skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení:
05.11.2015
Datum zadání:
05.11.2015
Datum odevzdání elektronické podoby:
13.05.2016
Datum proběhlé obhajoby:
06.06.2016
Oponenti:
prof. RNDr. Daniel Frynta, Ph.D.
Předběžná náplň práce
Review primárně dvou typů prací - (a) experimentů z klasické srovnávací psychologie zaměřených na vznik a perzistenci chuťových averzí u modelových druhů zvířat (především potkani, kuřata), (b) experimentů zaměřených na funkci aposematických signálů a chemické obrany kořisti vůči predátorům. Práce by se měla pokusit integrovat poznatky z obou těchto okruhů a analyzovat faktory, které ovlivňují (a) vznik naučené potravní averze a (b) její perzistenci a odolnost vůči extinkci naučené zkušenosti. Práce by měla odpovědět na následující otázky: (1) Jaké jsou hlavní typy experimentálního uspořádání používané při studiu potravních averzí? (2) Které faktory ovlivňují vytváření potravní averze a jakým způsobem? (3) Platí to, že efektivita učení je vyšší při delším intervalu mezi CS a US obecně? Jsou optimální intervaly různé u různých živočišných druhů? Uplatňuje se při vzniku potravních averzí kulturní přenos (sociální učení)? (4) Jak dlouho potravní averze perzistují a na čem délka perzistence záleží? (6) Které faktory zvyšují rezistenci potravní averze vůči extinkci? (7) Mají výsledky zjištěné na modelových druzích obecnější platnost a dají se podobné zákonitosti nalézt v experimentech zaměřených na situace predátor - aposematická/chráněná kořist?