Potravinová bezpečnost a základní plodiny
Název práce v češtině: | Potravinová bezpečnost a základní plodiny |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Food security and staple crops |
Klíčová slova: | Potravinová bezpečnost, dostupnost potravin, přístup, stabilita, využití potravin, nerovnoměrná distribuce, hlad a chudoba; základní plodiny, geografické rozmístění, dovoz a vývoz, méně vyspělé státy |
Klíčová slova anglicky: | Food security, food availability, access, stability, utilization, uneven distribution, hunger and poverty; staple crops, geographical distribution, import and export, less developed countries |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje (31-340) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Dagmar Milerová Prášková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 17.12.2015 |
Datum zadání: | 18.12.2015 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 14.05.2017 |
Datum odevzdání tištěné podoby: | 15.05.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 12.06.2017 |
Oponenti: | RNDr. Vít Jančák, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Potravinová bezpečnost - představení potravinové bezpečnosti, důvod vzniku konpcetu - 4 pilíře: Dostupnost (potraviny musí fyzicky být v místě, kde je obyvatelé potřebují), Přístup (lidé musí být schopní si potraviny obstarat, musí mít tedy dostatek peněz pro jejich koupi, nebo dost půdy a dalších zdrojů k jejich vypěstování), Stabilita přístupu (nejen krátkodobý přístup k potravinánm), Využití - musí obsahovat vyvážený podíl živin (bílkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerální látky), který umožňuje žít aktivní a zdravý život. Základní plodiny - představení základních potravin dle výběru (způsob pěstování, výživová hodnota) - geografické rozmístění, v jakých státech se nejvíce pěstuje - mezinárodní obchod se základními potravinami (představeno na grafu) - role základních plodin pro potravinovou bezpečnost v méně rozvinutých zemích |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Food security - definition, origins of the concept - 4 pillars: Availability (physical amount of food where needed), Access (ability of people to get food, e.g. money to buy it or sources to produce it), Stability (not only seasonal access to food), Utilization (balanced intake of nutrients to live an active and healthy life). Staple crops - introduction of chosen staple crops (way of production, nutrition values) - geographical distribution, main producers - international trade woth staple crops (graph) - role of staple crops in food security in less developed countries |