Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Informovanost dětí o složení vybraných cukrovinek
Název práce v češtině: Informovanost dětí o složení vybraných cukrovinek
Název v anglickém jazyce: Children's awareness of compositions in selected confectionery
Klíčová slova: Zdravý životní styl, výživa, starší školní věk, přídatné látky, cukrovinky.
Klíčová slova anglicky: Healthy lifestyle, nutrition, school age, additives, confectionery.
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 10.02.2015
Datum zadání: 15.02.2015
Datum a čas obhajoby: 08.09.2021 09:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:11.07.2021
Datum proběhlé obhajoby: 08.09.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (OSZD005)
Oponenti: PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1. Zdůvodnění výběru tématu: Téma práce jsem si zvolila proto, že se zajímám o zdravý životní styl, zejména o kvalitu výživy dnešní populace. V práci se zaměřím na problematiku stravování dětské populace, konkrétně konzumaci vybraných cukrovinek, protože to považuji za aktuální téma současnosti. Doufám, že má práce poslouží jako pomocný výukový materiál pro učitele ZŠ v předmětu výchova ke zdraví.

2. Formulace problému, který bude v práci řešen: Konzumace vybraných cukrovinek (tvrdých, gumovitých a želé bonbónů) u žáků staršího školního věku a jejich informovanost o jejich celkovém složení a možném obsahu přídatných látek.

3. Cíl práce: Provedením dotazníkového šetření zjistit u dané skupiny dětské populace jejich informovanost o celkovém složení a možném obsahu přídatných látek ve vybraných cukrovinkách. Zjistit, zda si testovaný vzorek dětské populace uvědomuje zdravotní rizika z nadměrné konzumace cukrovinek.

4. Charakteristika metod: Rešerše literatury vztahující se k dané problematice s cílem utvořit si ucelený přehled o daném tématu, stanovení hypotéz, provést dotazníkové šetření formou uzavřených otázek, výsledné zpracovaní dotazníků, ověření hypotéz a hodnocení.

5. Struktura práce:

1. obsah
2. úvod – starší školní věk, zdravý životní sty, výživa, aditiva, cukrovinky
3. hlavní část – cíle, hypotézy, výsledky a hodnocení
4. závěr
5. seznam použité literatury
6. přílohy
Seznam odborné literatury
1. JUNGBAUEROVÁ, L„ VODÁKOVÁ, J. Úvod ke zdravé výživě. Praha: PedF UK, 1996.

2. SKALKOVÁ, J. a kol. Úvod do metodologie a metod pedagogického výzkumu, Praha: SPN, 1983.

3. VRBOVÁ, Т. Víme, co jíme? aneb Průvodce „Éčky" v potravinách. Praha: EcoHouse 2001. ISBN 80-238-7504.

4. BABIČKA, Luboš. Přídatné látky v potravinách: publikace České technologické platformy pro potraviny. 1. vyd. Praha: Potravinářská komora České republiky, Česká technologická platforma pro potraviny, 2012. ISBN 978-809-0509-634.
Předběžná náplň práce
Diplomová práce se bude zabývat tématem informovaností dětí o složení vybraných cukrovinek. Práce bude obsahovat teoretickou a praktickou část. Ve své práci se zaměřím zejména na tvrdé a gumovité bonbóny a na jejich složení. Dále na zdravotní rizika spojená s konzumací cukrovinek a zdravého životního stylu u dětí staršího školního věku. Žákům bude připraven dotazník, jehož cílem bude zjistit, zda si jsou žáci vědomi zdravotních rizik ve spojení s konzumací cukrovinek. Práci doplním o tabulky s výsledky testování. V práci budou zmíněny i Školení projekty podporující zdraví. Testování bude probíhat na ZŠ Dubí 1.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The diploma thesis will deal with the topic of children's awareness of the composition of selected confectionery. The work will contain a theoretical and practical part. In my work I will focus mainly on hard and gummy candies and their composition. Furthermore, the health risks associated with the consumption of confectionery and a healthy lifestyle in older school children. A questionnaire will be prepared for students, the aim of which will be to find out whether students are aware of the health risks associated with the consumption of confectionery. I will complete the work with tables with test results. The work will also mention training projects to support health. Testing will take place at Dubí 1 Elementary School.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK