Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa a sedavé zaměstnání
Název práce v češtině: Výživa a sedavé zaměstnání
Název v anglickém jazyce: Nutrition and sedentary jobs
Klíčová slova: výživa, sedavé zaměstnání, civilizační onemocnění, metabolický syndrom, diabetes mellitus, obezita
Klíčová slova anglicky: nutrition, sedentary jobs, lifestyle diseases, metabolic syndrome, diabetes mellitus, obesity
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 30.10.2015
Datum zadání: 30.10.2015
Datum a čas obhajoby: 21.06.2017 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.06.2016
Datum proběhlé obhajoby: 21.06.2017
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
1. ALDHOON HAINEROVÁ, I., MÜLLEROVÁ D. a BRETŠNAJDROVÁ A (2009). Dětská obezita: průvodce ošetřujícího lékaře. Praha: Maxdorf,
2. BENCKO, V. (1998). Hygiena: učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Praha: Karolinum,
3. FAIT, T., VRABLÍK M. a ČEŠKA R. (2008). Preventivní medicína. Praha: Maxdorf,
4. GROFOVÁ, Z. (2007). Nutriční podpora: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada,
5. CHRPOVÁ, D. (2010) S výživou zdravě po celý rok. Praha: Grada,
6. KASPER, H. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada.
7. KITTNAR, O. 2011) Lékařská fyziologie: praktický rádce pro sestry. Praha: Grada,
8. MARINOV, Z. a PASTUCHA D. (2012) Praktická dětská obezitologie. Praha: Grada,
9. MAROUNEK, M., BŘEZINA P. a ŠIMŮNEK J. (2003). Fyziologie a hygiena výživy. Vyškov: VVŠ PV,
10. MOUREK, J, (2012) Fyziologie: učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2012.
11. MÜLLEROVÁ, D. (2003) Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech: z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Praha: Triton,
12. STRÁNSKÝ, M. a RYŠAVÁ L. (2010). Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice: Jihočeská univerzita,
13. SVAČINA, Š. (2013) Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha: Triton,
14. SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ D. a BRETŠNAJDROVÁ A. (2012). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty: z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Praha: Triton, 2012.
15. SVAČINA, Š. (2011) Metabolický syndrom: nové postupy. Praha: Grada,
16. SVAČINA, Š. a RYŠAVÁ L. (2008) Klinická dietologie. Praha: Grada,
17. VOKURKA, M. a RYŠAVÁ L. (2008). Patofyziologie pro nelékařské směry. Praha: Karolinum,
18. ZLATOHLÁVEK, L. (2016) Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media,
19. Antinutriční látky [online]. Praha [cit. 2016-04-15]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76561.aspx
20. BAYS, H. E., R. H. CHAPMAN a S. GRANDY. The relationship of body mass index to diabetes mellitus, hypertension and dyslipidaemia: comparison of data from two national surveys. International Journal of Clinical Practice [online]. 2007, 61(5), 737-747 [cit. 2016-05-31]. DOI: 10.1111/j.1742-1241.2007.01336.x. ISSN 13685031. Dostupné z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1742-1241.2007.01336.x
21. GRUNDY, S. M. Definition of Metabolic Syndrome: Report of the National Heart, Lung, and Blood Institute/American Heart Association Conference on Scientific Issues Related to Definition. Circulation[online]. 2004, 109(3), 433-438 [cit. 2016-06-02]. DOI: 10.1161/01.CIR.0000111245.75752.C6. ISSN 0009-7322. Dostupné z: http://circ.ahajournals.org/cgi/doi/10.1161/01.CIR.0000111245.75752.C6
22. PARRY, Sharon a Leon STRAKER. The contribution of office work to sedentary behaviour associated risk.BMC Public Health [online]. 2013, 13(1), 296- [cit. 2016-06-02]. DOI: 10.1186/1471-2458-13-296. ISSN 1471-2458. Dostupné z: http://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-296
23. Physical activity strategy for the WHO European Region 2016–2025 [online]. Vilnius, 2015 [cit. 2016-06-20]. Dostupné z:http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/282961/65wd09e_PhysicalActivityStrategy_150474.pdf?ua=1
24. Physical inactivity and diabetes [online]. 2015 [cit. 2016-05-12]. Dostupné z: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/news/news/2015/11/physical-inactivity-and-diabetes
25. Živina [online]. Praha [cit. 2016-04-12]. Dostupné z: http://www.fzv.cz/zivina/
26. Redukce tělesné hmotnosti: Redukční diety [online]. Praha [cit. 2016-05-20]. Dostupné z: http://www.vyzivaspol.cz/odborne-sekce/dietni-a-klinicka-vyziva/redukce-telesne-hmotnosti/
Předběžná náplň práce
V bakalářské práci jsem přiblížila problematiku dnešní doby, kterou je čím dál větší počet lidí, kteří celý pracovní den tráví vsedě, u počítače. Zároveň mají téměř neomezený přístup k potravinám. Tyto dva faktory výrazně přispívají k nezdravému životnímu stylu. Ten má vliv na rozvoj metabolických onemocnění, někdy nazývaných také jako „civilizační onemocnění“.
V první části jsem popsala racionální výživu, jak by měl vypadat příjem jednotlivých makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů) i mikroživin (vitaminů, minerálních látek).
Ve druhé části jsou uvedeny hlavní metabolická onemocnění, která mají souvislost se špatným životním stylem a hlavně sedavým způsobem života.
Praktická část se skládá z dotazníkového šetření. Cílem dotazníku bylo zjistit výživové a pohybové zvyklosti u zaměstnanců, kteří většinu pracovního dne tráví vsedě. Z výzkumu vyplynulo, že většině dotázaných není lhostejné, jaké potraviny přijímají, snaží se tomu přizpůsobit i své chování a nakupování. Někteří respondenti, přestože mají zájem o změnu životního stylu, nedaří se jim vytyčeného cíle dosáhnout. Možným řešením by byla spolupráce firem, jejichž zaměstnanci pracují vsedě, s nutričním terapeutem, který by pomohl lidem předcházet různým onemocněním způsobeným nesprávnou výživou.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
In my bachelor thesis I'm looking little bit closer to one of the key problems of our ages, which in my opinion is the fact, that too many people spending their working days only by sitting a whole day in front of the computer.At the same time, they have almost unlimited access to food.
Both factors together might have significant affect to an unhealthy life style, which has a big influence to metabolic deseases develompment, so called "Lifestyle deseases".
In the first part of the thesis, I am describing nutrition itself. How the nutrition intake should look like. Data I used is focused on proteins, lipids, carbohydrates, vitamins or mineral substances intake.
In the second part, the major metabolic deseases are described, especially those associated to a wrong lifestyle behaviours and sedentary lifstyle.
The practical part of the thesis is based on a questionnaire survey. The main objective of this survey is to determine dietary and exercise habits of those employees, who spend the most of their working days sitting behind the office desk. The research shows, that majority of respondents care about a food they consume. The most of them trying to adjust their behaviour and shopping habits. Some of the respondents are not able to reach their goal, even though they’re interested to change. Possible solution might be the cooperation of those companies, where the majority of their employees working behind the desk, with nutritional therapist, who would help to prevent deseases related to a wrong nutritional habits.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK