Ústřední role jídla v čínském starověku
Název práce v češtině: | Ústřední role jídla v čínském starověku |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The Crucial Role of Food in Early China |
Klíčová slova: | Čína|starověk|dynastie Východní Zhou|zemědělské plodiny|maso|alkohol|obřady|předkové|obětování|hostiny|dochované texty |
Klíčová slova anglicky: | China|antiquity|Eastern Zhou Dynasty|agricultural crop|meat|alkohol|ritual|ancestors|sacrifice|feasts|surviving texts |
Akademický rok vypsání: | 2013/2014 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra sinologie (21-KSI) |
Vedoucí / školitel: | doc. Mgr. Jakub Maršálek, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 20.03.2014 |
Datum zadání: | 20.03.2014 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 26.03.2014 |
Datum a čas obhajoby: | 11.09.2017 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 25.06.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 11.09.2017 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | Mgr. Ondřej Škrabal |
Zásady pro vypracování |
Řešitelka se ve své práci bude - na základě sekundární literatury v západních jazycích i čínštině a s přihlédnutím k pramenům - věnovat problematice stravy a jejího společenského a rituálního významuv čínském starověku, a to především se zřetelem k době Válčících států (453-221 př. n. l.), pro kterou je již k dispozici vícero údajů. Geograficky se soustředí hlavně na "centrální" oblast čínské civilizace v severní Číně u Žluté řeky. V úvodu ve stručnosti obecněji pojedná o kulturním a společenském významu potrav a stravování s podtržením konkrétních aspektů relevantních pro kulturu čínskou; dále představí základní suroviny a způsoby úpravy pokrmů ve starověké Číně. V další části práce bude věnovat pozornost kulturním, společenským a rituálním konotacím potravy a stravování ve starověké Číně. |
Seznam odborné literatury |
Chang, K. C. 1977: Food in Chinese Culture: Antropological and Historical Perspectives. Yale: Yale Unicersity Press. Hölmann, T. 2013: The Land of the Five Flavors: A Cultural History of Chinese Cuisine (Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History). Columbia University Press. Chuci Zuozhuan |