Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv rané zkušenosti na potravní preference
Název práce v češtině: Vliv rané zkušenosti na potravní preference
Název v anglickém jazyce: Effect of early experience on food preferences
Klíčová slova: raná zkušenost, potravní imprinting, kulturní přenos potravních preferencí
Klíčová slova anglicky: early experience, food imprinting, imprinting-like behaviour, phase-sensitivity learning, cultural transmission of food preferences
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra zoologie (31-170)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Alice Exnerová, Ph.D.
Řešitel: Mgr. Magdalena Bělová - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 05.11.2015
Datum zadání: 05.11.2015
Datum odevzdání elektronické podoby:19.08.2016
Datum proběhlé obhajoby: 09.09.2016
Oponenti: RNDr. Eva Landová, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Review primárně dvou typů prací - (a) experimentů zaměřených na vliv rané zkušenosti na pozdější potravní preference; (b) prací týkajících se sociálního (kulturního) přenosu a to z rodičů na mláďata. Práce by měla odpovědět na následující otázky: (1) U kterých taxonů se potravní imprinting vyskytuje? (2) S jakými ekologickými vlastnostmi souvisí (potrava, rodičovská péče, socialita)? (3) V jakém období ontogeneze potravní imprinting u různých druhů probíhá (načasování, délka)? (4) Jaká zkušenost je pro potravní imprinting potřebná (jednorázová, opakovaná, dlouhodobá, jaké podněty - vizuální, olfaktorické - jsou imprintovány). (4) Jaká je perzistence imprintovaných preferencí? (5) Jaká je role kulturního přenosu u potravních preferencí?
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK