Mikroorganismy asociované s prachovými roztoči
Název práce v češtině: | Mikroorganismy asociované s prachovými roztoči |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Microbial association with house dust mites |
Klíčová slova: | roztoči, bakterie, symbionti, PCR, |
Klíčová slova anglicky: | mite, bacteria, symbionts, feeding, |
Akademický rok vypsání: | 2017/2018 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra parazitologie (31-161) |
Vedoucí / školitel: | doc. Jan Hubert, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 05.11.2017 |
Datum zadání: | 06.11.2017 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 12.08.2019 |
Datum proběhlé obhajoby: | 12.09.2019 |
Oponenti: | prof. Ing. Luděk Žůrek, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Prachoví roztoči jsou považováni za jedinou skupinu, která opustila parazitický způsob života a přešla zpět ke komenzálnímu. Otázkou je, zda tento přechod ovlivnila a umožnila interakce s mikroorganismy. Tyto interakce jsou relativně málo studovány. Proto je tato práce je zaměřená na roztoče rodu Dermatophagoides (D. pteronyssinus a D. farinae ) a jejich interakce s mikroorganismy. V literatuře je popsána interakce roztočů s mikroskopickou houbou Aspergillus peniclioides, která sice inhibuje růst roztočů, avšak populace roztočů bez této houby nedokáží přežít. Předpokládá, se že houby poskytují roztočům živiny při jejich konzumaci, případně vitámíny a další látky. Další možností je tvorba externálního rumenu, zde se předpokládá, že exoenzymy mikroorganismů natráví potravu roztočů ještě před jejich konzumací a to usnadňuje roztočům trávení. Naopak roztoči mikroorganismy šíří v exkrementech a nap povrchu těla. Roztoči rodu Dermatophagoides jsou asociovaní s bakteriemi rodu Bartonella a druh D. faraine je hostitelem reprodukčního parazita Cardinium. Tato bakterie nebyla identifikována v D. pteronyssinus, kde se vyskytují bakterie z čeledi Micrococcaceae, Kocuria, Staphyloccocus a Bacillus cereus. Cílem práceje charakterizovat některé interakce roztočů a mikroorganismů. Předpokládáme, že mikroorganismy (tj. Aspergillus peniclioides, Kocuria, Staphyloccocus, Bacillus cereus) usnadňují roztočům populační růst a to buď jako potrava nebo pomocí external rumen. Konzumace mikroroganismů roztoči může ovlivňovat růst mikroorganismů což se projeví změnou metabolismu, který lze měřit jako respiraci (CO2) produkce. Metody:(1) V laboratorních kulturách roztočů různého stáří (např. 14 dní a 5 měsíců) bude analyzován výskyt bakterií a hub v roztočích a ve frakci s exkrementy. Pro analýzu využijeme extrakci DNA, amplifikaci pomocí univerzálních primerů pro V4 oblast 16S rRNA a část ITS a následnou amlikonů na IlluminaMiseq (komerční služba). Data bioinformaticky zpracujeme pomocí programů UPARSE a MOTHUR. Takto získáme spektrum mikroorganismů. (2) Z roztočů, nebo jejich exkrementů budou izolovány mikroroganismy pomocí kultivace na bakteriálních a houbových živných půdách. Vybrané kolonie bakterie a mikroskopických hub budou identifikovány pomocí morfologických znaků a sekvence genů 16S rRNA a ITS a porovnáním těchto sekvencí se sekvencemi v GenBanku. (3) Vybrané mikroorganismy budou předkládány roztočům v potravně preferenčních (cafeteria) a růstových testech a mikrokosmových pokusech (tj. dieta s mikrorganismy a roztoči), kde měřena produkce C02 a porovnávána s kontrolou bez roztočů, případně roztoči bez diety. Případně kvantifikujeme růst mikrorganismů pomocí qPCR s využitím univerzálních primerů pro kvantifikaci bakterií a hub. Očekávané výsledky:Budou charakterizovány společenstva mikroorganismů v dvou druzích prachových roztočů v tělech a exkrementech a v různém času růstu kolonie. Identifikujeme nejvíce zastoupené druhy. Získáme kultury mikroorganismů z kultivovatelného spektra a identifikujeme a využijeme v dalších experimentech. Zjistíme, jak jsou tyto mikroorganismy vhodné pro růst roztočů a roztoči preferované. Stanovíme, zda roztoči akcelerují respiraci v mikrokosmech obsahující tyto bakterie. Přínosem práce bude rozšíření znalostí o interakci prachových roztočů a mikroorganismů. Projekt bude financován s grantu GAČR: 17-12068S |