Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Kvalita života u pacientů s nesnášenlivostí lepku v České republice
Název práce v češtině: Kvalita života u pacientů s nesnášenlivostí lepku v České republice
Název v anglickém jazyce: Quality of Life in Patients with Gluten Intolerance in Czech Republic
Klíčová slova: Kvalita života|zdraví|ke zdraví vztažená kvalita života|lepek|nesnášenlivost lepku
Klíčová slova anglicky: Quality of life|health|health – related quality of life|gluten|gluten intolerance
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra psychologie (21-KPS)
Vedoucí / školitel: PhDr. Tamara Hrachovinová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 12.03.2015
Datum zadání: 12.03.2015
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 19.03.2015
Datum a čas obhajoby: 04.09.2018 00:00
Datum odevzdání elektronické podoby:31.07.2018
Datum proběhlé obhajoby: 04.09.2018
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: MUDr. Gabriela Šivicová
 
 
 
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se nejdříve soustředí na koncept kvality života vztažené ke zdravotnímu stavu. Dále se zaměří na problematiku chronického onemocnění, přičemž rozebere zejména dopady chronického onemocnění na jednotlivé oblasti kvality života nemocného. Pak se bude věnovat konkrétnímu chronickému onemocnění (nesnášenlivost lepku), jeho popis a léčbu. Výzkumné šetření ve druhé části diplomové práce bude orientované na kvalitu života dospělé populace ČR (18 a více let) trpící nesnášenlivostí lepku. Za využití vlastního dotazníku bude měřena kvalita života v době před diagnózou a po ní. Výzkumné šetření bude zjišťovat, zda má nesnášenlivost lepku a s ní spojená životní změna vnímaný dopad na jednotlivé složky kvality života respondentů měřené v dotazníku, jaký tento dopad je a co respondentům pomáhá. Výzkumný soubor budou tvořit respondenti, kteří vyplní dotazník administrovaný prostřednictvím internetových portálů sdružujících pacienty s nesnášenlivostí lepku. Výsledky šetření by mohly vést k návrhům na zlepšení kvality života pacientů.
Seznam odborné literatury
Červenková, R. (2006). Celiakie. Praha: Galén.
Křivohlavý, J. (2009). Psychologie zdraví. Praha: Portál.
Marks, F. D., Murray, M., Evans, B. & Estacio, E. V. (2011). Health psychology: Theory, Research and Practice. London: Sage Publications Ltd.
Seed, P. & Lloyd, G. (1997). Quality of Life. London and Bristol: Jessica Kingley Publishers.
Vad’urová. & H. Mühlpachr, P. (2005). Kvalita života: Teoretická a metodologická východiska. Brno: Masarykova Univerzita.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK