Znalosti alimentárních bakteriálních nákaz u rodičů žáků 1. stupně vybrané ZŠ
Název práce v češtině: | Znalosti alimentárních bakteriálních nákaz u rodičů žáků 1. stupně vybrané ZŠ |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The knowledge of the alimentary bacterial infections by parents of selected younger elementary school children |
Klíčová slova: | Alimentární nákaza, bakterie, prevence, dotazníkové šetření, respondent |
Klíčová slova anglicky: | Alimentary infection, bacterium, prevention, questionnaire survey, respondent |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 02.02.2016 |
Datum zadání: | 02.02.2016 |
Datum a čas obhajoby: | 08.01.2018 11:30 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 04.07.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 08.01.2018 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Zdůvodnění výběru tématu:
Téma práce jsem si zvolila na základě osobních zkušeností s některými alimentárními bakteriálními nákazami u vlastních dětí. Formulace problému, který bude v práci řešen: Ve své práci se budu zabývat úrovní a rozsahem znalostí problematiky alimentárních bakteriálních nákaz u rodičů mladších školních dětí vybrané ZŠ s důrazem na infekce běžného výskytu v ČR. Cíl práce: Cílem mé práce je zjistit úroveň znalostí alimentárních bakteriálních nákaz u rodičů žáků 1. stupně vybrané ZŠ Charakteristika metod: V praktické části bude využita metoda dotazníku, který bude distribuován rodičům žáků 1. stupně vybrané ZŠ. Struktura práce: Práce bude rozdělena na část teoretickou, s vymezením jednotlivých alimentárních bakteriálních nákaz, a část praktickou, zahrnující dotazníkové šetření znalostí alimentárních bakteriálních nákaz u rodičů žáků vybrané ZŠ. Dotazníkové šetření bude vyhodnoceno a na základě výsledků tohoto šetření budou vypracována praktická doporučení. |
Seznam odborné literatury |
GÕPFERTOVÁ, Dana a Petr PAZDIORA a kol. 100 infekcí (epidemiologie pro praxi). Praha: TRITON, 2015. ISBN 978-80-7387-846-7.·
GÕPFERTOVÁ, Dana, PAZDIORA, Petr a DÁŇOVÁ, Jana. Epidemiologie: obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1232-1. HAMPLOVÁ, L. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena pro bakalářské studium a všechny typy zdravotnických škol. Praha: Triton, 2015. 264 s. ISBN 978-80-7387-934-1. STAŇKOVÁ, M., V.MAREŠOVÁ a J.Vaništa. Repetitorium infekčních nemocí. Vyd. 1. Praha: Triton, 2008. 207 s. ISBN: 978-80-7387-056-0, STŘEDA, L., E.MARÁDOVÁ a T.ZIMA. Vybrané kapitoly o zdraví. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2010. 111 s. ISBN: 978-80-7290-480-8. ŠEJDA, Jan, ŠMERHOVSKÝ, Zdeněk a GÕPFERTOVÁ, Dana. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1068-4. TUČEK, Milan a Alena SLÁMOVÁ. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2012. 214 s. ISBN 978-80-246-2136-4. |
Předběžná náplň práce |
Tato práce se zabývá problematikou alimentárních bakteriálních nákaz. Práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou alimentární nákazy nejdříve vymezeny obecně včetně odborné terminologie k dané problematice, následuje zúžení tématu na alimentární nákazy pouze bakteriálního typu, charakteristiky vybraných alimentárních bakteriálních nákaz a souhrn preventivních opatření proti vzniku těchto nákaz. V části praktické je zpracován kvantitativní výzkum, jehož nástrojem bylo dotazníkové šetření. Prezentace výsledků a komparace dat jsou uskutečňovány pomocí stručných popisů, grafů a tabulek dle povahy otázky. Hlavním cílem výzkumu bylo zjištění celkové úrovně znalostí u rodičů žáků 1. stupně na ZŠ Psáry v okrese Praha – západ, s důrazem na infekce běžného výskytu v ČR, ověření předpokladu k tomuto cíli bylo provedeno. V práci jsou vymezeny další tři dílčí cíle výzkumu, jejichž předem stanovené předpoklady jsou porovnávány s výsledky dotazníkového šetření. Následuje diskuze a vytýčení zajímavých prvků ve výsledcích výzkumu. Součástí této práce je soubor praktických doporučení proti vzniku alimentárních nákaz obecně pro rodiče mladších školních dětí, vypracovaný na základě výsledků dotazníkového šetření. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The aim of this thesis is to investigate alimentary bacterial infections. It is divided into two parts, namely the theoretical and the practical one. In the theoretical part alimentary infections are defined at first in general terms including terminology related to the subject followed by narrowing of the topic to alimentary infections of bacterial nature only, selected alimentary infections description as well as by a set of preventive measures to avoid emergence of such infections. In the practical part a quantitative research based on a questionnaire survey has been processed. The results and data comparison are presented in the form of brief descriptions, graphs and tables according to the question nature. The main research objective was to indentify the overall alimentary bacterial infection related level of knowledge of the parents of pupils attending the Elementary School in Psáry in the Prage-West region. Emphasis was put on infections commonly occurring in the Czech Republic; verification of assumptions as regards this objective has been done. The thesis defines three other partial research objectives the predefined assumptions of which are compared with the questionnaire survey results. This is followed by a discussion and highlighting of interesting elements in the research results. The thesis includes a set of recommended preventive measures against alimentary infections emergence in general for younger school children parents prepared reflecting the questionnaire survey results. |