Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Faktory ovlivňující vznik a trvání potravních averzí
Název práce v češtině: Faktory ovlivňující vznik a trvání potravních averzí
Název v anglickém jazyce: Factors affecting formation and persistence of dietary aversions
Klíčová slova: potravní averze, podmiňování, chuťová averze
Klíčová slova anglicky: taste aversion, taste aversion conditioning, passive avoidance learning, dietary aversion, sickness-conditioned learning, retention interval,
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra zoologie (31-170)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Alice Exnerová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 05.11.2015
Datum zadání: 05.11.2015
Datum odevzdání elektronické podoby:13.05.2016
Datum proběhlé obhajoby: 06.06.2016
Oponenti: prof. RNDr. Daniel Frynta, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Review primárně dvou typů prací - (a) experimentů z klasické srovnávací psychologie zaměřených na vznik a perzistenci chuťových averzí u modelových druhů zvířat (především potkani, kuřata), (b) experimentů zaměřených na funkci aposematických signálů a chemické obrany kořisti vůči predátorům. Práce by se měla pokusit integrovat poznatky z obou těchto okruhů a analyzovat faktory, které ovlivňují (a) vznik naučené potravní averze a (b) její perzistenci a odolnost vůči extinkci naučené zkušenosti. Práce by měla odpovědět na následující otázky: (1) Jaké jsou hlavní typy experimentálního uspořádání používané při studiu potravních averzí? (2) Které faktory ovlivňují vytváření potravní averze a jakým způsobem? (3) Platí to, že efektivita učení je vyšší při delším intervalu mezi CS a US obecně? Jsou optimální intervaly různé u různých živočišných druhů? Uplatňuje se při vzniku potravních averzí kulturní přenos (sociální učení)? (4) Jak dlouho potravní averze perzistují a na čem délka perzistence záleží? (6) Které faktory zvyšují rezistenci potravní averze vůči extinkci? (7) Mají výsledky zjištěné na modelových druzích obecnější platnost a dají se podobné zákonitosti nalézt v experimentech zaměřených na situace predátor - aposematická/chráněná kořist?
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK