Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 385)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vliv pobytu v domovech mládeže na nutriční preference středoškoláků v Olomouckém kraji
Název práce v češtině: Vliv pobytu v domovech mládeže na nutriční preference středoškoláků v Olomouckém kraji
Název v anglickém jazyce: How nutritional preferences of high school students in the region of Olomouc are influenced by staying in boarding schools
Klíčová slova: domov mládeže, žák, středoškolák, dospívající, strava, základní živiny, stravovací návyky, nutriční preference, nesprávné jídelní postoje, doporučení
Klíčová slova anglicky: home for youths, pupil, high school student, adolescent, basic nutrients, dietary habits, nutritional preferences, incorrect eating attitudes, recommendations
Akademický rok vypsání: 2013/2014
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra speciální pedagogiky (41-KSP)
Vedoucí / školitel: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 11.01.2014
Datum zadání: 21.11.2014
Datum a čas obhajoby: 18.05.2016 09:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R126, 126, 1. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:15.04.2016
Datum proběhlé obhajoby: 18.05.2016
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Studentka rozpracuje relevantní odbornou literaturu a další informační zdroje. Předloží analýzu a komparaci různých přístupů ke zkoumané problematice. Navrhne a realizuje empirické šetření, vypracuje popis výzkumné metodologie. Provede analýzu dat a jejich interpretaci, v diskusi propojí výsledky šetření s teoretickými poznatky.
Postup:
Teoretická část - vymezení základních živin a jejich funkcí pro správnou činnost organismu dospívajícího jedince, vhodné stravovací návyky pro danou věkovou skupinu, možná rizika vznikající z nedodržování těchto návyků, výsledky publikovaných šetření zaměřených na podobnou problematiku.
Praktická část - porovnání určitých vybraných aspektů stravování středoškoláků pobývajících v domovech mládeže a středoškoláků bydlících doma metodou kvantitativního výzkumného šetření založeného na dotazníku, který je určen žákům středních škol na Olomoucku.
Vyhodnocení výsledků, návrh opatření
Seznam odborné literatury
FOŘT, P. Moderní výživa pro děti. Praha : Metramedia, 2000. ISBN 80-238-5498-4
FOŘT, P. Stop dětské obezitě. Praha : Ikar, 2004. ISBN 80-249-0418-7
HANREICH, I. Jídlo a pití malých dětí. Praha : Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-0100-6
KAST-ZAHN, A.; MORGENROTH, H. Aby děti správně jedly. Brno : Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-1937-2
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha : Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0736-5 MACHOVÁ, J. Biologie člověka pro učitele. Praha : Karolinum, 2010. ISBN 978-80-7184-867-7
MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha : VŠH, 2007. ISBN 978-80-86578-69-9
Časopisy
Hygiena : časopis pro ochranu a podporu zdraví. Praha : Státní zdravotní ústav, 2012. ISSN 1802-6281
Výživa a potraviny. Praha : Výživaservis, 2012. ISSN 1211-846X
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu pobytu v domovech mládeže na nutriční preference středoškoláků v Olomouckém kraji. Problematika stravovacích zvyklostí a preferencí je aktuálním tématem dnešní doby. Zasahuje všechny věkové skupiny, dospívající nevyjímaje. Právě adolescenti jsou skupinou, jejíž životní a stravovací postoje ovlivňuje mnoho faktorů. Mezi ně patří i místo a způsob života v tomto náročném životním období. Z obecného hlediska se lze domnívat, že žáci středních škol, kteří se dlouhodobě stravují sami bez dohledu rodičů, mají jiné stravovací návyky než žáci, jejichž stravovací zvyklosti dennodenně ovlivňuje rodinné prostředí.
Cílem práce je zjištění, zda existují rozdíly mezi nutričními zvyklostmi a preferencemi těchto dvou skupin středoškoláků a definice faktorů, které tyto rozdílné zvyklosti a preference způsobují. Práce se zabývá dopadem zjištěných stravovacích návyků na zdraví daných jedinců a na jejich budoucí nutriční chování. Výstupem práce je doporučení, jak eliminovat či zmírnit nesprávné jídelní postoje ohrožených či již postižených žáků.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis focuses on the influence of stay in the homes for youths on nutritional preferences of the high school students in the region of Olomouc. The topic of eating habits and preferences is discussed a lot nowadays. This topic is important for everybody, adolescents as well. The life and eating habits of adolescents are affected by various factors. One of the most important factors is the way of living. Generally it can be assumed that the high school students living in the homes for youths and eating without parents’ supervision have different eating habits then the high school students who live together with the parents and who are affected by the family environment on a daily basis.
The aim of this thesis is to find out if there are any differences in eating attitudes and preferences between these two groups of the high school students. In case there are different eating attitudes and preferences then the aim of this thesis is to define the factors which cause these differences. This thesis deals with the impact of identified eating habits on health of the adolescents and also on their future eating attitudes. The outcome of the thesis is the set of recommendations saying how to eliminate or alleviate the incorrect eating attitudes of the threatened or affected students.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK