Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Mediální reflexe současných trendů ve stravování
Název práce v češtině: Mediální reflexe současných trendů ve stravování
Název v anglickém jazyce: Media Reflection of Current Food Trends
Klíčová slova: mediální obraz, stravování, životní styl, veganství, vitariánství, paleo dieta, bezlepková dieta, online média, kvantitativní obsahová analýza, kvalitativní obsahová analýza
Klíčová slova anglicky: media image, alimentation, lifestyle, veganism, raw foodism, paleolithic diet, gluten-free diet, online media, quantitative content analysis, qualitative content analysis
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra mediálních studií (23-KMS)
Vedoucí / školitel: PhDr. Mgr. Kristina Zábrodská, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 12.08.2016
Datum zadání: 12.08.2016
Datum a čas obhajoby: 20.06.2017 08:30
Místo konání obhajoby: Hollar - Smetanovo nábřeží 6
Datum odevzdání elektronické podoby:19.05.2017
Datum proběhlé obhajoby: 20.06.2017
Oponenti: Mgr. Lucia Osvaldová
 
 
 
Kontrola URKUND:
Seznam odborné literatury
Literatura:
ALI, Naheed. Kniha pro celiaky: Nové poznatky pro nemocné, lékaře a pacienty. Praha: Pragma, 2015. 239 s. ISBN 978-80-7349-434-6.
FASANO, Alessio, Susie FLAHERTY. Jak žít zdravě bez lepku: Přední odborník nabízí praktický návod, jak se zbavit nemocí. Praha: Pragma, 2015. 335 s. ISBN 978-80-7349-433-9.
HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Příbram: Jan Melvil, 2014. 336 s. ISBN 978-80-87270-67-7.
HENDL, Jan. Úvod do kvalitativního výzkumu. Praha: Karolinum, 1999. 278 s. ISBN 8024600307.
HÝŽOVÁ, Anna. Škola živé stravy – Vitariánství jako Cesta. Hradec Králové: Anna Hýžová, 2013. 215 s. ISBN 978-80-260-5325-5.
KENTON, Leslie a Susannah KENTON. Syrová strava. Praha: Pragma, 2007. 339 s. ISBN 978-80-7349-031-7.
KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie: Dieta bezlepková. Čestlice: Pavla Momčilová, 1994. 128 s. ISBN 80-901137-6-1.
MACRI, Irena. Paleo, cesta ke zdraví. Praha: Synergie, 2016. 217 s. ISBN 978-80-7370-426-1.
McQUAIL, Denis. Úvod do teorie masové komunikace. Praha: Portál, 2009. 640 s. ISBN 978-80-7367-574-5.
47
PÁNEK, J., J. POKORNÝ a J. DOSTÁLOVÁ: Základy výživy a výživová politika. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. 219 s. ISBN 80-7080-468-8.
RISI, Armina a Ronald ZÜRRER. Vegetariánský život – Přednosti bezmasé výživy. Praha: EarthSave CZ, 2007. 102 s. ISBN:978-80-86916-00-2.
RUJNER, Jolanta a Barbara A. CICHANSKA. Bezlepková a bezmléčná dieta. Brno: Computer Press, 2006. 108 s. ISBN 80-251-0775-2.
RUSSO, Ruthann. Syrová strava jako životní styl: Filozofie a výživa na pozadí syrové a živé stravy. Olomouc: Fontána, 2012. 262 s. ISBN 978-80-7336-686-5.
REIFOVÁ, Irena, et al. Analýza obsahu mediálních sdělení. Praha: Karolinum, 2004. 149 s. ISBN 80-246-0827-8.
TRAMPOTA, Tomáš a Martina VOJTĚCHOVSKÁ. Metody výzkumu médií. Praha: Portál, 2010. 296 s. ISBN 978-80-7367-683-4.
WIMMER, Roger D a Joseph R DOMINICK. Mass media research: an introduction. 9th ed. Boston, Mass.: Cengage/Wadsworth, 2011. 464 s. ISBN 978-143-9082-744.

Elektronická zdroje:
(ČTK). Sněmovna odložila 21% DPH na stavební pozemky. Zbytek daňových změn schválila [ online ]. 2014-12-22 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://byznys.ihned.cz/c1-63291480-snemovna-odlozila-21-dph-na-stavebni-pozemky-zbytek-danovych-zmen-schvalila
(ČTK). Výhody a nevýhody diety jeskynního muže [ online ]. 2015-01-06 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/357931-vyhody-a-nevyhody-diety-jeskynniho-muze.html
48
(ČTK). Význam tisku klesl, většina lidí hledá zprávy na internetu [ online ]. 2013-03-18 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.denik.cz/z_domova/vetsina-lidi-cerpa-zpravy-hlavne-z-webu-ci-tv-vyznam-tisku-klesl-20130318.html
(ČTK). Zdravá a vyvážená strava. Jako prevence rakoviny ideální, radí lékaři [ online ]. 2015-04-19 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://relax.lidovky.cz/zdrava-a-vyvazena-strava-jako-prevence-rakoviny-idealni-p2u-/zdravi.aspx?c=A150414_142603_ln-zdravi_ape
(ema). Bezlepková strava už dávno není jen pro celiaky [ online ]. 2015-07-01 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/369826-bezlepkova-strava-uz-davno-neni-jen-pro-celiaky.html
(ema). Svět zasáhl boom bezlepkového jídla. Kupují ho i zdraví lidé [ online ]. 2015-09-02 [cit. 2017-05-01]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/379274-kdyz-se-ze-zdraveho-zivotniho-stylu-stane-posedlost-ohrozujici-zivot.html
(maš). Revoluční dieta podle amerického lékaře: Stačí pouze vynechat pšenici! [ online ]. 2014-06-06 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-diety/255359/revolucni-dieta-podle-americkeho-lekare-staci-pouze-vynechat-psenici.html
Aktuálně.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://economia.ihned.cz/inzerce/aktualne-cz/
Aktuálně.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://economia.ihned.cz/produkty-a-sluzby/aktualne-cz/
Aktuálně.cz [online]. © 1999–2017. Dostupné z: https://www.aktualne.cz/
Blesk.cz [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: https://img.blesk.cz/static/data/blesk/reklama/cnc/PREZENTACE_ONLINE_04_2016.pdf
49
Blesk.cz [online]. © 2001–2017. Dostupné z: http://www.blesk.cz/
BROŽ, Jan. Svět zasáhl boom bezlepkového jídla. Kupují ho i zdraví lidé [ online ]. 2015-10-31 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://ekonomika.idnes.cz/poptavka-po-bezlepkovych-potravinach-roste-fmp-/test.aspx?c=A151030_194813_test_ozr
ČAPKOVÁ, Michaela. Lenka zhubla 10 kilo za rok. Díky syrové stravě! [ online ]. 2015-09-19 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-pribehy/344044/lenka-zhubla-10-kilo-za-rok-diky-syrove-strave.html
Definition of veganism [ online ]. © 1944–2017 [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: https://www.vegansociety.com/go-vegan/definition-veganism
Deník [ online ]. © 2005–2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.vlmedia.cz/denik
Deník MF DNES [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://data.idnes.cz/soubory/mafra_all/92A170120_TVE_027_PEDSTAVENTISKOVCHT.PDF
Deník.cz [ online ]. © 2005–2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.vlmedia.cz/online/denik-cz.html
Deník.cz [online]. © 2005–2017. Dostupné z: http://www.denik.cz/
ELIÁŠ, Zdeněk. Co je „veganství“ a proč jej praktikovat? [ online ]. © 2011–2017 [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: http://www.eticke-vegetarianstvi.cz/veganstvi/co-je-veganstvi-a-proc-jej-praktikovat-255
Extrémy ve výživě škodí. Alternativní způsoby souvisí spíše s životní filosofií [ online ]. 2016-04-12 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://relax.lidovky.cz/extremy-ve-vyzive-skodi-alternativni-zpusoby-souvisi-spise-s-zivotni-filosofii-ggl-/zdravi.aspx?c=A160411_095639_ln-zdravi_ape
50
FITZGERALD, Matt: Diet Cults: The Surprising Fallacy at the Core of Nutrition Fads and a Guide to Healthy Eating for the Rest of Us [ online ]. New York: Pegasus Books, 2014 [cit. 2017-01-27]. Dostupné z: https://books.google.cz/books?id=Bh1bBAAAQBAJ&pg
FRAJTOVÁ, Marie. Fenomén raw food se rozmáhá i v Česku. Odborníci ale příliš nejásají [ online ]. 2014-08-11 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://www.lidovky.cz/fenomen-raw-food-se-rozmaha-i-v-cesku-odbornici-ale-prilis-nejasaji-102-/dobra-chut.aspx?c=A140810_224459_dobra-chut_ttr
HAMMOND, Penny. Vegetarian types [ online ]. 2012-06-23 [cit. 2017-03-09]. Dostupné z: http://www.chewfo.com/vegetarian-types/
History [ online ]. © 1944–2017 [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: https://www.vegansociety.com/about-us/history
IDNES.CZ [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://data.idnes.cz/soubory/mafra_all/A170113_TVE_014_IDNES.PDF
iDNES.cz [online]. © 1999–2017. Dostupné z: http://www.idnes.cz/
Ihned.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://economia.ihned.cz/inzerce/ihned-cz/
IHNED.cz [online]. © 1996–2017. Dostupné z: http://ihned.cz/
JANSOVÁ, Petra. Slimáková: Držet dietu? To nemá se zdravím nic společného [ online ]. 2014-12-19 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: https://magazin.aktualne.cz/rozhovor-s-margit-slimakovou/r~5fa7c7c06ff711e4840b002590604f2e/?_ga=1.122935179.1259223496.1489226140&redirected=1493646078
51
JIŘIČKA, Jan Chceme cirkusy bez zvířat, radikální akce odmítáme, říká ochránkyně [ online ]. 2014-08-04 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-predsedkyni-svobody-zvirat-d96-/domaci.aspx?c=A140729_174215_domaci_jj
KABÁTOVÁ, Barbora a Andrea ULAGOVÁ Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější? [ online ]. 2015-07-01 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/328172/myty-o-pecivu-v-hledacku-odborniku-zabiji-nas-lepek-je-tmave-pecivo-zdravejsi.html
KOBESOVÁ, Jana. Po 26 letech skončil s veganskou dietou: Zachránilo mu to život a ještě zhubl! [ online ]. 2014-10-02 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-pribehy/277691/po-26-letech-skoncil-s-veganskou-dietou-zachranilo-mu-to-zivot-a-jeste-zhubl.html
Lidovky.cz [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://data.idnes.cz/soubory/mafra_all/A170125_TVE_027_LIDOVKY.PDF
Lidovky.cz [online]. © 2017. Dostupné z: http://www.lidovky.cz/
Netmonitor Online [ online ]. 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://online.netmonitor.cz/
Novinky.cz [online]. © 2003–2017. Dostupné z: https://www.novinky.cz/
O nás [ online ]. [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.cncenter.cz/clanek/1323/o-nas
O projektu [ online ]. © 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.netmonitor.cz/o-projektu
O službě [ online ]. 2016 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: https://1.im.cz/r2/onas/prod/2016/novinky/prod_novinky_2016-07-26.pdf
52
Osm z deseti vegetariánů se záhy vrací k masu [ online ]. 2014-12-08 [cit. 2017-04-29]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/355694-osm-z-deseti-vegetarianu-se-zahy-vraci-k-masu.html
PUCHÝŘOVÁ, Jana: Co je paleo dieta? [ online ]. © 2011–2017 [cit. 2017-01-27]. Dostupné z: http://www.paleodieta.cz/p/co-je-paleo-dieta.html
Seznam.cz [ online ]. 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: https://www.seznam.cz/
ŠILHOVÁ, Marie. Dieta slavných: Jezte jenom maso, zapomeňte na sacharidy a zhubnete! [ online ]. 2015-02-01 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-jak-zhubnout-hubnuti/299534/dieta-slavnych-jezte-jenom-maso-zapomente-na-sacharidy-a-zhubnete.html
VESELÝ, Petr. Módní diety, které mohou pomoci zhubnout, ale i ohrozit zdraví [ online ]. 2015-08-31 [cit. 2017-04-30]. Dostupné z: https://www.novinky.cz/zena/zdravi/378517-modni-diety-ktere-mohou-pomoci-zhubnout-ale-i-ohrozit-zdravi.html
World history of vegetarianism [ online ]. [cit. 2017-01-24]. Dostupné z: https://www.vegsoc.org/page.aspx?pid=830
Zdravá strava? Syrová zelenina je omyl, tvrdí Milan Calábek [ online ]. 2015-05-31 [cit. 2017-05-10]. Dostupné z: https://video.aktualne.cz/dvtv/dejiny-mediciny-jsou-dejiny-placeba-konstatuje-filozof/r~b4aa870205df11e5bc3a0025900fea04/
Zpravodajský portál iDNES.cz [ online ]. © 2017 [cit. 2017-04-18]. Dostupné z: http://www.mafra.cz/portfolio.aspx?y=mafra/portfolio-idnes.htm&cat=internet
Předběžná náplň práce
Cílem bakalářské práce Mediální reflexe současných trendů ve stravování je popsání mediálního obrazu čtyř stravovacích stylů (veganství, vitariánství, paleo diety a bezlepkové diety) na příkladu sedmi online médií (iDNES.cz, Novinky.cz, Blesk.cz, Aktuálně.cz, Deník.cz, Lidovky.cz a IHNED.cz), a to v období od května 2014 do května 2016. Výzkum proběhl použitím metod kvantitativní obsahové analýzy a kvalitativní obsahové analýzy. Kvantitativní analýza odpovídá na otázky týkající se tonality mediálních obsahů, komunikace témat v čase a podle médií a tematického zařazení textů i konkrétních trendů ve stravování. Tato analýza je doplněna kvalitativní metodou, která podrobněji popisuje mediální reflexi vybraných trendů ve stravování.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The aim of the thesis Media Reflection of Current Food Trends is to describe the media image of four current food trends (veganism, raw foodism, paleolithic diet and gluten-free diet) on the example of seven Czech online media (iDNES.cz, Novinky.cz, Blesk.cz, Aktuálně.cz, Deník.cz, Lidovky.cz and IHNED.cz) from May 2014 to May 2016. The methods of a quantitative content analysis and a qualitative content analysis were used in the research. The quantitative analysis answers questions regarding the tonality of the media content, communication of issues over time and in relation to the individual media. Moreover the qualitative analysis describes the media reflection of current food trends in more detail.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK