Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Pilotní ověření dotazníku patologické závislosti na jídle - šetření prováděné ve vybraných pražských fast foodech a cukrárnách
Název práce v češtině: Pilotní ověření dotazníku patologické závislosti na jídle - šetření prováděné ve vybraných pražských fast foodech a cukrárnách
Název v anglickém jazyce: Pilot questioning of patological addiction on food – investigation accomplished in selected Prague fast food restaurants and sweetshops
Klíčová slova: Závislost na jídle, YFAS, poruchy příjmu potravy, cukr, sůl, tuk
Klíčová slova anglicky: Food addiction, YFAS, eating disorders, sugar, salt, fat
Akademický rok vypsání: 2012/2013
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN (11-00611)
Vedoucí / školitel: PhDr. Lenka Čablová
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 24.01.2013
Datum zadání: 24.01.2013
Datum a čas obhajoby: 25.06.2013 00:00
Místo konání obhajoby: U Nemocnice 4, Praha 2
Datum odevzdání elektronické podoby:02.05.2013
Datum proběhlé obhajoby: 25.06.2013
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B01638)
Oponenti: PhDr. Monika Nevoralová
 
 
 
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce se zabývá fenoménem závislosti na jídle. Výzkum byl prováděn mezi zákazníky pražských cukráren, provozoven rychlých občerstvení a supermarketů. Cílem práce je zjistit prevalenci tohoto jevu v pražské populaci navštěvující daná zařízení. Dále zkoumá prevalenci tohoto jevu ve vztahu k socio-demografickým údajům, jako je pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání a výše měsíčního příjmu. Všímá si také četností výskytu jednotlivých kritérií závislosti na jídle. V poslední řadě se také zabývá problematickými potravinami.
Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část rozebírá problematiku závislosti na jídle. Dle rešerše dostupných zdrojů informuje o diagnostice této nemoci a o nejčastějších problémových potravinách, respektive aditivech v jídle. Pro pochopení problematiky uvádím i rozdíly mezi poruchami příjmu potravy, obezitou a závislostí na jídle. Dále v teoretické části popisuji výzkumy provedené na hlodavcích i lidech, které potvrzují, že tato nemoc existuje.
Praktická část se zabývá samotným výzkumem, ke kterému byl použit dotazník převzatý ze Spojených států amerických - Yalská škála závislosti na jídle. Před sběrem dat byly formulovány tři výzkumné otázky a tři hypotézy. Po vyhodnocení dat jsou tyto otázky zodpovězeny a hypotézy potvrzeny nebo vyvráceny. Prevalence závislosti na jídle v pražské populaci navštěvující fast foody a cukrárny je 5 %. U mužů se tento jev objevil o něco častěji než u žen. Kvůli malému souboru se tyto výsledky nedají zobecnit. Nejvíce závislých bylo ve věku nad 65 let a v rozmezí 20 – 24 let. Respondenti uváděli, že největší problém jim dělají sladké, slané a mastné potraviny.
Vzhledem k malému počtu respondentů se výsledky nedají vztáhnout na celou pražskou ani českou populaci. Bylo by třeba provést další výzkumy v této oblasti na našem území.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This thesis deals with the phenomenon of food addiction. The research was held among the customers of Prague sweetshops, fast foods and supermarkets. The aim of this work is to find the prevalence of this phenomenon if Prague population, which visits these organizations. The second aim of this work is to deal with prevalence of food dependence in relation with social – demographic readings, such as gender, age, the highest education and a level of month salary. It pays attention to the high incidence of different criterion of food addiction. Finally it deals with problematic foodstuff.
This thesis is divided into two parts. The first theoretical part deals with the problems of food dependence. According to the bibliographic search this work reports on diagnostic methods for this illness and on most frequent problematic foodstuff, like additives in food. For better understanding of this problem I include to my work differences between eating disorders, obesity and food addiction. In this theoretic part, there is also article which deals with results of researches on rodents and human beings. This article confirms that this illness exists.
The second practical part of this work deals with particular research for which the questionnaire from the United States (named Yale food addiction scale) was used. Before the research was held, three main research questions 3 hypotheses were determined. After interpreting the readings from this scale, all these questions are answered and hypotheses are confirmed or disprove. The prevalence of food addiction among Prague population which visits fast foods and sweetshops is 5 %. The figures were higher at men than at women. Because of small number of participants these results can’t be generalized. The most addicted people were in age 65 and more and in range of 20 – 24. The main problems for the respondents were sweet, salted and fatty foodstuff.
Because of small number of participants the results can’t be generalized on Prague or Czech population. It is necessary to carry out another research about this topic in this area.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK