Jídlo je neodmyslitelně spjato s lidským životem, neboť patří mezi základní fyziologické potřeby umožňující přežití. Přesto, že je toto téma předmětem odborného zájmu, domnívám se, že není dostatečně reflektováno z hlediska sociokulturního. Proto jsem zvolila fenomén stravy jako nosné téma etnografického výzkumu, vedoucí k přiblížení problematiky stravy a stravování seniorů na úrovni sociálních a kulturních souvislostí. Jak na změny související s přechodem do totální instituce senioři reagují? Vládne i v této instituci "režim spěchu"? Jak, kde a s kým je realizována příprava stravy a její servis? Jakým způsobem je na stravování navázán individuální plán a standardy kvality sociální péče? Práce je rozdělena na teoretickou část se zakotvením v odborné literatuře, část metodologickou reflektující proces etnografického výzkumu a část analytticko-interpretativní, která zachytí výsledky výzkumu v diskusi s odborným teroretickým zázemím projektu.