Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 384)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Porovnání dodržování dietních zásad u pacientů s DM v nemocničním zařízení a v domácím prostředí
Název práce v češtině: Porovnání dodržování dietních zásad u pacientů s DM v nemocničním zařízení a v domácím prostředí
Název v anglickém jazyce: Comparison dietary compliance policy in DM patients in hospital and at homecare
Klíčová slova: Diabetes mellitus, komplikace, terapie, edukace, kvalita života
Klíčová slova anglicky: Diabetes mellitus, complications, therapy, diet, education, life quality
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Alena Ratajová
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 31.10.2014
Datum zadání: 31.10.2014
Datum potvrzení stud. oddělením: 31.10.2014
Datum a čas obhajoby: 26.07.2016 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:28.04.2016
Datum proběhlé obhajoby: 26.07.2016
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Kateřina Hobzová
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato práce pojednává o dodržování základních pravidel a doporučení diabetické diety. Cílem práce je zjistit rozdíl v dodržování diabetické diety v nemocničním zařízení a v domácím prostředí, a to hlavně u diabetiků DM 2T, kteří i přes intervenci zdravotnických pracovníků – lékařů, sester, podceňují možné riziko vzniku komplikací.
Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou.
Teoretická část popisuje pojmy a definice diabetu. Historii, statistiky, prevalenci onemocnění v ČR, základní rozdělení a komplikace nemoci. Nutriční doporučení podle typu diabetes. Farmakoterapii a pohyb jako nedílnou součást péče o nemocné diabetem.
Ve výzkumné části je zkoumána realita dodržování zásad diabetické diety za doby hospitalizace, kdy přesné dávky a rozdělení stravy jsou součástí ošetřovatelské péče a v domácím prostředí, kde si pacient sám určuje výběr potravin a množství stravy.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This thesis examines the ability to keep the basic rules and diabetic diet recommendations. The goal of this work is to find out the differences in keeping the diabetic diets and possible risk of complications, especially for diabetics with DM 2T, even though the intervention of the medical staff - doctors and nurses.
The thesis is divided in two parts - theoretical and research.
Theoretical part describes the following terms: definition and history of diabetes, stats and prevalence of illness in CR, basic distribution and complications. Therapy - the diabetes type division in combination with patient’s weight. Pharmacotherapy and physical activity as integral part of complete treatment.
Following the diabetic diet for the time of treatment, where exact doses and food distribution are parts of the medical therapy, is the main part of the research. The thesis also examines the home environment, where the patient chooses groceries and defines the amount of food doses.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK