Výživa klientů závislých na alkoholu při léčebném pobytu v psychiatrické léčebně
Název práce v češtině: | Výživa klientů závislých na alkoholu při léčebném pobytu v psychiatrické léčebně |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The nutrition of clients addicted to alcohol during treatment stay in a psychiatric hospital |
Klíčová slova: | Alkohol, výživa, závislost na alkoholu. |
Klíčová slova anglicky: | Alcohol, food, alcohol addiction |
Akademický rok vypsání: | 2012/2013 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN (11-00611) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Lenka Čablová |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 24.01.2013 |
Datum zadání: | 24.01.2013 |
Datum a čas obhajoby: | 12.09.2013 00:00 |
Místo konání obhajoby: | U Nemocnice 4, Praha 2, učebna 2.17 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 31.07.2013 |
Datum proběhlé obhajoby: | 12.09.2013 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02236) |
Oponenti: | Mgr. Lenka Reichelová |
Předběžná náplň práce |
ABSTRAKT: Téma diplomové práce se zaměřuje na výživu u osob závislých na alkoholu. Cílem teoretické části diplomové práce je popis a doporučení adekvátní výživy, kterou by měli lidé závislí na alkoholu optimálně přijímat. V této části budou popsány vhodné složky potravy a to v kontextu různých somatických a psychických změn u klientů závislých na alkoholu. Také je zde popsáno, jaké problémy se u dlouhodobé konzumace vyšších dávek alkoholu vyskytují v kontextu mikro a makronutrientů. Poukázano je na možné příznaky a rizika, které sebou neadekvátní výživa u alkoholismu nese. Také je v této části zmíněno, jaké zdravotní komplikace sebou dlouhodobá konzumace alkoholu nese. V praktické části diplomové práce se pomocí kvantitavního výzkumu zaměřuji na zjištění stravovacích návyků u klientů psychiatrické léčebny v Opavě a Praze. Cílem této části je zjistit, zda potrava přijímána během pobytu v psychiatrické léčebně odpovídá výživovým potřebám klientů. K získávání dat jsem použila dotazník ADS (Škálu závislosti na alkoholu) (Skinner & Horn, 1984). Dále jsem použila frekvenční potravinový dotazník.(Institu DANONE, 2000). Dotazníky se zaměřuji na hodnocení závislosti na alkoholu a výživu. Výzkumu se účastnili respondenti mužského pohlaví. Muže jsem vybrala, neboť se mezi nimi vyskytuje větší počet závislých na alkoholu než mezi ženami. Také lze u u mužů lze lépe hodnotit nedostatky ve stravě, neboť se očekává, že konzumují více stravy a tím jsou případné deficity znatelnější. Celkově se sběru dat zúčastnilo 49 klientů psychiatrických léčeben. Změny ve stravování byly statisticky významné před ústavní léčbou a během ní. Velmi překvapující také bylo, že většina klientů v léčebnách trpí spíše nízkou či střední úrovni závislostí na alkoholu, dokonce u 3 respondentů závislost prokázána nebyla. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
ABSTRACT: The topic of the thesis focuses on nutrition for people addicted to alcohol. The theoretical part of the thesis is to describe and adequate nutrition recommendations, which should people addicted to alcohol optimally receive. This section will describe the appropriate food components in the context of a variety of somatic and psychological changes in clients addicted to alcohol. There is also described the problems with the long-term consumption of high doses of alcohol occur in the context of micro and macronutrients. Pointed out the possible signs and risk inherent in inadequate nutrition in alcoholism carries. Also in this section above, which each term medical complications of alcohol bears. In the practical part of the thesis using of quantitative research focuses on finding the eating habits of clients psychiatric hospital in Opava and Prague. The aim of this section is to determine whether ingested during a stay in a psychiatric hospital corresponds to the nutritional needs of clients. To gather data, I used a questionnaire ADS (scale depending on the alcohol) (Skinner & Horn, 1984). I also used a food frequency questionnaire. (Institutet DANONE, 2000). The questionnaire focused on the evaluation of dependency on alcohol and nutrition. Synovate interviewed male. Man I chose, because between them occurs more addicted to alcohol than women. You can also uu men can better evaluate deficiencies in the diet, as it is expected to consume more food and thus any deficits are apparent. Overall, the data collection part 49 clients psychiatric hospitals. Dietary changes were statistically significant to institutional and during treatment. Also very surprising was that most clients in hospitals suffer from rather low or medium level of alcohol dependence, even at 3 respondents dependence is not. |