Nutriční chování a životospráva středoškolské mládeže na Roudnicku
Název práce v češtině: | Nutriční chování a životospráva středoškolské mládeže na Roudnicku |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutritional behavior and lifestyle of secondary school students in the Roudnice nad Labem |
Klíčová slova: | adolescence, výživa, poruchy příjmu potravy, alternativní způsoby stravování, trávení volného času |
Klíčová slova anglicky: | adolescence, nutrition, eating disorders, alternative diets, leisure activities |
Akademický rok vypsání: | 2013/2014 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | PaedDr. Eva Marádová, CSc. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 08.02.2014 |
Datum zadání: | 02.04.2015 |
Datum a čas obhajoby: | 09.09.2015 09:15 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 17.07.2015 |
Datum proběhlé obhajoby: | 09.09.2015 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (OSZD004) |
Oponenti: | PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Studentka vyhledá a zpracuje relevantní odbornou literaturu a další informační zdroje. Vypracuje analýzu a komparaci různých přístupů ke zkoumané problematice. Navrhne a realizuje empirické šetření (postoje středoškoláků ke stravování a zdravému životnímu stylu), vypracuje popis výzkumné metodologie. Provede analýzu dat a jejich interpretaci, v diskusi propojí výsledky šetření s teoretickými poznatky a s výsledky obdobných výzkumných studií. |
Seznam odborné literatury |
FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha : Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1057-9.
KRCH, F. a kolektiv. Poruchy příjmu potravy. Praha : Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-627-7. MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2010. ISBN 978-80-87411-02-5. MLČÁK, Z. Psychologie zdraví a nemoci. Ostrava : Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-035-1. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0. FIALA, J., KUKLA, L. Co chutná a nechutná dospívajícím, a co skutečně jedí – preference a konzumace. Výživa a potraviny. 2012, č. 5. ISSN 1211-846X. PEKAŘ, T. Vegetariáni a vitamin B12. Prameny zdraví. 2010, č. 1. ISSN 1803-5973. Ministerstvo zdravotnictví České republiky [online]. ©2010 [cit. 2014-04-03]. Dostupné na World Wide Web: <http://mzcr.cz/>. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky [online]. © 2013 - 2014 [cit. 2014-04-03]. Dostupné na World Wide Web: <http://www.msmt.cz/>. |
Předběžná náplň práce |
Bakalářská práce se zabývá nutričním chováním a životosprávou středoškolské mládeže studující v Roudnici nad Labem v Ústeckém kraji, konkrétně dospívajícími ve věku 15 až 19 let, kteří jsou zároveň žáky středních škol. Cílem práce je zjistit, jaké zaujímají postoje vůči stravování a zdravému životnímu stylu a zda si jsou vědomi rizik vyplývajících z nedodržování racionálních pravidel v této oblasti.
V teoretické části poskytuje ucelené znalosti o problematice dospívání včetně jeho fyzických i psychických změn, které hrají podstatnou roli v procesu utváření osobnosti jedince. Věnuje se podstatným potřebám dospívajících, neopomíná však fakt, že v tomto vývojovém období jsou namísto dodržování pravidel zdravého životního stylu mnohdy upřednostňovány jiné požadavky a zájmy. V neposlední řadě také popisuje problematiku poruch příjmu potravy, včetně jejich příčin, důsledků a léčby. Praktická část bakalářské práce doplňuje poznatky z první části pomocí metody dotazníkového šetření. Získává údaje o stravování studentů a trávení volného času a také zjišťuje, v jaké míře vyjadřují sympatie vůči alternativnímu stravování, jako je např. vegetariánství a jeho různé typy. Získaná data následně porovnává dle pohlaví. Na základě těchto výsledků jsou poté stanoveny možnosti, které rozvinou činnost roudnických středních škol zejména v oblasti prevence a zároveň tím také podpoří snahy MZ ČR v boji za zdravější životní styl české populace. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This bachelor thesis deals with nutrition and lifestyle behaviors of high school students studying in the Roudnice nad Labem in the Usti region. The aim is to find out, what attitudes students occupy towards diet and lifestyle and whether they are aware of risks arising from violation of rational rules in this area. The theoretical part provides comprehensive knowledge about adolescence, including physical and psychological changes that play a significant role in shaping an individual's personality. In connection with this, it also describes problems of eating disorders and a possibility of alternative diets. The practical part of the thesis complements the findings using the method of the questionnaire survey. It obtains data on the student's eating habits and their leisure activities, and it also determines an extent of their sympathy for alternative food such as vegetarianism and its various types. Based on results it proposes recommendations for preventive action. |