Cílem výzkumu bylo zjistit povědomí dárců krevní plazmy o správné výživě, posoudit jejich stravovací návyky a pitný režim. Zjistit informovanost dárců o plazmaferéze, znalost potravin vhodných k doplnění bílkovin po odběru a železa při nízké hladině hemoglobinu. Porovnat rozdíl ve stravování u mužů a žen. Zmapovat četnost vyřazení dárců z plazmaferézy kvůli nízké hladině hemoglobinu, vysoké hladině leukocytů či chylózní plazmě. V závěru respondenti hodnotí vlastní znalost dané problematiky. Výzkum probíhal metodou standardizovaného anonymního dotazníku. Při zachování etických zásad byla zpracována souhrnná data 300 respondentů navštěvujících soukromé plazmatické centrum. Průzkum probíhal v rozmezí 14 dnů, od 18. 11. 2015 do 2. 12. 2015, aby nedošlo k situaci, že bude dotazník vyplněn jedním respondentem vícekrát.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The aim of this research was to map the blood plasma donors’ awareness of well-balanced diet, evaluate their eating habits and water intake. Inquire donors’ knowledge of plasmapheresis, their awareness of food suitable for replenishing proteins after the collection of blood plasma and iron in low levels of haemoglobin. Compare the differences in eating habits between men and women. Map the frequency of rejected plasma donors due to low haemoglobin, high level of leucocytes or chylous plasma. In the conclusion the respondents evaluate their own knowledge of the given problems. The research was conducted in a method of a standardised anonymous questionnaire. Overall data of 300 respondents attending a private plasma centre were processed while maintaining ethical principles. The research took place in 14 days, from 18th November 2015 until 2nd December 2015, so as to avoid a situation in which one client fills more than one questionnaire.