Zemědělství je jednou z hlavních příčin poškozování biologické rozmanitosti. Neustávající Poškozování biologické rozmanitosti spolu s klimatickou změnou vedou ke ztrátám ekosystémových služeb, což má za následek úbytek cenných druhů a přírodních stanovišť. Tím dochází k ohrožení blahobytu celého lidstva, jelikož biologická rozmanitost zajišťuje potraviny, čerstvou vodu a čistý vzduch, pomáhá v boji proti chorobám a škůdcům a přispívá k regulaci klimatu. Cílem mé diplomové práce je popsat hlavní negativní vlivy zemědělství na biologickou rozmanitost, poskytnout rozbor základních právních pramenů ochrany biologické rozmanitosti biologické v rámci zemědělství, zhodnotit vhodnost jednotlivých opatření a nabídnout řešení jednotlivých nedostatků. Diplomová práce se zabývá problematikou ochrany biologické rozmanitosti v rámci zemědělství jak na úrovni mezinárodní, tak na úrovni Evropské unie a národní.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The agriculture is one of the main causes of the damage of the biodiversity. The continuous biodiversity damage leads to the loss of the ecosystem services and to decrease in numbers of species and habitats of high nature value. This could in the extreme case lead to the danger to the mankind because biodiversity provides the nutrition, water, clean air, and helps in a fight against illnesses and pests and contributes to the regulation of the climate. The aim of my thesis is to analyse the legal regulation of the biodiversity protection within the agriculture and evaluates the accuracy of specific approaches and offers the solutions of certain deficiencies. The thesis gives an overview of different aspects of the legal regulation of the relationship between biodiversity and agriculture on the level of international, EU, and Czech legislation.