Jazykové prostředky současné francouzštiny v odborné oblasti zdravé výživy.
Název práce v češtině: | Jazykové prostředky současné francouzštiny v odborné oblasti zdravé výživy. |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Linguistic devices of present french language in the field of healthy diet. |
Klíčová slova: | francouzština, textová lingvistika, zdravá výživa, zdravý životní styl, kvalita potravin |
Klíčová slova anglicky: | french language, text linguistic, healthy diet, healthy lifestyle,food quality |
Akademický rok vypsání: | 2012/2013 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav románských studií (21-URS) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Hana Loucká, CSc. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 10.06.2013 |
Datum zadání: | 11.06.2013 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 10.07.2013 |
Datum a čas obhajoby: | 24.06.2015 09:30 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 21.05.2015 |
Datum proběhlé obhajoby: | 24.06.2015 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | PhDr. Olga Nádvorníková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1.část Funkční stylová oblast odborné francouzštiny, typologické vymezení textů dané odborné oblasti a jazyková charakteristika stylové oblasti odborných textů. 2.část Rozbor výstavby konkrétních zkoumaných textů a užití jazykových prostředků ve vztahu k typu textu: kritéria výběru vzhledem k zaměření a ke konkrétní komunikativní situaci, komunikativní funkci, komunikativní strategii a diskurzívním postupům; charakteristika morfosyntaktických prostředků; slovní zásoba – terminologie, slovotvorné a pojmenovávací postupy. |
Seznam odborné literatury |
ADAM,J. M. Types de textes ou les genres de discours? Comment classer les textes qui disent DE et COMMENT FAIRE?, Langages, 141, pp.10-28, mars 2001. GUILBERT, L. La créativité lexicale, Larousse, 1975. CHLOUPEK,J. a kol. Stylistika češtiny, SPN, Praha 1991. JEDLIĆKA – FORMÁNKOVÁ– REJMÁNKOVÁ, Základy české stylistiky, Praha,1970. LOUCKÁ, H. La communication verbale et le texte, Karolinum – Univerzita Karlova, Praha, 2010. VIGNER, G. La didactique du français fonctionnel, Hachette, 1980. PIŤHA, Jan a POLEDNE, Rudolf. Zdravá výživa pro každý den. Vyd. 1. Praha: Grada, 2009. |