Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Životní styl za První republiky na příkladu gastronomie v českém dobovém tisku
Název práce v češtině: Životní styl za První republiky na příkladu gastronomie v českém dobovém tisku
Název v anglickém jazyce: Life style in Czechoslovakia (1918 - 1938) described in gastronomy sections in newspapers and journals of that time
Klíčová slova: gastronomie, gastronomická žurnalistika, stravování, první republika, ČSR, ženské časopisy, denní tisk, Venkov, Lidové noviny, Národní listy, Gentleman, obsahová analýza, historická analýza, dějiny všednodennosti
Klíčová slova anglicky: Gastronomy, foodjournalism, eating habits, Czech Republic 1918 – 1938, CSR, women´s magazines, newspapers, Venkov, Lidove noviny, Narodni listy, Gentleman, content analysis, historical analysis, history of everyday life
Akademický rok vypsání: 2013/2014
Typ práce: rigorózní práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Institut komunikačních studií a žurnalistiky (23-IKSZ)
Vedoucí / školitel: doc. PhDr. Barbara Köpplová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 10.09.2014
Datum zadání: 10.09.2014
Datum a čas obhajoby: 20.10.2014 00:00
Místo konání obhajoby: FSV Praha 1.
Datum odevzdání elektronické podoby:12.09.2014
Datum proběhlé obhajoby: 20.10.2014
Oponenti: doc. PhDr. Pavla Vošahlíková, DrSc.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Zpracování tématu gastronomické žurnalistiky v období první republiky na základě obsahové analýzy dobového tisku (4 deníků, 8 ženských listů a 1 časopisu pro muže) a předložení nástinu stravování prvorepublikové společnosti.

Výzkumné otázky:
1. Jak se vyvíjelo pokrytí tématu v dobovém tisku?
2. Jak téma gastronomie zpracovávaly jednotlivé tituly?
3. Liší se přístup médií ke zpracování informací ve vypjatých momentech dle jejich zaměření?

Obsah
1. Úvod – představení tématu a jeho dosavadní zpracování
2. Metodologie – obsahová analýza a historická analýza
3. Vybraná prvorepubliková periodika – představení analyzovaných titulů
4. Období první republiky – shrnutí historie, hospodářské situace a demografie obyvatel
5. Gastronomie první republiky – představení běžného jídelníčku různých sociálních vrstev společnosti
6. Gastronomická žurnalistika za první republiky – analýza obsahu vybraných médií
7. Závěr – shrnutí výsledků výzkumu a návrh na jeho pokračování
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This thesis should provide an overview of the First Republic gastronomy and its presentation in historical press. The aim of this thesis is to define the First Republic gastronomic journalism. It answers questions about development of the First Republic journals coverage of this subject, about gastronomic subject presentation in particular titles and the differences in media approach in charged moments in accordance with their orientation. Using a content analysis method the four biggest newspapers, eight women´s journals and one magazine for men published between 1918 – 1938 on Czechoslovak territory were examined.
Attention is paid to a description of gastronomical habits of different social classes in cities, villages over different periods of the year.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK