elektronická zdroje: (ČTK). Sněmovna odložila 21% DPH na stavební pozemky. Zbytek daňových změn schválila [ online ]. 2014-12-22 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://byznys.ihned.cz/c1-63291480-snemovna-odlozila-21-dph-na-stavebni-pozemky-zbytek-danovych-zmen-schvalila (ČTK). Výhody a nevýhody diety jeskynního muže [ online ]. 2015-01-06 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/357931-vyhody-a-nevyhody-diety-jeskynniho-muze.html 48 (ČTK). Význam tisku klesl, většina lidí hledá zprávy na internetu [ online ]. 2013-03-18 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.denik.cz/z_domova/vetsina-lidi-cerpa-zpravy-hlavne-z-webu-ci-tv-vyznam-tisku-klesl-20130318.html (ČTK). Zdravá a vyvážená strava. Jako prevence rakoviny ideální, radí lékaři [ online ]. 2015-04-19 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://relax.lidovky.cz/zdrava-a-vyvazena-strava-jako-prevence-rakoviny-idealni-p2u-/zdravi.aspx?c=A150414_142603_ln-zdravi_ape (ema). Bezlepková strava už dávno není jen pro celiaky [ online ]. 2015-07-01 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/369826-bezlepkova-strava-uz-davno-neni-jen-pro-celiaky.html (ema). Svět zasáhl boom bezlepkového jídla. Kupují ho i zdraví lidé [ online ]. 2015-09-02 [cit. 2017-05-01]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/379274-kdyz-se-ze-zdraveho-zivotniho-stylu-stane-posedlost-ohrozujici-zivot.html (maš). Revoluční dieta podle amerického lékaře: Stačí pouze vynechat pšenici! [ online ]. 2014-06-06 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-diety/255359/revolucni-dieta-podle-americkeho-lekare-staci-pouze-vynechat-psenici.html Aktuálně.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://economia.ihned.cz/inzerce/aktualne-cz/ Aktuálně.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://economia.ihned.cz/produkty-a-sluzby/aktualne-cz/ Aktuálně.cz [online]. © 1999–2017. Dostupné z: https://www.aktualne.cz/ Blesk.cz [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: https://img.blesk.cz/static/data/blesk/reklama/cnc/PREZENTACE_ONLINE_04_2016.pdf 49 Blesk.cz [online]. © 2001–2017. Dostupné z: http://www.blesk.cz/ BROŽ, Jan. Svět zasáhl boom bezlepkového jídla. Kupují ho i zdraví lidé [ online ]. 2015-10-31 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://ekonomika.idnes.cz/poptavka-po-bezlepkovych-potravinach-roste-fmp-/test.aspx?c=A151030_194813_test_ozr ČAPKOVÁ, Michaela. Lenka zhubla 10 kilo za rok. Díky syrové stravě! [ online ]. 2015-09-19 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-pribehy/344044/lenka-zhubla-10-kilo-za-rok-diky-syrove-strave.html Definition of veganism [ online ]. © 1944–2017 [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism Deník [ online ]. © 2005–2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.vlmedia.cz/denik Deník MF DNES [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://data.idnes.cz/soubory/mafra_all/92A170120_TVE_027_PEDSTAVENTISKOVCHT.PDF Deník.cz [ online ]. © 2005–2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.vlmedia.cz/online/denik-cz.html Deník.cz [online]. © 2005–2017. Dostupné z: http://www.denik.cz/ ELIÁŠ, Zdeněk. Co je „veganství“ a proč jej praktikovat? [ online ]. © 2011–2017 [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: http://www.eticke-vegetarianstvi.cz/veganstvi/co-je-veganstvi-a-proc-jej-praktikovat-255 Extrémy ve výživě škodí. Alternativní způsoby souvisí spíše s životní filosofií [ online ]. 2016-04-12 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://relax.lidovky.cz/extremy-ve-vyzive-skodi-alternativni-zpusoby-souvisi-spise-s-zivotni-filosofii-ggl-/zdravi.aspx?c=A160411_095639_ln-zdravi_ape 50 FITZGERALD, Matt: Diet Cults: The Surprising Fallacy at the Core of Nutrition Fads and a Guide to Healthy Eating for the Rest of Us [ online ]. New York: Pegasus Books, 2014 [cit. 2017-01-27]. Dostupné z: https://books.google.cz/books?id=Bh1bBAAAQBAJ&pg FRAJTOVÁ, Marie. Fenomén raw food se rozmáhá i v Česku. Odborníci ale příliš nejásají [ online ]. 2014-08-11 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://www.lidovky.cz/fenomen-raw-food-se-rozmaha-i-v-cesku-odbornici-ale-prilis-nejasaji-102-/dobra-chut.aspx?c=A140810_224459_dobra-chut_ttr HAMMOND, Penny. Vegetarian types [ online ]. 2012-06-23 [cit. 2017-03-09]. Dostupné z: http://www.chewfo.com/vegetarian-types/ History [ online ]. © 1944–2017 [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: https://www.vegansociety.com/about-us/history IDNES.CZ [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://data.idnes.cz/soubory/mafra_all/A170113_TVE_014_IDNES.PDF iDNES.cz [online]. © 1999–2017. Dostupné z: http://www.idnes.cz/ Ihned.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://economia.ihned.cz/inzerce/ihned-cz/ IHNED.cz [online]. © 1996–2017. Dostupné z: http://ihned.cz/ JANSOVÁ, Petra. Slimáková: Držet dietu? To nemá se zdravím nic společného [ online ]. 2014-12-19 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/rozhovor-s-margit-slimakovou/r~5fa7c7c06ff711e4840b002590604f2e/?_ga=1.122935179.1259223496.1489226140&redirected=1493646078 51 JIŘIČKA, Jan Chceme cirkusy bez zvířat, radikální akce odmítáme, říká ochránkyně [ online ]. 2014-08-04 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-predsedkyni-svobody-zvirat-d96-/domaci.aspx?c=A140729_174215_domaci_jj KABÁTOVÁ, Barbora a Andrea ULAGOVÁ Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější? [ online ]. 2015-07-01 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/328172/myty-o-pecivu-v-hledacku-odborniku-zabiji-nas-lepek-je-tmave-pecivo-zdravejsi.html KOBESOVÁ, Jana. Po 26 letech skončil s veganskou dietou: Zachránilo mu to život a ještě zhubl! [ online ]. 2014-10-02 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-pribehy/277691/po-26-letech-skoncil-s-veganskou-dietou-zachranilo-mu-to-zivot-a-jeste-zhubl.html Lidovky.cz [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://data.idnes.cz/soubory/mafra_all/A170125_TVE_027_LIDOVKY.PDF Lidovky.cz [online]. © 2017. Dostupné z: http://www.lidovky.cz/ Netmonitor Online [ online ]. 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://online.netmonitor.cz/ Novinky.cz [online]. © 2003–2017. Dostupné z: https://www.novinky.cz/ O nás [ online ]. [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.cncenter.cz/clanek/1323/o-nas O projektu [ online ]. © 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.netmonitor.cz/o-projektu O službě [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: https://1.im.cz/r2/onas/prod/2016/novinky/prod_novinky_2016-07-26.pdf 52 Osm z deseti vegetariánů se záhy vrací k masu [ online ]. 2014-12-08 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/355694-osm-z-deseti-vegetarianu-se-zahy-vraci-k-masu.html PUCHÝŘOVÁ, Jana: Co je paleo dieta? [ online ]. © 2011–2017 [cit. 2017-01-27]. Dostupné z: http://www.paleodieta.cz/p/co-je-paleo-dieta.html Seznam.cz [ online ]. 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: https://www.seznam.cz/ ŠILHOVÁ, Marie. Dieta slavných: Jezte jenom maso, zapomeňte na sacharidy a zhubnete! [ online ]. 2015-02-01 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/299534/dieta-slavnych-jezte-jenom-maso-zapomente-na-sacharidy-a-zhubnete.html VESELÝ, Petr. Módní diety, které mohou pomoci zhubnout, ale i ohrozit zdraví [ online ]. 2015-08-31 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/378517-modni-diety-ktere-mohou-pomoci-zhubnout-ale-i-ohrozit-zdravi.html World history of vegetarianism [ online ]. [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: https://www.vegsoc.org/page.aspx?pid=830 Zdravá strava? Syrová zelenina je omyl, tvrdí Milan Calábek [ online ]. 2015-05-31 [cit. 2017-05-10]. Dostupné z: https://video.aktualne.cz/dvtv/dejiny-mediciny-jsou-dejiny-placeba-konstatuje-filozof/r~b4aa870205df11e5bc3a0025900fea04/ Zpravodajský portál iDNES.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.mafra.cz/portfolio.aspx?y=mafra/portfolio-idnes.htm&cat=internet |
Předběžná náplň práce |
Cílem bakalářské práce Mediální reflexe současných trendů ve stravování je popsání mediálního obrazu čtyř stravovacích stylů (veganství, vitariánství, paleo diety a bezlepkové diety) na příkladu sedmi online médií (iDNES.cz, Novinky.cz, Blesk.cz, Aktuálně.cz, Deník.cz, Lidovky.cz a IHNED.cz), a to v období od května 2014 do května 2016. Výzkum proběhl použitím metod kvantitativní obsahové analýzy a kvalitativní obsahové analýzy. Kvantitativní analýza odpovídá na otázky týkající se tonality mediálních obsahů, komunikace témat v čase a podle médií a tematického zařazení textů i konkrétních trendů ve stravování. Tato analýza je doplněna kvalitativní metodou, která podrobněji popisuje mediální reflexi vybraných trendů ve stravování. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The aim of the thesis Media Reflection of Current Food Trends is to describe the media image of four current food trends (veganism, raw foodism, paleolithic diet and gluten-free diet) on the example of seven Czech online media (iDNES.cz, Novinky.cz, Blesk.cz, Aktuálně.cz, Deník.cz, Lidovky.cz and IHNED.cz) from May 2014 to May 2016. The methods of a quantitative content analysis and a qualitative content analysis were used in the research. The quantitative analysis answers questions regarding the tonality of the media content, communication of issues over time and in relation to the individual media. Moreover the qualitative analysis describes the media reflection of current food trends in more detail. |